Gdzie i jak kupować?

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Gdzie i jak kupować?

#2221 Post autor: Adam » wt paź 21, 2025 15:26 pm

Lisu litości - jest to w dziale w temacie Q
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#2222 Post autor: lis23 » wt paź 21, 2025 21:44 pm

Tam nie ma szczegółowej tracklisty, dałem ją w spoiler żeby Ghostek nie narzekał ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#2223 Post autor: lis23 » wt lis 25, 2025 06:54 am

Mam taki problemik, co prawda nie dotyczy on zakupu muzyki, ale jednak ...
Księgarnia Matfel, kupiłem tam w preorderze album The Star Wars Archives. 1999–2005 - Paul Duncan, książka miała mieć premierę 14 listopada, niestety, nie miała, dostałem tylko maila, że premiera się nie odbyła, książka została wycofana z oferty księgarni, w zamówieniu pisze, że czekają na kompletację, na maile nie odpisują, od tygodnia próbuję się dodzwonić ale jestem 8, 11, 18, itp. w kolejce a nie będę czekał bo to kasa a chciałem poprosić o zwrot pieniędzy ... Nie wiem, co zrobić w tej sytuacji, napisałem trzy maile i nic ...

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#2224 Post autor: swordfish » wt lis 25, 2025 07:16 am

Pierwszy raz słyszę o takiej księgarni. Czy to sklep zagraniczny z nr telefonu po za Polską i boisz się kosztu połączenia międzynarodowego?
Bo do połączeń krajowych wystarczy Virgin Mobile za 20 zł miesięcznie i masz no limit na rozmowy, SMS-y i MMS-y w Polsce lub jakiś lajt mobile za 10-15 zł. Wtedy dzwoniąc na zwykły numer w Polsce, możesz wisieć na słuchawce do upadłego. Ja od lat jestem na abonamencie njumobile z rodzinką. Płacę tam abonament 57 zł za 3 numery. 180 GB danych + no limit na połączenia.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#2225 Post autor: lis23 » wt lis 25, 2025 07:26 am

Raczej polska księgarnia: MATFEL SP. Z O.O., Kacprów 44, 97-371 Wola Krzysztoporska
https://matfel.pl/
W październiku musiałem rozmawiać ponad 40 minut z bankiem i naliczyło mi ponad 20 zł, więc boję się teraz czekać tak długo na linii.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2226 Post autor: Adam » wt lis 25, 2025 08:37 am

swordfish pisze:
wt lis 25, 2025 07:16 am
Płacę tam abonament 57 zł za 3 numery. 180 GB danych + no limit na połączenia.
fajnie, tylko że infolinie banków już prawie w każdym są dodatkowo płatne i nie wchodzą w abo i płacisz za minutę połączenia.

A lisu jak zwykle kupuje u podejrzanych pośredników, zamiast wejść sobie bezpośrednio na wydawcę Taschena (albo Amazon, który masowo sprzedaje książki Taschena). Teraz nie pozostaje ci nic innego, jak się do nich dobijać. Na twoje szczęście, to nie jest anonimowy sklep.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#2227 Post autor: lis23 » wt lis 25, 2025 08:58 am

Na Amazonie jest stare wydanie z 2020 roku za ponad 600 zł a to nowe jest u nich zapowiedziane na 14 grudnia, kilka księgarni miało datę 14 listopada a w tej było najtaniej.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2228 Post autor: Adam » wt lis 25, 2025 09:00 am

lis23 pisze:
wt lis 25, 2025 08:58 am
a w tej było najtaniej.
chytry dwa razy traci

na stronie wydawcy jest to - i zawsze było (wydania XL - 75 E , wydania XXL - 150 E) po 320 zł a nie 600 zł, a data wydania dopiero za tydzień. więc nie trudno się domyslić, dlaczego pośrednicy tego jeszcze nie mają. i to jest pomniejszona formatem edycja. dużej XXL nie ma od dawna poza niemiecką, ale niemiecki to nie język.

https://www.taschen.com/en/books/film/4 ... 1999-2005/
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#2229 Post autor: swordfish » wt lis 25, 2025 14:30 pm

