Nie znacie się

ja jako fan klasycznej animacji Disneyowskiej nie przepadam za bardzo za animacją komputerową ( poza filmami Pixara które w większości są po prostu dobre ) i nowa ( pierwsza od pięciu lat ) animacja klasyczna mnie bardzo usatysfakcjonowała - temat oklepany ale sam motyw bajki o księżniczce całującej żabę która zmienia się w księcia jest tutaj postawiony do góry nogami,jest tu sporo magii jak na film którego akcja toczy się mniej więcej współcześnie ( lata 20-30 te XX wieku ),ciekawą postacią jest tu sam książę a nie tytułowa " księżniczka " i to on ulega przemianie - dodajmy do tego ciekawe postacie drugoplanowe ( chociażby przyjaciółka głównej bohaterki - o aligatorze nie wspominając ) i świetne piosenki ( bo muzyka jak zwykle u R.Newmana jest słaba i nudna ) oraz wspomniany już klimat Nowego Orleanu i mamy całkiem miłą animację - nikt tu nie mów że to jest arcydzieło lub że takowym ten film miał być,to po prostu udany powrót do tradycji klasycznej animacji.
P.S.jednym z producentów jest tu sam John Lasseter który musiał coś jednak w tym filmie dostrzec,zresztą pamiętam jak w Pixar wypowiadano się że Disney powinien robić to co potrafi najlepiej ( animacja klasyczna ) a animacją komputerową powinni zajmować się oni - nawet jeśli uważacie że najnowsza animacja Disneya nic nie wnosi do historii studia to bez wątpienia jest to lepszy film niż komputerowe " wypociny " w stylu " Kurczak Mały " czy " Dżungla ".
A tu jeszcze recenzja DVD:
http://www.filmweb.pl/reviews/Daj+buziaka!-9692
ja nabyłem combo pack; Blu-Ray + DVD.
A,i jeszcze - nie uważam że " Księżniczka i Żaba " jest genialnym filmem,ja po prostu bardzo się cieszę że Disney powrócił do tego co w nim najbardziej lubię i za co cenię sobie tę wytwórnie i z tejże przyczyny nowa animacja tegoż studia jest dla mnie najlepszą animacją ub.roku - nawet jeśli film nie jest żadnym odkryciem li tylko dobrą rozrywką to ja sto razy bardziej wolę taka rozrywkę serwowaną mi przez Disneya od wymienionych wyżej tytułów lub od Hanna Montana i innych szkolnych musicali
a nawet
Ice Age: Dawn of the Dinosaurs Smile
Tu chyba żartujesz - lepsze to to od dwójki ale do oryginału baardzo daleko