POLSKIE KINO - dyskusja
Re: POLSKIE KINO - dyskusja
Pierwszy polski film zrealizowany w formacie IMAX. Kamera ARRI Alexa 65.
Dziki, reż. Maciej Kawulski (ten drugi Vega, który bawi się w kino za własną kasę). Premiera na Nowy Rok
youtu.be/2cY0Xp-NdK4
Dziki, reż. Maciej Kawulski (ten drugi Vega, który bawi się w kino za własną kasę). Premiera na Nowy Rok
youtu.be/2cY0Xp-NdK4
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Kto robi muzykę? Film zapowiada się ciekawie i ma fajne zdjęcia, przypomina mi trochę taki film znany u nas jako "Tropiciel" 
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John
Pełna lista twórców nie została ujawniona. Do jego filmów boksersko-gangsterskich robił Grzegorz Piotrowski. Do Pana Kleksa autorami byli Mateusz Schmidt, Patryk Kumór i Dominic Buczkowski-Wojtaszek.
Wspierajmy polską kinematografię!
Pisząc życzenia świąteczno-noworoczne do rodziny wybierajcie przy wysyłaniu listów i kartek znaczek PISF.

https://zgpzf.pl/aktualnosci?view=artic ... 41&catid=9
Pisząc życzenia świąteczno-noworoczne do rodziny wybierajcie przy wysyłaniu listów i kartek znaczek PISF.

https://zgpzf.pl/aktualnosci?view=artic ... 41&catid=9
ostatni fizyczny list/pocztówke, to ja wysłałem z 20 lat temu 
żadnych interesów z pocztą polską z mojej strony, niech ten komunistyczny twór do przepalania lewej kasy wreszcie upadnie.
żadnych interesów z pocztą polską z mojej strony, niech ten komunistyczny twór do przepalania lewej kasy wreszcie upadnie.
NO CD = NO SALE
Poczta Polska będzie trwać wiecznie jak abonament RTV, który nadzoruje i obsługuje jego rejestrację.
Nie będzie, bo to jebnie. A abonament za rok, dwa zniosą. I tak tylko frajerzy go płacą.
NO CD = NO SALE
Zgodnie z decyzją UKE przez najbliższe 10 lat mają być przez Pocztę Polską świadczone powszechne usługi pocztowe oraz kluczowe e-usługi na terenie całego kraju. Będzie trup, ale dalej ma mieć kroplówkę trzymającą przy życiu. Dopóki nie umrze ostatni obywatel bez adresu e-mailowego.
https://www.money.pl/gospodarka/poczta- ... 2608a.html
https://www.money.pl/gospodarka/poczta- ... 2608a.html
Tylko że już nawet państwowe sądy rezygnują masowo z współpracy z pocztą.
NO CD = NO SALE
DOM DOBRY, reż. Wojtek Smarzowski
Smarzol dalej kręci filmy kamerami przemysłowymi, kamerami do monitoringu i trzęsącymi się komórkami. Wrzucił mnóstwo mikroscen. Montaż taki jak scrollowanie rolek w mediach społecznościowych, ale w ramach jednego profilu.
Do tego zaczął się bawić odniesieniami do swoich wcześniejszych filmów. Mamy na początku wyróżnione w smsie słowo MAŁŻOWINA. Potem wręczanie mnóstwa RÓŻ. W telewizji oglądają DOM ZŁY i WESELE. Policja ukazana jak skorumpowana DROGÓWKA, z wyjątkiem współczującej Anny Szymańczyk. Ksiądz Arek Jakubik jako przedstawiciel KLERU (po raz trzeci gra duchownego u Smarzola). Libacja alkoholowa (ta, gdzie kobita ma poród) ukazana jak wyjęta z POD MOCNYM ANIOŁEM. Brakuje jeszcze Kevina Spacey przy tych obiadkach ze znajomymi przy stole, gdzie ogóreczkiem zajada się Robert Wabich, tak jak w pamiętnych reklamach, które Smarzol reżyserował dla BZ WBK nadzorowanego przez Mateusza Morawieckiego.
