LA-LA LAND - PLANY WYDAWNICZE
- MichalP
- Nominacja do odkrycia roku
Re: LA-LA LAND - PLANY WYDAWNICZE
Uhuuu. Paczka z Lali w koncu dotarla. Tylko 13 dni od wyslania. Amerykanskie sledzenie zupelnie nie nadazalo za tym co sie z nia dzieje. Także jak mozecie to korzystajcie z krajowego. W międzyczasie tu w Vancouver byla burza sniezna i poczta na jeden dzien zawiesila dzialalnosc. Ale w koncu zdesperowany listonosz wepchnali ja do skrzynki. Gorzej bylo z wyciaganiem. Koperta rozdarta w kilku miejscach ale jakims cudem wszystkie plyty w stanie idealnym praktycznie. Nawet pudelka nie popekane. Zacznie sie teraz sluchanie.
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Ja wziąłem z Intrady - osiem albumów
- Spider Man 20th Anniversary Expanded 3CD
- Amistad 25th Anniversary Edition 2CD
- Willow 2CD
- Glory 2CD
- Patriot Games 30th Anniversary 2CD
- Legends of the Fall 2CD
- Dr Seuss How the Grinch Stole Christmas ( Expanded )
- Robin Hood Princes of Thieves - 4CD
Mam nadzieję, że nie dowalą mi żadnej dopłaty w kwocie 400 zł
- Spider Man 20th Anniversary Expanded 3CD
- Amistad 25th Anniversary Edition 2CD
- Willow 2CD
- Glory 2CD
- Patriot Games 30th Anniversary 2CD
- Legends of the Fall 2CD
- Dr Seuss How the Grinch Stole Christmas ( Expanded )
- Robin Hood Princes of Thieves - 4CD
Mam nadzieję, że nie dowalą mi żadnej dopłaty w kwocie 400 zł

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

po 31 dniach od wysyłki paczka dotarła dziś do wawy.
teraz pewnie kolejny tydzień będzie się po PL obijać.
nigdy więcej bezpośrednio z Lali nie kupię nic.
na nogach bym se przyniósł szybciej to.
teraz pewnie kolejny tydzień będzie się po PL obijać.
nigdy więcej bezpośrednio z Lali nie kupię nic.
na nogach bym se przyniósł szybciej to.
#FUCKVINYL
U mnie od 21 grudnia wisi informacja, że paczka opuściła LA i od tej pory ani widu, ani słychu.
Płacz i lament, bo chcieli prostą jak konstrukcję cepa muzyczkę do posłuchania w samochodzie, a dostali cholernie złożony twór.
no to ja to miałem od 13 grudnia 
czyli spodziewaj się połowy stycznia aż trafi do wawy.

czyli spodziewaj się połowy stycznia aż trafi do wawy.
#FUCKVINYL
- lis23
Czyli moja paczka z Intrady powinna dotrzeć w lutym - ciekawe, co będzie pierwsze: paczka z Intrady czy Rings of Power w jakimś normalnym sklepie ( Amazon, itp. )? 

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

Moja paczkę wysłali z LA dzień wcześniej i dzis rano pojawiła sie na urzędzie celnym w Warszawie .Twoja paczka będzie pewnie na początku przyszłego tygodnia

Polecam do szczegółowego śledzenia swojej paczki w tej aplikacji na telefon lub na stronie w necie.
https://pkge.net/
Moje paczki z USA zanim pojawia sie w Warszawie lądują wcześniej w Frankfurcie lub Wiedniu

Rings of Power był przez chwile na Amazonie za ponad dwie stówki. Pewnie będzie dodruk Obecnie dostępna jest tylko wydanie na winylu. W przedsprzedaży....
https://www.amazon.pl/Lord-Rings-Power- ... C92&sr=8-1
Ostatnio zmieniony pt gru 30, 2022 09:33 am przez Wurger, łącznie zmieniany 1 raz.
Ten usps to jest jakiś dramat. 2 tyg temu przyszła mi paczka z Chicago kupiona na Ebayu tym ich programem priorytetowym - doszła w 4 dni. Nie było żadnych dopłat, nawet tego 8,50 zł - bo wszystko było wliczone w cenę przesyłki a fv na zewnątrz z pozycjami - 24 $ za nią dałem. Wartość towaru 60$. No ale nie wysyłali USPS.... A tutaj przez 2 tygodnie paczka szła między trzema przecznicami w Los Angeles, a póxniej kolejne 10 dni między LA a Wawą - chyba kajakiem to szło 

#FUCKVINYL

Płacz i lament, bo chcieli prostą jak konstrukcję cepa muzyczkę do posłuchania w samochodzie, a dostali cholernie złożony twór.
- lis23
Nie pisze, czy ten Chaplin to 2CD czy jeden?
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

Nigdy więcej z LaLi.
Dziś paczka przyszła, po 37 dniach od wysłania, i musiałem dopłacić 27,50 zł, bo nabili prawdziwą cenę na pudełku, 30 $.
Pomijam już fakt, że to i tak poniżej 50 $, więc dlaczego miałem do dopłaty ten vat/cło....
Podsumowując - przesyłka USPS za 17,25 $ + 27,50 zł szła prawie 40 dni.
Przesyłka Ebay International Priority wysłana 5 dni po wysłaniu Lali, z wartością towaru 2 razy większą, kosztowała 22$ , szła tylko 4 dni i bez dopłat.

