Śmierć płyty CD?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: Śmierć płyty CD?

#151 Post autor: Mystery » pn lip 01, 2024 11:57 am

Prawda, też ostatnio kupowałem w promkach różne gry ze PSStore, głównie takie mniejsze, wydane tylko tak lub do jednorazowego ogrania na które ciężko by było znaleźć miejsce na półce, ale jednak fajnie mieć ulubione gry na płycie i nie liczyć na internet i wirtualną bibliotekę i żałuję teraz że np nie mam Ragnaroka, którego cyfrę dostałem wraz z konsolą czy Alana Wake 2, który jak się teraz okazuje jednak wyjdzie fizycznie, ale nie będę dla samego nośnika teraz drugi raz ich teraz kupował.

A co do Sony to szkoda, bo Japończycy byli jeszcze taką ostoją fizycznych wydań, ale w dzisiejszych czasach cyfry i na nich przyszła pora, bo dla kilku procent ludzi nie opłaca się już nic wydawać, a korporacjom się podoba, że ludzie nie posiadają nic własność i są uzależnieni od ich wirtualnych baz :wink:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#152 Post autor: lis23 » pn lip 01, 2024 12:23 pm

Ja w pudełku kupiłem ostatnio tylko Final Fantasy VII Rebirth ( bo pierwszą część też mam w wersji Deluxe ) w ub. roku Marvel's Spider Man 2 i Forspoken za 90 zł a jeszcze wcześniej używki Elden Ring i Returnal ;) Choć trochę żałuję, że nie mam w pudełku The Last of Us Part II i God of War Ragnarok bo pierwsze części mam w pudłach ;)
Siostra napożyczała ode mnie gier jeszcze z PS4 i teraz nie zagram ani w Crasha, ani w Spyro - to dziwne, bo grę można pobrać cyfrowo ale już grać bez płyty się nie da ;) Musiałem sobie kupić czwartego Crasha na PC, żeby pograć ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#153 Post autor: Adam » pn lip 01, 2024 13:05 pm

bardziej bym się zainteresował tu tym, że po Universalu mamy drugą wytwórnię, która oficjalnie zrezygnowała z BluRayów.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#154 Post autor: lis23 » pn lip 01, 2024 13:41 pm

Ostatni film na 4K UHDBD kupiłem prawie dwa lata temu, filmów Disneya nie ma w Polsce na 4K a samych BD nie chce mi się kupować bo i tak nie mam już gdzie trzymać tych filmów, które mam.
Teraz praktycznie wszystko jest na VOD + kupuję filmy w 4K z Dolby Vision poprzez Amazon Prime.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#155 Post autor: Adam » pn lip 01, 2024 14:58 pm

news dotyczy też nośników 4K.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
MichalP
Nominacja do odkrycia roku

#156 Post autor: MichalP » wt lip 02, 2024 06:16 am

Ja se ostatnio The Abyss Camerona sprawilem na Bluray/4K. Ostatnie stare wydanie to byl dvd z nie anamorficznym obrazem. Swietnie sie ten film mi ogladalo - ma swoje Cameronizmy, ale uwazam, ze niezasluzenie sie wszyscy nad nim znecaja. Takie Bliskie spotkanie trzeciego stopnia pod woda z domieszka romansu (niewiele, wiec nie razi) i strachow zimno wojennych, co daje dobre przeslanie. No i mamy kilka niewymuszonych silnych kobiet znowu, fajnie zagranych. Efekty daja rade, muzyka Silvestriego mimo, ze poszatkowana to majstersztyk i obraz fajnie odnowiony. Niby A.I w tym maczalo rece, ze przy normalnym ogladaniu poza paroma momentami, wyglada spoko.

Jeszcze sie nad Prawdziwymi Klamstwami zastanawiam bo tez po tylu latach obietnic w koncu wydali.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#157 Post autor: Wawrzyniec » wt lip 02, 2024 09:55 am

Tylko to co czyniło DVD i Bluraya takie fajne, to były dodatki making of i inne rzeczy jakie się na nich znajdowały.
Czyżby rzeczywiście przyszłość leżała w streamingu i vinylach? Niedługo wyjdzie, że Futurama kolejny przewidziała przyszłość.

Obrazek
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#158 Post autor: lis23 » śr lip 03, 2024 00:17 am

Ponoć chodzi głównie o gry, w ubiegłym roku dochody ze sprzedaży cyfrowych wersji gier stanowiły aż 70% w przypadku Sony, inne źródło podaje, że Sony rezygnuje z produkcji płyt BD-R dla konsumentów ale nie rezygnuje z produkcji zwykłych BD.
U nas i tak, np. w Empiku nadal królują płyty DVD, więc nie dziwota, że BD się nie sprzedają, nie mówiąc o 4K UHDBD.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#159 Post autor: kiedyśgrześ » śr lip 03, 2024 12:55 pm

nie tylko w Empiku, na całym świecie sprzedaż BD nie doszła do poziomów sprzedaży DVD u szczytu, a potem zaczęła spadać gwałtowniej niż DVD,
Wawrzyniec wspomina o znienawidzonych winylach, moim zdaniem, a czasami "czarne" płyty kupuję, to też jest nadmuchany przez pośredników balonik,
poza konkretnymi limitami, wszędzie to się wala, wydania fizyczne to pieśń przeszłości i tyle
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#160 Post autor: lis23 » śr lip 03, 2024 13:08 pm

Chodzi mi bardziej o to, że w salonach Empik promowane są głównie płyty DVD, Blu Ray to rzadkość a 4K UHDBD chyba nie było w ogóle, tylko poprzez stronę na zamówienie a mamy 2024 rok a nie 2001 ;)
Mediamarkt nie sprzedaje już w ogóle muzyki i filmów i nie mam tam już po co jeździć bo gry kupuję cyfrowo.

ODPOWIEDZ