Sama koncepcja by tłumaczyć genezę xenomorpha to jeden z najgłupszych pomysłów w historii wszechświata.
Benjamin Wallfisch - Alien: Romulus (2024)
- Michał Turkowski
- Zdobywca nieistotnych nagród
Re: Benjamin Wallfisch - Alien: Romulus (2024)
czy ja wiem, dlaczego by nie wytłumaczyć? przecież to jest świetny materiał na niejeden film.
proste pytania - skąd się wzięły? skąd się biorą/jak się rozmnażają?
przecież to kopalnia radosnej twórczości fanfic, którą można przerobić na filmy.
nie twierdzę że zaczęte próby "wyjaśniania" w Prometeuszu i Covenancie były super, ale nie było też z tym tragedii.
no i na pewno było to bardziej logiczne, niż kretyńskie rozwiązania prezentowane w młodszych produkcjach franczyzy, w tym w nowym serialu, który poziom idiotyzmu, braku logiki i kanonu, wywindował niebotycznie wysoko.
proste pytania - skąd się wzięły? skąd się biorą/jak się rozmnażają?
przecież to kopalnia radosnej twórczości fanfic, którą można przerobić na filmy.
nie twierdzę że zaczęte próby "wyjaśniania" w Prometeuszu i Covenancie były super, ale nie było też z tym tragedii.
no i na pewno było to bardziej logiczne, niż kretyńskie rozwiązania prezentowane w młodszych produkcjach franczyzy, w tym w nowym serialu, który poziom idiotyzmu, braku logiki i kanonu, wywindował niebotycznie wysoko.
NO CD = NO SALE
- MichalP
- Nominacja do odkrycia roku
Generalnie dla mnie wszystko co sie pojawilo po trzecim Alienie to ciekawostki do zapomnienia, delikatnie mowiac. Prometeusz mial ciekawy koncept i szkoda, ze Scott nie rozszerzyl tego - pomijajac kwestie debilnej zalogi i fajnych, ale bardzo niedopracowanych pomyslow - generalnie bardziej mi odpowiada pomysl wyjasnienia genezy Ksenomorfa jako czegos mistycznego, starozytnego - czy to bron biologiczna, czy narzedzie do transformowania planet czy po prostu efekt ewolucji z przed milionow lat. Mozna by bylo sie tym fajnie pobawic.
Ale Covenant sobie wymyslil, ze jest to od taki wynalazek jakiegos zdegenerowanego robota, ktory w malym, prymitywnym laboratorium stworzyl go sobie w przeciagu paru lat
A Romulus tylko dobil lezacego z pomyslem, ze ta cala mistyczna, czarna substancja to se strzykawka mozna odessac z ciala martwego obcego i w przeciagu paru lat stworzyc cala linie produkcyjna gdzie facehuggery mozna tloczyc w setkach sztuk, tylko jakos wszyscy szybko zapominaja o wielkiej stacji kosmicznej, na ktorej to sie dzieje, i lata pozniej nikt o niczym nie wie - ehh, fuck the logic.
Ale Covenant sobie wymyslil, ze jest to od taki wynalazek jakiegos zdegenerowanego robota, ktory w malym, prymitywnym laboratorium stworzyl go sobie w przeciagu paru lat

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
I pomyśleć, że przez moment była szansa, by piątego Obcego nakręcił Blomkamp, by stanowił alternatywną kontynuację dla Aliens Camerona (ignorując Obcego 3 i 4), by nie było durnych pomysłów z czarną mazią i Davidem...
...ale potem przyszedł Scott i umyślił sobie Prometeusza, wszystko poszło w wiadomym kierunku, a całość dobił Disney serialem "Obcy: Idiokracja".
...ale potem przyszedł Scott i umyślił sobie Prometeusza, wszystko poszło w wiadomym kierunku, a całość dobił Disney serialem "Obcy: Idiokracja".

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Według mnie dalej Prometeusz nie jest taki zły i można było z tej serii więcej wyciągnąć. Właśnie gdyby sequel rzeczywiście był Prometeuszem 2 z muzyką Harry'ego Gregsona-Williamsa, a nie naciąganym sequelem, prequelem Obcego.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
Hollywood Records has released a digital version of the Alien: Romulus Suite EP featuring a 14 minutes suite of themes from the film’s original score composed by Benjamin Wallfisch (It, Twisters, Blade Runner 2049, Shazam!, The Conjuring: Lats Rites The Flash, Hidden Figures, The Invisible Man). Also included are six additional tracks from the composer’s score that were not included on the original 2024 soundtrack album.

1. Alien: Romulus Suite (13:49)
2. Lockdown (1:41)
3. Awakening (1:48)
4. Romulus Hangar Bay (1:18)
5. Body Temperature (3:16)
6. I Have a New Directive (2:26)
7. The Hive (Part II) (3:53)
youtu.be/sxgWeZjOuFI

1. Alien: Romulus Suite (13:49)
2. Lockdown (1:41)
3. Awakening (1:48)
4. Romulus Hangar Bay (1:18)
5. Body Temperature (3:16)
6. I Have a New Directive (2:26)
7. The Hive (Part II) (3:53)
youtu.be/sxgWeZjOuFI
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
No i ta suitka fajna w sumie, ale reszta do odstrzału.

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Przesłuchałem tę EPkę, która zdecydowanie lepiej mi podeszła od oryginalnego soundtracku. Naturalnie najlepsza jest ta suite'a, gdzie Benjamin Wallfisch pokazuje swoją lepszą stronę i jak chce to potrafi dobrze komponować.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Jeśli u niego jest że "jak chce to potrafi", to straszny z niego leń i obibok, skoro 99% jego twórczości brzmi jakby mu się nie chciało. 

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński