BOX OFFICE

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: BOX OFFICE

#1621 Post autor: Mystery » pn paź 05, 2026 08:38 am

Jeśli wydajesz na film prawie 300 mln (budżet+promocja) to chyba jednak liczysz na coś więcej, niż Oscar dla Toma, a tak film raczej nie dobije do 50 mln... Ależ fatalny rok dla Warnera na odchodne i to po tak dobrym 2025. A tak ładnie zaczęli rok Wuthering Heights i kto by się spodziewał, że pokona go dopiero na jego koniec Dune.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#1622 Post autor: swordfish » pn paź 05, 2026 21:23 pm

Lalka Kawalskiego po 5 dniach otwarcia ostatecznie zdobyła 622 tys. widzów. Dużo, ale nadal daleko do Kleru i do złotych czasów Patryki Vegi. Wydaje mi się, że teraz polecieli do kina ci co czekali i w dalszych tygodniach może dojdą do 2 mln widzów. Zainteresowania kostiumami i gębami znanych aktorów nie da się długo utrzymać. Nadzieja w szkołach, aby utrzymywały oglądalność. Teraz jak sprawdzam najbliższe seanse w kinach w moim mieście nie widzę zapełnionych sal. Taki standard maksymalnie 1/3 zajętości. Tym bardziej nie widzę tłumów na IMAXie jak to kilka tygodni temu było jeszcze na Odyseji. Sam idąc na Lalkę nie widziałem tłumów kłębiących się w holu i przy kasie z popcornem. Mój seans miał obłożenie 2/3 sali. Zdecydowanie więcej miałem kilka dni wcześniej na powtórce Avengersów.
Ze wstępnych szacunków, aby zwróciły im się koszty produkcji musi Lalkę obejrzeć 5 mln widzów. Jak wiemy taki wynik jest marzeniem. Nie wiem, czy zbliżające się Święto Kina z tańszymi biletami poprawi sytuację.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1623 Post autor: Mystery » wt paź 06, 2026 10:08 am

Mocny wynik. To nie jest jedna z tych premier, na które od razu biegnie się do kina, także o nogi jestem raczej spokojny, np nikt z mojego otoczenia w tym ja jeszcze tego nie widział, a wybierają się chyba wszyscy. Do Imaxa Odysei i Endgame raczej nie ma co porównywać, bo to inne realia seansów, ale w głównym rozrachunku raczej pokona Spider-Mana i zostanie największym hitem roku i 3 mln powinno paść, bo każdy wynik poniżej będzie traktowany jako rozczarowanie, a czy coś więcej to może jak zagonią te szkoły :wink:

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1624 Post autor: Ghostek » śr paź 07, 2026 08:42 am

Mystery pisze: ↑
pn paź 05, 2026 08:38 am
Jeśli wydajesz na film prawie 300 mln (budżet+promocja) to chyba jednak liczysz na coś więcej, niż Oscar dla Toma, a tak film raczej nie dobije do 50 mln... Ależ fatalny rok dla Warnera na odchodne i to po tak dobrym 2025. A tak ładnie zaczęli rok Wuthering Heights i kto by się spodziewał, że pokona go dopiero na jego koniec Dune.
John Ottman na Fejsie próbuje zakrzywiać rzeczywistość:
I saw a remarkable movie that will be studied and regarded as a bold, near-masterpiece for the ages — growing more profound as time goes on.
That movie is Digger.
The filmmaking is astonishing across the board. Tom Cruise was a revelation; his comedic performance far deeper than meets the eye. 
Haters can hate today, but the film will have the last laugh tomorrow.
Obrazek

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#1625 Post autor: swordfish » pt paź 09, 2026 17:02 pm

Lalka przekroczyła milion widzów.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1626 Post autor: Mystery » ndz paź 11, 2026 17:37 pm

Kolejny weekend, kolejny flop. Tym razem The Social Reckoning zarobiło tylko 5.5 mln, dla porównania Social Network na dzień dobry miało wynik 4 razy lepszy, 22.4 mln. Świetnie poradził sobie natomiast fatalnie przyjęty Other Mommy, 27.5 mln, choć spadki w przyszłych tygodniach powinny być znaczące.
Verity odczuł start Innej Mamuśki, ale na koncie ma już globalnie przekroczoną stówkę (113 mln). Heart of the Beast 131 mln. Digger 35 mln. Dzięki dobrej postawie w Chinach i Japonii Resident Evil ma już 320 mln i zakusy na czwórkę z przodu.
Za tydzień prawdziwy wysyp premier, z ważniejszych m.in. Street Fighter, Whalefall i Sense and Sensibility.

ODPOWIEDZ