Game Of Thrones & House of the Dragon - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Game Of Thrones & House of the Dragon - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

#1696 Post autor: Wawrzyniec » pn sie 22, 2022 23:04 pm

O Wy to naprawdę oglądacie? :shock:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Game Of Thrones & House of the Dragon - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

#1697 Post autor: Koper » wt sie 23, 2022 15:53 pm

why not ?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1698 Post autor: Mystery » śr sie 24, 2022 09:22 am

Tym bardziej, że pilot zacny i mimo, iż zachowawczy to raczej dobrze nastraja na resztę, kto lubił Grę o Tron i tu powinien się odnaleźć. Mi akurat ostatnie sezony nie odebrały przyjemności obcowania z tym światem i do dziś bardzo dobrze wspominam ten klimat, bohaterów, bitwy i zwroty akcji i mam nadzieję, że nowy serial choć w części dostarczy mi podobnych emocji.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1699 Post autor: Wawrzyniec » śr sie 24, 2022 11:54 am

Cóż jeżeli już Koper bawi się tutaj w porównania z kebabem to końcówka Gry o Tron była dla mnie jak niesmaczny, tłusty kebab polany ostrym sosem, który potem powodował piekącą biegunkę. I po takich doznaniach ciężko mi znowu sięgać po takiego kebaba.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1700 Post autor: Koper » śr sie 24, 2022 17:22 pm

Przesadzasz.
:P

Poza tym to prequel, a nie sequel, więc tak jakby sezon 0, a nie 9. ;)

Na razie źle nie jest choć brakuje wyrazistszych postaci. Przemoc i seks niby też są, ale pierwsza póki co dotyczy jakichś noname'ów na turnieju więc nawet brutalne sceny łupienia czaszek jakoś wrażenia nie robią (scenarzyści powinni najpierw zdobyć sympatię widzów dla bohatera, a potem mu zmiażdżyć łeb- vide: Oberyn), co do drugiego, to w sumie zdążyli trochę rozebrać ino Sonoyę Mizuno, ale to też nic nowego (Ex-Machina). Smoki z kolei od razu wprowadzone w pełnej krasie też jakoś nie wywołują szału.

No ale serial skupiać się chyba będzie na dworskich intrygach jak początkowe sezony GoT i bardziej trzymać książki, więc jest nadzieja, że będzie przynajmniej ok.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1701 Post autor: lis23 » pt sie 26, 2022 00:08 am

Obejrzałem sobie kawałek i zastanawiam się, jak to wygląda na tv OLED?
U mnie, 4K i Dolby Vision, jasność na maxa ale dobrze nie jest - czerń wygląda bardzo źle, jest fioletowa i "wylewa się" z ekranu, żaden film nie miał jeszcze tak słabej jakości w 4K - no dobra, na HBO to nie pierwszy przypadek bo trzecia część "Fantastycznych Zwierząt" też wygląda przeciętnie i widać kompresję. Myślałem, że podłączenie internetu po kablu coś zmieni na lepsze ale nie widzę różnicy.
Najgorzej wypadają sceny we wnętrzach, gdzie jest dużo mroku i półmroku, sprawdzałem na YT na monitorze i jest tylko ciut lepiej.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1702 Post autor: Wawrzyniec » pt sie 26, 2022 14:50 pm

Koper pisze:
śr sie 24, 2022 17:22 pm
Przesadzasz.
:P

Poza tym to prequel, a nie sequel, więc tak jakby sezon 0, a nie 9. ;)
No tak, ale to oznacza, że nawet jeżeli ten serial jest w porządku, to wiadomo, że zakończenie, które znamy, dalej pozostaje beznadziejne. :|

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1703 Post autor: Adam » pt sie 26, 2022 15:57 pm

Czemu nie ma założonego osobnego tematu ?
W tym kolosie nie idzie nic znaleźć a co dopiero potem.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1704 Post autor: Koper » pt sie 26, 2022 16:33 pm

Adam pisze:
pt sie 26, 2022 15:57 pm
Bo muzycznie to te same kebaby. :P

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1705 Post autor: Mystery » pt sie 26, 2022 17:43 pm

A tymczasem HBO zamówiło już drugi sezon. Pilot zanotował najwyższą oglądalność HBO od maja 2019, czyli od czasu ostatniego odcinka Gry o Tron.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1706 Post autor: Wawrzyniec » pt sie 26, 2022 17:54 pm

To przyznaję się bez bicia, że moja teoria,jakoby ten fandom był martwy padła. Naprawdę myślałem, że po 8 sezonie, ludzie już stracili ochotę na Grę o Tron.
Koper pisze:
pt sie 26, 2022 16:33 pm
Adam pisze:
pt sie 26, 2022 15:57 pm
Bo muzycznie to te same kebaby. :P
Właściwie to Kabab Koobideh, gdyż Ramin ma korzenie irańskie. Chociaż jako urodzony w Niemczech, to może na niemieckim/tureckim Kebab/Döner się wychował.
Ten irański dobrze wygląda:
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1707 Post autor: Koper » pt sie 26, 2022 18:29 pm

Pewnie z jakiejś bogu ducha winnej kozy :(

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1708 Post autor: lis23 » pt sie 26, 2022 19:50 pm

W kwestii obrazu, porównałem sobie to z "Wikingowie Valhalla", "Barbarzyńcy" czy "Przeklęta" i serial od HBO wypada najgorzej w kwestii czysto technicznej.

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#1709 Post autor: Michał Turkowski » pt sie 26, 2022 20:16 pm

lis23 pisze:
pt sie 26, 2022 19:50 pm
W kwestii obrazu, porównałem sobie to z "Wikingowie Valhalla", "Barbarzyńcy" czy "Przeklęta" i serial od HBO wypada najgorzej w kwestii czysto technicznej.
Ale że co, chodzi o jakość obrazu ze streamingu czy wygląd samego desginu, scenografii itd?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1710 Post autor: lis23 » pt sie 26, 2022 20:50 pm

Głównie chodzi o czerń - w lokacjach, gdzie jest półmrok i mrok oraz w scenach nocnych. Czerń "wylewa się" z ekranu, są plamy np. na ścianach, czerń jest widoczna na postaciach, itp. W serialach w 4K z HDR na Netflixie takiego efektu nie ma.

ODPOWIEDZ