Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#6961 Post autor: Koper » ndz maja 19, 2024 10:30 am

lis23 pisze:
śr maja 15, 2024 08:39 am
To w końcu chodzi o niezdolność do samodzielnej egzystencji czy o niezdolność do pracy? Znowu będą dzielić niepełnosprawnych na tych, którzy są bardziej i mniej niepełnosprawni?
No dobra, ale to chyba logiczne akurat.
lis23 pisze:
śr maja 15, 2024 08:39 am
Dlaczego w ogóle renty i emerytury są opodatkowane?
No to jest idiotyczne, to fakt.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#6962 Post autor: lis23 » ndz maja 19, 2024 12:24 pm

Koper pisze:
ndz maja 19, 2024 10:30 am

No dobra, ale to chyba logiczne akurat.

Widzisz, problem polega na tym, że według ZUSu mam całkowitą niezdolność do pracy ( ale nie mam niezdolności do samodzielnej egzystencji ) a według MOPSu mogę pracować ;) Rentę socjalną mam z ZUSu i każdy kto tę rentę pobiera powinien ten dodatek dostać, bez dzielenia na tych niezdolnych do samodzielnej egzystencji, tak jest z 13 i 14 emeryturą, dostaje każdy rencista i emeryt.
Z tą niezdolnością do samodzielnej egzystencji też jest ubaw: w 2019 roku w MOPSie powiedzieli mi, żeby spróbować bo nic to nie szkodzi i można ponawiać co rok, wezwanie dostałem bardzo szybko, przyjęła mnie lekarka, która na pewno karierę zaczynała w PRLu, wałkowała mnie przez godzinę a potem stwierdziła, że chcę oszukać Państwo i wyłudzić 500+ dla niepełnosprawnych bo chociaż jestem osobą niepełnosprawną to przecież mogę sam chodzić, więc nie jestem osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#6963 Post autor: lis23 » pt sie 30, 2024 08:19 am

PKW nie przyjęła sprawozdania finansowego PISu z ostatnich wyborów parlamentarnych: na dzień dzisiejszy PIS stracił 10 milionów zł a docelowo może stracić nawet ponad 50 milionów zł.
Według polityków PISu skończyła się w Polsce demokracja ( ona skończyła się już 15 października 2023 ;) ), wszystko zapadło na rozkaz Tuska, opozycja w Polsce została zniszczona i wszystko po to, żeby ich kandydat na prezydenta nie wygrał ( przypomnę, że według Kaczyńskiego, kandydat PISu ma być "przystojny, wysoki, okazały" ;) ). Zabawne jest to, że to PIS zmienił ustawę o PKW i są tam ich ludzie. Teraz sprawa idzie do Sądu Najwyższego, do nieuznawanej Izby Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych oraz do Trybunału Konstytucyjnego a tam już wiadomo, jaki wyrok zapadnie ;)

Kaczyński wystąpił o zbiórkę publiczną od społeczeństwa i swoich sympatyków, krajowi politycy PIS mają płacić 1 000 zł miesięcznie a Europosłowie, 5 000 zł na partię :mrgreen: Do tego Prezes już zapowiada, że członkowie PKW pójdą siedzieć, jak wszyscy inni zdrajcy narodu, komuniści i złodzieje :P :mrgreen: :D

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#6964 Post autor: kiedyśgrześ » wt wrz 03, 2024 10:41 am

lis23 pisze:
pt sie 30, 2024 08:19 am
Prezes już zapowiada, że członkowie PKW pójdą siedzieć, jak wszyscy inni zdrajcy narodu, komuniści i złodzieje :P :mrgreen: :D
Jaro miał osiem lat na wsadzanie zdrajców narodu, komunistów i złodziei, nie tylko nie wsadził żadnego, ale jeszcze sypał im szeroko publiczną kasą, żeby go pokochali... nie pokochali :P
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#6965 Post autor: lis23 » wt wrz 24, 2024 21:09 pm

