BOX OFFICE
Re: BOX OFFICE
Sukces "Resident Evil". 60 mln w USA (7 najwyższe otwarcie w historii września), 48,3 mln na świecie, razem 108,3 mln w premierowy weekend przy budżecie 75 mln. Dla porównania ostatni Resident Evil, "Welcome to Raccoon City", zarobił podczas całego pobytu w kinach 42 mln...
Za tydzień m.in. Heart of the Beast z Pittem, Primetime z Pattinsonem i nowa animacja DreamWorks "Forgotten Island".
Za tydzień m.in. Heart of the Beast z Pittem, Primetime z Pattinsonem i nowa animacja DreamWorks "Forgotten Island".
W weekend wystartowało sporo nowości, choć pierwsze miejsce zajął film sprzed 7 lat "Avengers: Endgame" 26 mln w USA i aż 60 mln ze świata, co przełożyło się na mocne 86 mln z weekendu. "Resident Evil" dropnął o 61%, dorzucił 23,3 mln i w USA przekroczył już stówkę, a globalnie zbliża się do dwóch (196,4 mln). Z premier najlepiej wystartował "Heart of the Beast" 20 mln, który błysnął dopiero na globie 30 mln i ma już na dzień dobry 50 mln, acz budżet był tu całkiem pokaźny, 82 mln. Świetnie też kolejna premiera A24 "Primetime" 19 mln, a najsłabiej animacja "Forgotten Island", której nie pomogły znakomite opinie krytyków i widzów, tylko 12.8 mln, a globalnie 20 mln, ale może tak jak w przypadku "Wild Robot" nogi będą tu dłuższe, tym bardziej, że dwie największe premiery najbliższego weekendu to oferta dla dorosłych, Verity i Digger.
"Avengers: Endgame" brakuje 38 mln, aby przeskoczyć "Avatar" i stać się nr 1 wśród najbardziej kasowych filmów wszechczasów w globalnym zestawieniu.
Pierwsze wyniki "Lalki".
Na film "LALKA" sprzedało się już ponad 270 tys. biletów.
Dzisiejsze przedpremiery (5 seansów, 3 kina) - 987 biletów
W dzień premiery - ponad 90 tys.
Środa - piątek - ponad 180 tys.
Piątek - Niedziela - ponad 40 tys.
Środa - niedziela - ponad 220 tys.
29 września - 31 października - ponad 270 tys.
Helios ~104 tys.
Cinema City ~54 tys.
Multikino ~44 tys.
Pozostałe ~69 tys.
Na film "LALKA" sprzedało się już ponad 270 tys. biletów.
Dzisiejsze przedpremiery (5 seansów, 3 kina) - 987 biletów
W dzień premiery - ponad 90 tys.
Środa - piątek - ponad 180 tys.
Piątek - Niedziela - ponad 40 tys.
Środa - niedziela - ponad 220 tys.
29 września - 31 października - ponad 270 tys.
Helios ~104 tys.
Cinema City ~54 tys.
Multikino ~44 tys.
Pozostałe ~69 tys.
