Gramofon

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

Gramofon

#1 Post autor: Michał Turkowski » sob lis 23, 2024 14:43 pm

Cześć, Panowie :)

Chciałbym prosić o radę co do zakupu gramofonu.

Mój teść odkopał ostatnio masę płyt winylowych z młodości i planuje wrócić do słuchania ich.

Postanowiliśmy więc z żoną kupić dla teściów gramofon na nadchodzące święta. Przyznam jednak szczerze że totalnie na tym się nie znam i nie wiem ile powinienem zapłacić żeby gramofon był ok i bezawaryjny, nie mam też pojęcia jaką firmę wybrać jakie tam są opcje warianty itd.

Czy mogę poprosić kolegów o doradzenie w temacie?

Teście jak ich znam, nie mają żadnych wygórowanych wymagań odsłuchowych - to ma po prostu grać i działać ;)

Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

Re: Gramofon

#2 Post autor: Krzysiek » sob lis 23, 2024 21:50 pm

Jeśli te płyty "odkopał" znaczy się nie były przechowywane w przyzwoitych warunkach... Mogą być głównie zakurzone, porysowane lub nawet "wypaczone".
Do takich zbiorów nie warto inwestować w dobry gramofon. Gramofon to nie tylko podstawa:

https://www.tophifi.pl/blog/post/budowa ... zenie.html

ale i rodzaj napędu, ramię i wybór wkładki (MM lub MC co wymusza ew. dalszy dobór sprzętu - wzmacniacza, czyli bardziej pod wzmacniacz, który już posiada - rodzaj wbudowanego przedwzmacniacza).

Obecnie chyba największym producentem (najbardziej różnorodnych gramofonów w największym przedziale cenowym, z największym wyborem różnych elementów do skompletowania) jest firma Pro-Ject. Czytając kilka z testów warto poznać historię firmy i jej filozofię dotyczącą produktów:

https://audio.com.pl/testy/marki/1164-pro-ject

https://gramofony-project.pl/#producent

Jednak nim się cokolwiek zapuści na jakimkolwiek gramofonie, trzeba zapoznać się z ogólnymi zasadami co do używania samych płyt. To nie czasy kiedy wrzucało się cokolwiek do Bambino czy Unitry i każdy był szczęśliwy. Szkoda płyt a tym bardziej gramofonu (wkładki).

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#3 Post autor: swordfish » ndz lis 24, 2024 21:58 pm

Cały czas podkreśla się, że jakość płyt analogowych wydawana kiedyś stała na wysokim poziomie niż dzisiaj i stanowią cenne rarytasy w antykwariatach muzycznych.
Jeśli ktoś znajdzie na strychu kolekcję płyt wykonawców z PRLu, to co ma z tym zrobić? Jeśli chce posłuchać, to nie ma gramofonu w rozsądnej cenie? Czy lepiej zutylizować?