Adam pisze:
wt lis 25, 2025 08:37 am
swordfish pisze:
wt lis 25, 2025 07:16 am
Płacę tam abonament 57 zł za 3 numery. 180 GB danych + no limit na połączenia.
fajnie, tylko że infolinie banków już prawie w każdym są dodatkowo płatne i nie wchodzą w abo i płacisz za minutę połączenia.
Gdy widzę jakieś numery uproszczone lub te na 0801, staram się znaleźć numer stacjonarny dla klientów dzwoniących z zagranicy i z niego korzystam. Jak nie ma takiego numeru, pozostaje kontakt przez czat po zalogowaniu do bankowości. Teraz banki stały się samoobsługowe i większość rzeczy sam ogarniam w panelu klienta. Kontakt bezpośrednio z bankiem jest mi potrzebny tylko w nietypowej sytuacji, gdy chcę złożyć reklamację na błędnie naliczoną opłatę lub źle rozliczoną transakcję. Zdarza mi się to jednak rzadko, raz na rok lub jeszcze rzadziej.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2230 Post autor: Adam » wt lis 25, 2025 15:23 pm

a to jest inna sprawa, że ja nie wiem kto jeszcze dziś dzwoni do banków, poza lisem :P, jak wszystko jest w apce :)
dlatego wszyscy już prawie zrobili te telefony płatne.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#2231 Post autor: swordfish » wt lis 25, 2025 15:58 pm

Podpowiem, że najlepiej jest dzwonić do banku w środku dnia i w środku tygodnia. Lepiej unikać zmian skrajnych, godzin nocnych i weekendów. Korzystać z godzin, gdy jest szansa na złapanie większej ilości konsultantów (10:00 - 15:00) od wtorku do czwartku. Większość banków, z których korzystam, mają możliwość czatowania w aplikacji lub możliwość zamówienia rozmowy/zgłoszenia reklamacji online. Można też spróbować przechytrzyć system i dzwonić na numer do zastrzegania kart. Zastrzeganie kart ma obsługę priorytetową. Może uda się załatwić sprawę w dziale zastrzegania kart.

Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

#2232 Post autor: Krzysiek » wt lis 25, 2025 18:56 pm

lis23 pisze:
wt lis 25, 2025 06:54 am
Mam taki problemik, co prawda nie dotyczy on zakupu muzyki, ale jednak ...
Księgarnia Matfel, kupiłem tam w preorderze album The Star Wars Archives. 1999–2005 - Paul Duncan, książka miała mieć premierę 14 listopada, niestety, nie miała, dostałem tylko maila, że premiera się nie odbyła, książka została wycofana z oferty księgarni, w zamówieniu pisze, że czekają na kompletację, na maile nie odpisują, od tygodnia próbuję się dodzwonić ale jestem 8, 11, 18, itp. w kolejce a nie będę czekał bo to kasa a chciałem poprosić o zwrot pieniędzy ... Nie wiem, co zrobić w tej sytuacji, napisałem trzy maile i nic ...
Idziesz na policję i zgłaszasz oszustwo... czy czekasz aż zniknie strona internetowa? Załatw to przez policję :roll:
swordfish pisze:
wt lis 25, 2025 15:58 pm
Podpowiem, że najlepiej jest dzwonić do banku w środku dnia i w środku tygodnia. Lepiej unikać zmian skrajnych, godzin nocnych i weekendów. Korzystać z godzin, gdy jest szansa na złapanie większej ilości konsultantów (10:00 - 15:00) od wtorku do czwartku. Większość banków, z których korzystam, mają możliwość czatowania w aplikacji lub możliwość zamówienia rozmowy/zgłoszenia reklamacji online. Można też spróbować przechytrzyć system i dzwonić na numer do zastrzegania kart. Zastrzeganie kart ma obsługę priorytetową. Może uda się załatwić sprawę w dziale zastrzegania kart.
Gdzie Wy żyjecie :?: Banków jak nasrał w koło... Do swojego mam dosłownie dwie minuty autobusem a do przystanku pół minuty. Co chcę, umawiam się smsem na odpowiednią godzinę i później załatwiam. Lub nawet w smsie proszę o telefon do mnie. Po to jest "doradca klienta" i osoba prowadząca - mają oddzwonić :mrgreen:

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#2233 Post autor: swordfish » wt lis 25, 2025 19:18 pm

Nie wszyscy mają tak blisko do placówki. Banki kasują oddziały niż otwierają nowe. Do tego skracają czas otwarcia jeszcze istniejących i ograniczają możliwość dostępnych w nich usług. Teraz to bardziej punkty że sprzedawcami, gdzie szybciej dostaniesz nowy kredyt, niż wyjaśnisz sprawę.
Podobnie jest z obsługą telefoniczną. Jak coś nie pasuje, od razu złożyć reklamacje, jeśli rzeczywiście jest niezgodność z umową lub z TOiP. Czasem się zdarza, gdy klient już dłużej współpracuje z bankiem, potrafią cofnąć koszty wstecz, nawet jeśli konsument nie ma racji.
W tym wypadku, jeśli sklep nie zrealizował usługi i pobrał kasę z karty, składamy reklamację kartową jako chargeback. W opisie wpisać, np. sklep pobrał środki z karty, nie zrealizował zamówienia i nie chce dokonać zwrotu, proszę o zwrot wartości transakcji na kartę.
Jeśli nadal to nie działa, organy ścigania - policja i sąd.

ODPOWIEDZ