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Teraz, głównie na YT mamy kolejną wojnę polsko polską, tym razem o dwie "Lalki"
Nie oszukujmy się, Prus to nie jest coś, co rozgrzewa emocje dzisiejszej młodzieży, to jest raczej coś dla ich rodziców lub dziadków ale internet próbuje na tym jechać, bo to jest popularne. Moim zdaniem, spora część widzów książki nie zna ( mnie, "Lalka" ominęła w szkole, starego filmu też nie widziałem ), więc fakt obecności dwóch wersji jest korzystna dla oryginału, Każdy może sięgnąć sobie po obie wersje a w efekcie po książkę, każda wersja jest też dla trochę innego widza, serial Netflixa jest "na motywach' książki Prusa, więc nie jest to ekranizacja, tylko swobodna adaptacja, opowiadana współczesnym językiem, wersja kinowa po tym co widziałem w tv jest bardziej teatralna ale widz, który nie jest ograniczony i nie jest ortodoksem powinien sobie obejrzeć obie, żeby wyrobić sobie zdanie, jednak obecnie przebija się awantura o "lewactwo" i kobiety 
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John
No nie jestem pewien, czy rodzice, a nawet dziadkowie, współczesnej młodzieży tak się w "Lalce" zaczytywali. To od dawna jest jedna z tych książek z kanonu. Niby każdy powinien znać, ale trudno mówić o jakimś powszechnym zachwycie nad prozą. Niemniej, przez dziesiątki lat zyskała silną pozycję, nazwijmy to, w popkulturze. Każdy wie, kim był Rzecki i kim była Łęcka, nawet jak nie czytał. A że podkręcali marketingowo ten projekt od 2 czy 3 lat to i wynik w box office wyśrubuje pewnie niezły. Target szkolny i znane gęby na plakatach oczywiście dołożą do tego sporą cegiełkę.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
Nowa Lalka jest powrotem do kina lektur szkolnych. Jak wypali, wrócą do kręcenia masowego Siłaczek, Nad Niemnem, Wiernych rzek, Janko Muzykanta itd. Lalka kinowa jest mocno zachowawcza nakręcona w starym stylu. Typowe kino familijne do oglądania w święta w tv na przemian z Trylogią Sienkiewicza i z doktorem Wilczurem.
Netflix już dawno obrał tą drogę, Znachor, Lalka, a w następnym roku Noce i Dnie, gdzie Niechcica zagra Wokulski.
Netflix uwielbia remake’i. Mieliśmy nowego Pana Samochodzika, a z zagranicznych Anię z Zielonego Wzgórza, Domek na prerii i Na Wschód od Edenu. Tylko, że na serial ciężko wybrać się do kina lub oglądać w ramach 1-2 lekcji j. polskiego.
Film jest idealny, aby wybrać się ze szkołą do kina. Nauczyciele będą zadowoleni. Nie wiem jak odbiorą to uczniowie, którzy wolą wygłupiać się w ciemnej sali, niż na poważnie oglądać. Pewnie młodzież wolałaby obejrzeć horror lub Marvela. Przy okazji horror "Lalka’ nie ma dużej widowni. Mało kto myli się wybierając seans. Po pierwszym dniu horror miał 300 widzów.
Film jest idealny, aby wybrać się ze szkołą do kina. Nauczyciele będą zadowoleni. Nie wiem jak odbiorą to uczniowie, którzy wolą wygłupiać się w ciemnej sali, niż na poważnie oglądać. Pewnie młodzież wolałaby obejrzeć horror lub Marvela. Przy okazji horror "Lalka’ nie ma dużej widowni. Mało kto myli się wybierając seans. Po pierwszym dniu horror miał 300 widzów.
A w grudniu serialowa Duma i Uprzedzenie.Netflix uwielbia remake’i. Mieliśmy nowego Pana Samochodzika, a z zagranicznych Anię z Zielonego Wzgórza, Domek na prerii i Na Wschód od Edenu. Tylko, że na serial ciężko wybrać się do kina lub oglądać w ramach 1-2 lekcji j. polskiego.
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
No właśnie, ja nie czytałem ale nie czytałem też "Chłopów" czy "Nad Niemnem" ( z polskich książek to interesował mnie głównie Sienkiewicz bo ja wtedy czytałem Karola Maya, Juliusza Verne'a, itp. Aleksandra Dumasa ) a "Nad Niemnem" to była męczarnia na lekcji polskiego, gdy trzeba było przez dwie godziny czytać to na głos
Niemniej, moim zdaniem, wersja kinowa jest dla widzów 50+ a serial Netflixa jest bardziej pod młodego pokolenia, film jest ponoć ładnie zrealizowany ale jest trochę teatralny ( "Quo Vadis" chyba nie przebije
) i posługuje się też specyficznym językiem. Netflix lubi remaki, właśnie wyszło chyba 'Na Wschód od Edenu", niedawno "Domek na Prerii" ale to dobrze, "Znachor" bardzo się udał a tan owa "Lalka' ponoć jest świetna aktorsko a w ostatnim odcinku "odkręca wrotki", co by to nie miało znaczyć 
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John
Lisie, daj znać, jak coś obejrzysz z tych filmów, o których piszesz. 
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.