Jak zwykle, zrobili nas ( niepełnosprawnych ) w jajo ...
Przez prawie dwa lata, jak jeszcze byli w opozycji to mówili, że KAŻDY niepełnosprawny, pobierający rentę socjalną dostanie wyrównanie do płacy minimalnej, czyli 4 300 zł brutto, projekt ustawy leżał aż OSIEM miesięcy w komisji, gdzie się kłócili i ostatecznie nic z niego nie zostało, bo nie będzie zrównania renty socjalnej z płacą minimalną, tylko dodatek do renty w wysokości 2 520 zł brutto ... ale tylko dla osób, które są całkowicie niezdolne do pracy i do samodzielnej egzystencji, czyli ... dla 100 tysięcy z 300 tysięcy pobierających ową rentę, czyli dla 1/3 niepełnosprawnych ... 800+ Dają wszystkim, niezależnie czy zarabia 500 czy 20 000 zł a tu nie mogą podnieść renty dla 300 tysięcy osób - dodatkowo, ta grupka, która to dostanie może jeszcze liczyć na wyrównanie w wysokości 12 600 zł w maju przyszłego roku ... :roll:
Na razie, ustawa poszła do Senatu, może coś się zmieni, choć poparł ją PIS i Konfederacja, więc chyba nie ma na co liczyć, poza - o zgrozo! Wetem Dudy.
PIS przez osiem lat nie chciał nam tej renty zrównać z płacą minimalną, zrównał ją z najniższą rentą i tylko dlatego, że troje rodziców z niepełnosprawnymi dziećmi protestowało w Sejmie przez ponad miesiąc - PIS wymyślił sobie świadczenie wspierające, żeby znowu podzielić niepełnosprawnych, tym razem na trzy grupy, bo część miała dostać od stycznia 2024, kolejna część od stycznia 26 a trzecia od stycznia 26, ale komisja jest tylko w jednym miejscu, w Urzędzie Wojewódzkim i ponoć do tej pory rozpatrują wnioski ze ... stycznia ... Podobno, optymistycznie możemy czekać nawet DWA LATA na komisję + decyzja ;)

Osoby niezdolne do samodzielnej egzystencji ( 1 grupa inwalidzka ) będą miały od 2025 roku ok. 8 700 zł miesięcznie:
- Renta socjalna - 1 740 zł od marca + dodatek do renty zrównujący ją z płacą minimalną - 2 520 zł brutto + 500+ dla niepełnosprawnych + świadczenie wspierające dla osób niepełnosprawnych 220% renty socjalnej - ok. 4 000 zł a druga grupa, nic, o trzeciej nie mówiąc.
Ostatnio zmieniony śr wrz 25, 2024 16:23 pm przez lis23, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#6966 Post autor: swordfish » śr wrz 25, 2024 16:15 pm

Grupa niepełnosprawnych jest za małą grupą wyborców, aby o nich walczyć. Lepiej jak pójdziesz do Sejmu, będziesz okupywać korytarz przez kilka tygodni, to potem jest szansa zostania posłem jak Iwona Hartwich. Dostaniesz dietę poselską i kasę na prowadzenia swojego biura. Jedyny minus należy spowiadać się co roku z posiadanych oszczędności i dóbr materialnych. Będziesz musiał co roku pisać jaka jest aktualna wartość kolekcji Twoich scorów, artbooków i komiksów.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#6967 Post autor: lis23 » czw wrz 26, 2024 09:03 am

Bo ja wiem, czy taska mała? 300 tysięcy pobiera rentę socjalna, to chyba trochę więcej niż policjantów i myśliwych ale fakt, mniej niż pobierający 800+. PIS uważał, że to nie jest ich elektorat i dlatego olewał ale PO mamiło nas od samego początku a nawet Hartwich została ich posłem, więc środowisko niepełnosprawnych im tego nie zapomni i nie wybaczy.
"Tylko nie rozumiem, czemu oni nie rozumieją, że wybrali grupę, która ma już 500 plus i ma największe szanse na ŚW i im te świadczenia będą się nakładały i dlatego tworzą kolejne świadczenie właśnie dla tej grupy a ta, która już była wykluczoną, że wsparcia dalej będzie wykluczona" - to jeden z kolejnych komentarzy.
https://www.money.pl/gospodarka/renta-s ... 8880a.html

Teraz, pierwsza grupa dostanie ponad 8 000 zł miesięcznie a druga ma się utrzymać za 1 620 zł bo teoretycznie pracować nam nie wolno - całkowity zakaz pracy w orzeczeniu z ZUSu ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#6968 Post autor: lis23 » pt wrz 27, 2024 04:48 am

Według ostatnich doniesień, wypłata dodatku do renty socjalnej została opóźniona ze stycznia na maj 2024, dlatego od razu dostaną 12 600 zł za pięć miesięcy + takie coś:
Sejm ponadto dyskutuje na temat szczególnych reguł dla osób, które pobierają rentę socjalną, ale 1 stycznia 2025 r. nie mają orzeczenia o niezdolności do samodzielnej egzystencji. W świetle poprawek, które złożyli parlamentarzyści, osoby takie mają prawo do złożenia wniosku o stosowne orzeczenie. Po jego otrzymaniu będą mogły złożyć wniosek o dodatek dopełniający, który — po pozytywnym zaopiniowaniu — zaowocuje wypłatą dodatku z rentą socjalną w maju 2025 r. z odpowiednim wyrównaniem.
https://businessinsider.com.pl/gospodar ... ka/kfrvwlp

Tylko na jakiej zasadzie ja, rencista drugiej grupy mam wystąpić o orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji?

