Theodore Shapiro

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Theodore Shapiro

#76 Post autor: Wawrzyniec » ndz gru 28, 2025 12:47 pm

Adam pisze:
pt gru 26, 2025 22:24 pm
Shapiro kolejny raz zrobił świetny i nieszablonowy score (to już jego ósmy dla Feig'a!) Temptrackiem było chyba częściowo niedawne serialowe Sirens, bo też tutaj mamy kobiece głosy, ale nie tylko. Albumu nie słuchałem, ale muzyka w filmie działa po prostu pierwszorzędnie.
Filmu nie widziałem, ale słuchałem obydwu albumów. I powiem, że jest to nietuzinkowa thrillerowa muzyka.Theodore Shapiro jest bez wątpienia utalentowanym kompozytorem, który czasami za bardzo zostaje zaszufladkowany tymi komediami.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#77 Post autor: swordfish » ndz sty 18, 2026 15:22 pm

Michele Morrone, który gra tu w drugim planie ogrodnika, rzeczywiście przez rok pracował w tym zawodzie. W ten sposób leczył depresję po rozstaniu z pierwszą żoną.
Próbowałem szukać powiązań Elizabeth Perkins (toksyczna matka) z Anthony Perkinsem z Psychozy. Ale to chyba tylko zbieżność nazwisk. Sam film ma elementy "Psychozy", jak i francuskiego "Les Diaboliques" (Widmo). Po trailerze podejrzewałem, że to horror, ale to zwykły thriller psychologiczny z paroma twistami.
Po obejrzeniu teraz wiem, dlaczego ten tytuł podbija box-office. Wśród widowni kinowej rządzą kobiety i szukają tematów ich dotyczących. A tu mamy idealne kino feministyczne, siła kobiet, solidarność macic itd. W Polsce dodatkowo ten Morrone znany nam z 365 dni, może przyciągać laski do kin.
Muzycznie nie rzuca mnie kolana. Ale sam seans był dla mnie niezłą zabawą.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#78 Post autor: Adam » czw lut 12, 2026 18:52 pm

Twórcy Severance sprzedali do Apple cały serial wraz z prawami za 70 mln (sic!) i dzięki temu Apple zamówiło sobie samemu dwa kolejne sezony i zapowiedziało spinoffy. Czyli klasyk - ktoś coś zrobił dobrze, a teraz to inni showrunnerzy zarżną robiąc z tego telenowele i poboczne tytuły.
NO CD = NO SALE

ODPOWIEDZ