Dziś paczka przyszła, po 37 dniach od wysłania, i musiałem dopłacić 27,50 zł, bo nabili prawdziwą cenę na pudełku, 30 $.
Pomijam już fakt, że to i tak poniżej 50 $, więc dlaczego miałem do dopłaty ten vat/cło....
Podsumowując - przesyłka USPS za 17,25 $ + 27,50 zł szła prawie 40 dni.
Przesyłka Ebay International Priority wysłana 5 dni po wysłaniu Lali, z wartością towaru 2 razy większą, kosztowała 22$ , szła tylko 4 dni i bez dopłat.
#FUCKVINYL
- MichalP
- Nominacja do odkrycia roku
A to ciekawe. Mi na paczce standardowo kilka dolarow tylko, chyba 3 za sztuke i 3 sztuki w sumie. Czy to teraz zalezy od regionu do ktortego wysylaja. Kanada nie ma takich przepisow celnych jak Europa. A moze to przypadek?
A za sama oplate to mozesz miec pretensje do polskich, nadgorliwych celnikow, albo samych przepisow, jezeli za kazda pierdole teraz naliczaja podatek.
Co to jest Ebay International Priority - mozesz jasniej, to jakis serwis kurierski. Czym ci to wyslali?
Regularna poczta zawsze dzialala byle jak. Z tego co pamietam, to po prostu wy do Europy mieliscie sporo szczescia, bo te przesylki dochodzily dosyc szybko. Ale ja pamietam, ze u mnie to zawsze byla loteria. Doslownie dwa razy na przestrzeni moze 10 lat zdarzylo sie, ze przesylka szla mniej niz 5 dni. Zazwyczaj to od 1 tygodnia do nawet 3 tygodni. W erze przez numerami do sledzenia to moglo byc nawet 4-6 tygodni
Bylo duzo taniej, ale zajmowalo wiecznosc.
Co nie zmienia faktu, ze w tym roku to wyjatkowa bieda, albo nie maja ludzi do pracy, albo logistyka lezy i kwiczy.
Ale zauwazylem, ze nawet Amazon np robi jakies dziwne ruchy. Zamowilem sobie jeszcze cos 29 Grudnia z dostawa w 2 dni. Fakt, ze Amazon od razu napisal, ze dostarcznie bedzie 5 Stycznia. Troche dziwne, ale nie spieszylo mi sie, wiec to zignorowalem. I co sie stalo - Amazon tego w ogole nie wyslal do dzisiaj, mimo, ze mieli to na stanie. A dzisiaj czyli 4 Stycznia wyslali z dostawa na dzisiaj
. Nic z tego nie rozumiem.
A za sama oplate to mozesz miec pretensje do polskich, nadgorliwych celnikow, albo samych przepisow, jezeli za kazda pierdole teraz naliczaja podatek.
Co to jest Ebay International Priority - mozesz jasniej, to jakis serwis kurierski. Czym ci to wyslali?
Regularna poczta zawsze dzialala byle jak. Z tego co pamietam, to po prostu wy do Europy mieliscie sporo szczescia, bo te przesylki dochodzily dosyc szybko. Ale ja pamietam, ze u mnie to zawsze byla loteria. Doslownie dwa razy na przestrzeni moze 10 lat zdarzylo sie, ze przesylka szla mniej niz 5 dni. Zazwyczaj to od 1 tygodnia do nawet 3 tygodni. W erze przez numerami do sledzenia to moglo byc nawet 4-6 tygodni

Co nie zmienia faktu, ze w tym roku to wyjatkowa bieda, albo nie maja ludzi do pracy, albo logistyka lezy i kwiczy.
Ale zauwazylem, ze nawet Amazon np robi jakies dziwne ruchy. Zamowilem sobie jeszcze cos 29 Grudnia z dostawa w 2 dni. Fakt, ze Amazon od razu napisal, ze dostarcznie bedzie 5 Stycznia. Troche dziwne, ale nie spieszylo mi sie, wiec to zignorowalem. I co sie stalo - Amazon tego w ogole nie wyslal do dzisiaj, mimo, ze mieli to na stanie. A dzisiaj czyli 4 Stycznia wyslali z dostawa na dzisiaj

"Ebay Global Shipping Programme"
kurier z usa do holandii (nie wiem jaki bo skrzynki pocztowe) i "przepakowanie" (dostalem drugi, inny tracking) w holandii (tu Maersk) i do PL - całość szła 4 dni.
na fv na zewnątrz były wszystkie opłaty, wyszczególnione, nie kazali płacić ani grosza przy odbiorze. jest to też wpisane w opisie tego programu, że nie płacisz już nic przy odbiorze.
z USA do PL przesyłka kosztuje ok 22 - 24 $ zawsze bez względu na cenę aukcji (sprawdzałem tylko akcje książek, czasopism i płyt CD do max 100 $ / aukcja).
szczegóły tutaj - https://www.ebay.co.uk/help/buying/post ... uy?id=4057
minus taki, że nie ma wielu aukcji z tą formą przesyłki - praktycznie wszystko to sklepy/komisy, a nie prywatnie sprzedawcy.
Wg mnie wygląda to tak, że Ebay podpisał sobie umowę z jakimś kurierem, wszystko ślą z USA do Holandii , i tam dopiero są wystawiane papiery i płacone wszystkie opłaty, a potem za frajer wysyłane do końcowego odbiorcy poza Holandię. Bo papiery miałem z Holandii na zewnątrz, a wysyłkę z USA i wewnątrz paczki miałem fv wystawioną przez sprzedawcę... Pewnie połowę ceny tej przesyłki co zapłąciłem sobie kasuje ten pośrednik w Holandii.
#FUCKVINYL