Awatar użytkownika
Krzysiek

#4 Post autor: Krzysiek » pn lis 25, 2024 17:38 pm

swordfish pisze:
ndz lis 24, 2024 21:58 pm
Cały czas podkreśla się, że jakość płyt analogowych wydawana kiedyś stała na wysokim poziomie niż dzisiaj i stanowią cenne rarytasy w antykwariatach muzycznych.
Jeśli ktoś znajdzie na strychu kolekcję płyt wykonawców z PRLu, to co ma z tym zrobić? Jeśli chce posłuchać, to nie ma gramofonu w rozsądnej cenie? Czy lepiej zutylizować?
:roll: Chyba nie rozumiesz różnic materiałowych, technologicznych i jakościowych, które różnią tłoczenia zza naszej granicy zachodniej do tego co u nas tłoczono. Nie rozumiesz chyba również różnic w obecnych tłoczeniach (może nawet nie piszmy o różnicach w jakości materiału bo te są głównym wyróżnikiem topowych labeli dla koneserów, tylko samym masteringu muzyki i tym co teraz wrzuca się na matrycę do tłoczenia) na przestrzeni kilku lat, od kiedy te płyty ponownie zyskały sympatyków. To trochę jak w płytach CD... zwykła masówka, lepsze wydania limitowane, japońskie Blu-Spec'e, SHMy, K2HD, Platinum, XRCD, UHQCD i mógłbym jeszcze wyliczać wiele więcej... w porównaniu do tego co oferuje "Zagraniczna płyta - polska cena"... Idź do jakiegokolwiek antykwariatu muzycznego i popatrz na te ceny. Często dokładnie to samo kupisz o wiele taniej na bazarze we Wrocławiu :-) Na tym polega handel... Można było również sobie podjechać na wystawę Audio Video Show i tam obkupić vinylami w ilościach hurtowych w bardzo przystępnych cenach. Można na bazarze czy w antykwariacie kupować płyty CD po 2-3 zł od sztuki i słuchać tego na odtwarzaczu za 120zł. Da się? - da, i wiele osób czerpie z tego satysfakcję... Serio, teraz we Wrocławiu spotkałem się z takim sposobem na... no właśnie... na co? To samo odnosi się do płyt vinylowych. Nie potrafię określić tego zjawiska w słowa, ale miałem już kilka propozycji wyskoczenia na cotygodniowy bazar. Tylko chyba był stamtąd przytargał nie tylko płyty (zupełnie mi niepotrzebne) ale również kilogramy złomu itp :mrgreen:
Ty dajesz przykład może kilku antykwariatów w których ktoś ma kilka płyt "rarytasów" i pokazuje je (liczy na łosia) w cenach zaporowych bo to "rarytas". Takimi "rarytasami" Allegro jest zapchane. Pojechałbyś do Berlina lub do jakiegoś zapyziałego miasteczka w Norwegii i dosłownie za kilka euro można przywieźć to co u nas kosztuje po kilka stówek (wiem, ponieważ Kolega tam pracuje i dla siebie nakupował na kilogramy)
Nie neguję słuchania czarnych płyt czy również sprzętu tylko pod to skonfigurowanego. Ale napisałem, by było to świadome - czyli płyty muszą być zadbane (wyczyszczone, przebrane, jak najmniej porysowane i nie mające defektu w postaci "zwichrowania" oraz najlepiej w kopertach antystatycznych). Zakup gramofonu musi być podyktowany sprzętem jaki już się posiada (by można to było podłączyć)... :roll:
Podstawowe gramofony są zazwyczaj już skonfigurowane i niewiele trzeba przy nich cokolwiek ustawiać, ale nie zawsze tak jest. I należy choć minimum wiedzy przyswoić w tym temacie by nie zepsuć sobie przyjemności słuchania a przy okazji igły.
Nie wiem o jakim gramofonie w rozsądnej cenie piszesz... Podaj markę, model... Dla kogoś nierozsądną ceną będzie wydanie 1 tys zł. Dla innego kwota 10x wyższa wywoła wzgardliwy grymas.
Ja podałem nazwę firmy, której produkty są najbardziej rozpowszechnione, najczęściej testowane, największy wybór cenowy (do tego można wymieniać wkładki na coraz to lepsze... a później w ramach tego samego modelu nawet pobawić się w inne ramiona)... Nie podałem konkretnego modelu, ponieważ to nie moja bajka - nie słucham, nie mam dostępu do przesłuchania dziesiątek modeli w różnych zestawieniach. Dlatego odesłałem do zaznajomienia się z testami, które przeprowadzają ludzie znający się w tym temacie najlepiej. Zawsze można kupić w promocji patefon w jakimś markiecie (były o to już na Forum pytania....) ale ja tego nie polecę :mrgreen:
Ostatnio zmieniony pn lis 25, 2024 20:14 pm przez Krzysiek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#5 Post autor: swordfish » pn lis 25, 2024 19:58 pm

Reasumując dla fana muzyki filmowej, który chce kolekcjonować analogi, impreza droga. Duże okładki wyglądają obłędnie, miło potrzymać w ręku i nacieszyć oczy. Do tego ciepły dźwięk spod igły. Trzeba mieć jednak sprzęt i mieć gdzie postawić.
Dla mnie, który musi zmieścić się ze wszystkim w małym pokoju w bloku, szkoda w to się bawić. Wygoda streamingu i pirackich mp3 mnie rozleniwiła. To co znajdę legalnie, słucham w pierwszej kolejności z Apple Music. Rarytasy trudniej dostępne szukam w zatoce i ściągam na dysk. Streaming ma tą przewagę nad analogiem, że nie muszę co 20 minut obracać płyty, aby posłuchać ciągu dalszego. Muzykę mogę zabrać ze sobą na smartfonie na słuchawkach na spacer, a gramofon trzyma się stacjonarnie w salonie.
Pewnie słuchanie analogu można porównać do delektowania się winem z dobrego rocznika w eleganckiej restauracji, gdzie siedzimy pod krawatem. Streaming to dresiarskie picie hurtowe jabola, gdzie popadnie - w bramie, pod płotem, w parku itd.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#6 Post autor: Krzysiek » pn lis 25, 2024 20:50 pm

