Ja po prostu najwyrażniej jednak słabo znam angielski i dla mnie mixed oraz average reviews z Metacritis (58/100 od 65 krytykow) lub ocena fresh na Rotten Tommatoes (69% z 384 recenzji) nie oznaczają wyłącznie złych recenzji. .Chociaż chyba jednak inaczej pojmujemy fakty.Wojteł pisze: ↑ndz lip 23, 2023 14:24 pmZłe recenzje i pustki w kinach to fakty, które Twoim zdaniem świadczą o tym, że film nie jest artystyczną porażką? Ja w ramach tego, jak sobie film radzi, powołałem się na recenzje i liczby, więc ciężko mówić, że oceniam jego sukces artystyczny przez pryzmat osobitych uczuć, tym bardziej, że mi się podobał bardziej, niż wielu krytykom. Podaj mi proszę te obiektywne fakty, które przeczą porażce artystycznej filmu, bo to, że paru recenzentów stwierdziło, że "no nie jest to takie złe, jak mówi reszta moich kolegów" raczej nie jest przekonującym argumentem. Chyba, że po prostu jako porażkę artystycznę definiujesz "dno totalne", a wszystko co jest między dnem a średniakiem się do porażki już nie zaliczaMoże masz inne dane, a może inną definicję porażki.
Piszes, że powołałeś "się na recenzje i liczby, więc ciężko mówić, że oceniam jego sukces artystyczny przez pryzmat osobitych uczuć”, a stało się właśnie odwrotnie – powołałeś się wyłącznie na złe recenzje (te też były), więc dla mnie jest to jak najbardziej tendencyjne. Wklej mi linki dwadzieścia negatywnych recenzji, ja Ci wkleję 30 pozytywnych (please, nie rób tego oczywiście).
Gdybym miał porażkę artystyczną uzależniać od liczby widzów, to porażką artystyczną są zarówno Fabelmanowie, jak i Blade Runner 2049. Listę można by długo ciągnąć. Stąd mamy podział na Critical response i Box office reception. Jasne, one są powiązane, film zjechany ma ciężej, ale w takim razie jak ocenić nieudany moim zdaniem Jurassic World: Dominion? Na RT srednia 29% od 395 krytyków, a z biletow miliard dolców. To jest wieksza porażka artystyczna czy mniejsza niż Indiana?
Dziwię się, że film Ci się spodobał bardziej niż wielu krytykom, trudno mi w to uwierzyć. Chyba ze tu wychodzi mój brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.
Z jednym się zgodzę, mamy inną definicję porażki (i być może wielu innych rzeczy). Can live with that.