Terminator Salvation - kto komponuje?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#31 Post autor: Wawrzyniec » sob sty 10, 2009 12:56 pm

Temat można już uznać za zamknięty :) Chociaż nie ukrywam, że już mnie ciekawość zżerała jak będzie wyglądał główny motyw grany na gitarze przez Gustavo Santaollalę :)
Zobaczymy co Danny Elfman stworzy, ale zaangażowanie tak znanego kompozytora nie zmienia mej opinii wobec tego filmu.

http://www.lastfm.pl/user/Wawrzyniec_85

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#32 Post autor: Mystery » sob sty 10, 2009 13:06 pm

Gustavo, ech :cry: :wink:

Muzycznie zaangażowany w film jest też Common (taki amerykański raper jakby kto nie wiedział :)) Elfman jakoś mi tu nie pasuje, ale zobaczymy co z tego wyniknie. Oby nie jakaś elektroniczna kaszanka na jaką zapowiada się sam film :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#33 Post autor: Koper » sob sty 10, 2009 18:36 pm

Elektroniczna kaszanka akurat bardziej pasuje do Terminatora jak orkiestrowa, ale z kolei nie pasuje do Elfmana. :D

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#34 Post autor: Mystery » wt lut 10, 2009 11:21 am

Taka trójka, to by było dopiero coś :wink:

http://www.filmweb.pl/Lider+Radiohead+w ... s,id=49300

Yorke, Elfman, Santaolalla, dorzućmy jeszcze Commona.
Normalnie strach się bać :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#35 Post autor: Wawrzyniec » wt lut 10, 2009 11:36 am

Mystery Man pisze:Taka trójka, to by było dopiero coś :wink:

http://www.filmweb.pl/Lider+Radiohead+w ... s,id=49300

Yorke, Elfman, Santaolalla, dorzućmy jeszcze Commona.
Normalnie strach się bać :)
Uprzedziłeś mnie :) Właśnie też chciałem to wkleić :) Chociaż coś za bardzo trudno mi uwierzyć w takie trio :? A po za tym nie wiem jakby Elfman zareagował na gitarki Santaolalli. A po za tym jeżeli ma być rockowo to w sumie utworem "Little Things" Elfman udowodnił, że potrafi sam takie utwory stworzyć i nie potrzebuje niczyjej pomocy.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#36 Post autor: Marek Łach » wt lut 10, 2009 12:00 pm

Elfman po raz kolejny pokaże towarzystwu z MV/RC, jak powinno się pisac muzę do letnich blockbusterów. Fajnym Wanted zdeklasował już wszystkich Jablonskych, Gregson-Williamsów i Tylerów, teraz przyjdzie pora pokazac jeszcze Beltramiemu, jak robi się orkiestrową rozpierduchę w świecie terminatora :mrgreen:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#37 Post autor: Koper » wt lut 10, 2009 15:22 pm

Ale filmu i tak nie uratuje. :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#38 Post autor: Marek Łach » wt lut 10, 2009 18:26 pm

Koper pisze:Ale filmu i tak nie uratuje. :)
To mnie akurat nie rusza, bo ja nigdy się Terminatorami nie podniecałem :wink: Wanted muzyka też nie uratowała, ale założę się, że w T4 score będzie kozacki na przekór filmowi :D

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#39 Post autor: Koper » wt lut 10, 2009 20:15 pm

Się za bardzo nie podniecaj na zaś, bo trzeba uwzględnić, że pan McG ma swoją wizję Terminatora i pewnie Elfman jakoś do tej wizji się będzie musiał nagiąć.

Swoją drogą, Tyler to byłby dobry wybór do tego filmu. Przepisałby Fiedela, tylko zaaranżował na orkiestrę. :D

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#40 Post autor: Wawrzyniec » śr lut 11, 2009 00:51 am

Dokładnie. Z całym moim szacunkiem dla Elfmana (chociaż nie zaliczam go do mojej czołówki kompozytorów, ale cenić go cenię), ale jego zaangażowanie nie gwarantuje od razu dobrej muzyki. Zresztą sam Elfman powiedział, że nie jest pewny czy wykorzysta temat Fiedela, chociaż wątpię czy byłby gotowy popełnić ten sam błąd co Beltrami.
Zresztą też w ogóle nie do końca wiemy jak będzie wyglądała wizja McG - jakoś nie za bardzo mi pasuje ten pseudonim do reżysera :wink:
Zresztą po zwiastunie to mi ten film się bardziej kojarzył z Transformersami niż Terminatorami Jamesa Camerona.
Jeżeli film miałby mieć coś z Terminatorów Camerona, w co wątpię, to wybór Tylera chyba nie byłby nawet taki zły :) Poprzerabiałby parę razy motyw Fiedela i by choć trochę się czuło, że się ogląda Terminatora.
Ale mimo to, choć pewnie brzmi to strasznie populistycznie prosto itd. to dla mnie na Terminatora składają się trzy osoby: James Cameron, Arnold Schwarzenegger i Brad Fiedel.
Jakoś żadnej z tych osób przy tym filmie nie widzę.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#41 Post autor: Koper » śr lut 11, 2009 01:14 am

Ja do tej trójki dopisuję jeszcze Adama Greenberga (zdjęcia), Stana Winstona (efekty i charakteryzacja) i Lindę Hamilton (chyba wiadomo kto to). Ilu z nich widzieliśmy w trójce, ilu zobaczymy w czwórce? I to tłumaczy dlatego Terminator skończył się na części drugiej.

Mefisto

#42 Post autor: Mefisto » śr lut 11, 2009 02:08 am

Winston nie żyje, więc trudno go będzie gdziekolwiek zobaczyć :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#43 Post autor: Koper » śr lut 11, 2009 11:36 am

To wiem niestety, ale cała reszta trzyma się dzielnie. :P Co do Winstona, to przy trójce jeszcze pracował, dlatego jedyne co w tym filmie było znośne, to jego dzieło.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#44 Post autor: Wawrzyniec » śr lut 11, 2009 17:19 pm

Oj czy tak się dzielnie trzymają to ja nie wiem. Brad Fiedel chyba całkowicie wycofał się z muzyki filmowej :? Pewnie też był mocno zawiedziony, że nie powierzono mu skomponowanie muzyki do T3.
Jaki będzie nowy Terminator :?: Trudno mi powiedzieć z tego co po zwiastunie widziałem to mi tą wyglądało miejscami na mieszankę Transformersów z Mad Maxem. Ale szczerze pisząc z Terminatorów Jamesa Camerona mało czułem. I też nie wiadome jest czy specyficzna muzyka Brada Fiedela by tutaj pasowała :?
A tak przy okazji to chyba ten cały McG czy jak mu tam (nie wiem dlaczego facet nie chce używać imienia i nazwiska) ma nie za dużo do "gadania" przy tej produkcji skoro mówi, że chciałby Santaollalę i gościa z Radiohead, a otrzymuje Danny'ego Elfmana.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#45 Post autor: Marek Łach » śr lut 11, 2009 19:46 pm

Wawrzyniec pisze: A tak przy okazji to chyba ten cały McG czy jak mu tam (nie wiem dlaczego facet nie chce używać imienia i nazwiska) ma nie za dużo do "gadania" przy tej produkcji skoro mówi, że chciałby Santaollalę i gościa z Radiohead, a otrzymuje Danny'ego Elfmana.
Haha bardzo trafne spostrzeżenie :lol: wyjdzie pewnie z tego filmu totalny produkcyjniak i gdyby tak potraktowano kogoś pokroju Coenów czy P.T.Andersona mógłbym się burzyć, ale sądząc po dotychczasowych "dokonaniach" McG, interwencje producentów mogą ten film tylko polepszyć :wink: No i oczywiście pomysł z Santaolallą jest absurdalny;P

ODPOWIEDZ