swordfish pisze:
pn lis 25, 2024 19:58 pm
1.Reasumując dla fana muzyki filmowej, który chce kolekcjonować analogi, impreza droga. Duże okładki wyglądają obłędnie, miło potrzymać w ręku i nacieszyć oczy. 2.Do tego ciepły dźwięk spod igły. 3.Trzeba mieć jednak sprzęt i mieć gdzie postawić.
4.Dla mnie, który musi zmieścić się ze wszystkim w małym pokoju w bloku, szkoda w to się bawić. Wygoda streamingu i pirackich mp3 mnie rozleniwiła. To co znajdę legalnie, słucham w pierwszej kolejności z Apple Music. Rarytasy trudniej dostępne szukam w zatoce i ściągam na dysk. Streaming ma tą przewagę nad analogiem, że 5.nie muszę co 20 minut obracać płyty, aby posłuchać ciągu dalszego. Muzykę mogę zabrać ze sobą na smartfonie na słuchawkach na spacer, a gramofon trzyma się stacjonarnie w salonie.
6.Pewnie słuchanie analogu można porównać do delektowania się winem z dobrego rocznika w eleganckiej restauracji, gdzie siedzimy pod krawatem. Streaming to dresiarskie picie hurtowe jabola, gdzie popadnie - w bramie, pod płotem, w parku itd.
1. Nikomu w portfel nie zaglądam i w tej kwestii nie doradzam (ew. głośno się dziwię iż nadal pewne osoby dają się nabrać na to co im się wciska w sklepie, bez jakiejkolwiek refleksji czy dany sprzęt jest im "potrzebny" i jak to będzie grało)
2. Pisząc "ciepły dźwięk" mam wrażenie iż jakieś artykułu wypaczyły Twoje pojęcie słuchania muzyki z płyt analogowych (nie będę więcej w ten temat wnikał)
3. Do wszystkiego trzeba mieć "sprzęt". Dużo ludzi posiada zmywarki w swoich mieszkaniach jak również ekspresy do kawy
4. Nikomu nie doradzam, jak również nigdy tego nie uczynię, jaki sprzęt ma sobie dobrać do własnego pomieszczenia
5. Spłyciłeś temat "techniczny" o którym pisałem co do zabiegów jakie należy (bądź nie - wszystko zależy od właściciela, posiadacza) wykonać, chcąc mieć dobry dźwięk.
6. Przegiąłeś na swoją potrzebę kontekst, w którym nie ma nawet zachęty do takich dywagacji czy puenty

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#7 Post autor: kiedyśgrześ » wt lis 26, 2024 00:09 am

Michał Turkowski pisze:
sob lis 23, 2024 14:43 pm
Cześć, Panowie :)

Chciałbym prosić o radę co do zakupu gramofonu.

Mój teść odkopał ostatnio masę płyt winylowych z młodości i planuje wrócić do słuchania ich.
Audio-Technica będzie ok.
model 50 60 70 itp. idiot-machiny (ustawione jak fabryka dała) za kilka stów, na pasku,
a jeśli chcesz się pokazać z dobrej strony przed teściem :) to jakiś wariant modelu 120, napęd bezpośredni, pokrętła, suwaczki, jest w czym kombinować i bawić się w pro za trochę ponad tysiąc :)
120 to jest chyba? obecnie najpopularniejszy gramofon, prawie w każdym zestawieniu dla tych rozpoczynających przygodę go widziałem
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#8 Post autor: Krzysiek » wt lis 26, 2024 07:11 am

Też fajne i testowane w różnych czasopismach audio :D oraz dostępne w Mediaexpercie.
Czyli wszystko w jednym, nie trzeba biegać po różnych sklepach a może jakiś dodatkowy rabat wpadnie.

ODPOWIEDZ