W filmie grają piosenki. Po seansie wiele kobiet znienawidzi "Będziesz moją Panią" Marka Grechuty oraz kolacji wigilijnych. Muzyka Mikołaja Trzaski tradycyjnie w napisach końcowych (jazgot), nie licząc delikatnych pomruków dronów w trakcie.
Patologia i przemoc domowa wyolbrzymiona do absurdu. Choć na pewno takie sytuacje zdarzają się w wielu domach, to jak zwykle poszedł po bandzie. Ma nam robić się niedobrze. Mamy czuć uderzanie głową o drzwi i stół oraz szarpanie za włosy. Zero pocieszenia.
Ciekawy moment to wyjście naszej bohaterki z ciała i pokazanie alternatywnego zakończenia, które każdy może po swojemu zinterpretować. Według mnie, mimo rozwodu, bohaterka wróciła do swojego kata.
Ocena 6/10
Smarzol dalej kręci filmy kamerami przemysłowymi, kamerami do monitoringu i trzęsącymi się komórkami. Wrzucił mnóstwo mikroscen. Montaż taki jak scrollowanie rolek w mediach społecznościowych, ale w ramach jednego profilu.
Do tego zaczął się bawić odniesieniami do swoich wcześniejszych filmów. Mamy na początku wyróżnione w smsie słowo MAŁŻOWINA. Potem wręczanie mnóstwa RÓŻ. W telewizji oglądają DOM ZŁY i WESELE. Policja ukazana jak skorumpowana DROGÓWKA, z wyjątkiem współczującej Anny Szymańczyk. Ksiądz Arek Jakubik jako przedstawiciel KLERU (po raz trzeci gra duchownego u Smarzola). Libacja alkoholowa (ta, gdzie kobita ma poród) ukazana jak wyjęta z POD MOCNYM ANIOŁEM. Brakuje jeszcze Kevina Spacey przy tych obiadkach ze znajomymi przy stole, gdzie ogóreczkiem zajada się Robert Wabich, tak jak w pamiętnych reklamach, które Smarzol reżyserował dla BZ WBK nadzorowanego przez Mateusza Morawieckiego.
W filmie grają piosenki. Po seansie wiele kobiet znienawidzi "Będziesz moją Panią" Marka Grechuty oraz kolacji wigilijnych. Muzyka Mikołaja Trzaski tradycyjnie w napisach końcowych (jazgot), nie licząc delikatnych pomruków dronów w trakcie.
Patologia i przemoc domowa wyolbrzymiona do absurdu. Choć na pewno takie sytuacje zdarzają się w wielu domach, to jak zwykle poszedł po bandzie. Ma nam robić się niedobrze. Mamy czuć uderzanie głową o drzwi i stół oraz szarpanie za włosy. Zero pocieszenia.
Ciekawy moment to wyjście naszej bohaterki z ciała i pokazanie alternatywnego zakończenia, które każdy może po swojemu zinterpretować. Według mnie, mimo rozwodu, bohaterka wróciła do swojego kata.
Ocena 6/10
ING Bank został oficjalnym sponsorem filmowej "Lalki". Teraz nie wiem, czy oglądam making of, czy kolejną reklamę z Markiem Kondratem.
youtu.be/3eRi2uoeV2o
youtu.be/3eRi2uoeV2o
No to już wiadomo skąd ten Wielki powrót Kondrata do kina 
Widziałem informacje, że ING sponsoruje Lalkę, ale myślałem że to żarty, a nie na serio. Cringowo to wygląda.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
no w branży chodzą słuchy, że ten film może nie powstać, zostanie w stanie rozgrzebanym jak teraz, bo nie mają kasy na to wszystko by to dopiąć.
stąd szukanie "sponsorów".
netflix z konkurencyjnym tym samym tytułem tylko się cieszy.
stąd szukanie "sponsorów".
netflix z konkurencyjnym tym samym tytułem tylko się cieszy.
NO CD = NO SALE