Dzisiaj kłócili się w Sejmie o rentę socjalną:
Sejm przyjął nowelizacją ustawy o rencie socjalnej, która zakłada wypłatę dodatku dopełniającego w wysokości 2520 złotych. Tuż przed głosowaniem Iwona Hartwich z Koalicji Obywatelskiej dziękowała z mównicy rządowi oraz premierowi za przyjęcie zgłaszanych postulatów. Jak podkreśliła, pomoc obejmie 130 tys. osób.
Posłance KO odpowiedziała przedstawicielka PiS. Urszula Rusecka zapewniła, że jej formacja poprze zaproponowaną ustawę, bo "popiera projekty służące ludziom".- Ta ustawa, którą teraz procedujemy nie jest ustawą z projektu obywatelskiego (tak twierdzili przedstawiciele koalicji rządzącej - red.) - podkreślała Rusecka. W tym momencie z ław PiS dobiegły krzyki: "Oszuści, osuści!
- Oszukaliście 200 tys. osób pobierających rentę socjalną. Oni dostaną zero. To jest ustawa o dodatku dopełniającym - kontynuowała posłanka. Jak zaznaczyła, jej obóz wstrzyma się od głosowania poprawek. 
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news ... Id,7824221

PIS jest teraz taki hardy a przez osiem lat nie zrobił nic! 500+ dla niepełnosprawnych jest tylko dla niezdolnych do samodzielnej egzystencji, podobnie jak świadczenie wspierające dla osób niepełnosprawnych, gdzie niezdolni do samodzielnej egzystencji dostaną 220% renty socjalnej.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#6969 Post autor: swordfish » sob wrz 28, 2024 12:08 pm

Twórcy "Zielonej granicy" mocno rozczarowani aktualnym rządem. Pokrywali z nim duże nadzieje na poprawę sytuacji uchodźców na granicy białoruskiej. Wszystko zmieniło się po zamordowaniu strażnika granicznego. Nie boją nazywać się Tuska rasistą i kontynuatorem polityki PiS. Tusk namawia, aby wszelkimi siłami nadal powstrzymywać nielegalnych uchodźców.

Twórcy uważają, że niczego nie zmyślili i wszystko jest prawdą na ekranie. Szybki proces powstawania filmu porównywali do pracy Andrzeja Wajdy przy "Człowieku z żelaza".

Nadal boją się o represje wobec nich za ten film i to od strony rządu Tuska.

Do odsłuchania konferencja prasowa po seansie na festiwalu w Gdyni.
https://www.youtube.com/live/_1H5Fvy9Js ... gC-qX3Ykav

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#6970 Post autor: swordfish » pn paź 07, 2024 07:20 am

Agnieszka Holland przerażona rządami Donalda Tuska. Według niej premier mówi Błaszczakiem. Rywalizują z PiS na politykę antyimigracyjną.

https://oko.press/holland-europa-broni- ... nt=rundown

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#6971 Post autor: Koper » wt paź 15, 2024 23:30 pm

Obrazek
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#6972 Post autor: Wawrzyniec » śr paź 16, 2024 10:42 am

To co w następnych wyborach Agnieszka Holland startuje z własną partią?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#6973 Post autor: swordfish » śr paź 16, 2024 21:41 pm

Andrzej Duda podczas przemówienia w sejmie na rocznicę wyborów, pokazuje dyskretnie "faka" ekipie Tuska (bandaż na środkowym palcu w prawej dłoni).
Obrazek

W odpowiedzi nauczyciel roku Marcin Józefaciuk demonstracyjnie pokazał, gdzie ma słowa Dudy.
Obrazek

Awatar użytkownika
MichalP
Nominacja do odkrycia roku

#6974 Post autor: MichalP » pt paź 18, 2024 03:28 am

Zebyscie sobie nie mysleli, ze tylko w Polsce macie takie rozne zachcianki rzadzacych - czy to w sejmie, czy to w szkole :roll: :lol: :
Trustees with an Ontario school board are responding to criticism over a $45,000 trip to Italy, where they purchased more than $100,000 worth of religious statues and a large crucifix for two new Catholic schools.
I caly tekst ponizej.

https://kitchener.ctvnews.ca/ontario-sc ... -1.7077343

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#6975 Post autor: lis23 » pt paź 18, 2024 08:24 am

Duda to w ogóle odpłynął podczas tego orędzia ale przynajmniej zobaczył Kaczyńskiego, ponoć pierwszy raz od wyborów prezydenckich w 2020 r i dostał od Niego jak i od całego PISu brawa ;)

ODPOWIEDZ