Sprzęt muzyczny

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krzysiek
Zdobywca nieistotnych nagród

Re: Sprzęt muzyczny

#271 Post autor: Krzysiek » czw lip 21, 2022 09:36 am

No to ciągniemy tę farsę dalej..... :mrgreen:

Odpowiedziałeś tylko na jedno (2) z moich pytań i "próśb" o zdjęcia....
lis23 pisze:
śr lip 20, 2022 22:18 pm
W kwestii podłączenia odtwarzacza CD do amplitunera, nie znam się, są dwie wtyczki: czerwona i czarna, każdy głośnik ma dwie
lis23 pisze:
śr lip 20, 2022 23:52 pm
odsunąłem jeden trochę i są cztery wyjścia/ wejścia?
A jednak każdy z tych głośników ma 4 podpięcia (wejścia)... :mrgreen:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#272 Post autor: lis23 » czw lip 21, 2022 10:14 am

Zrobiłem fotkę, nie widać?
Wzmacniacza nie odsunę, jest wmontowany w regał, musiałbym wszystko odłączyć i wyciągać. Fotka tyłu amplitunera z Allegro:

Obrazek

Głośniki są podłączone w te cztery wtyki po środku u góry, po lewej ( na zdjęciu ) podłączony jest odtwarzacz CD.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Krzysiek

#273 Post autor: Krzysiek » czw lip 21, 2022 20:38 pm

Chyba się nadal nie rozumiemy... :roll: Czy czytasz co ja piszę? Napisałem dokładnie i wyraźnie iż wiem jak podłączyłeś CD do wzmacniacza - wytłumaczyłem jak ja to "widzę" (taką miałem nadzieję) i okazało się że prawidłowo tego dokonałeś. A skoro to wiem tzn. iż również wiem jak wygląda Twój odtwarzacz i amplituner (wzmacniacz) od tyłu.
Ponieważ nie wiedziałeś (dokąd sam nie sprawdziłeś) jak masz podpięte głośniki ze wzmacniacza do wejść (ilu i jak) głośnikowych to poprosiłem o zdjęcie z podpiętymi przewodami. Ok, zrobiłeś to zdjęcie i fajnie - jest OK.
Ale po co mi zdjęcie tyłu samego wzmacniacza, skoro wszędzie je sobie mogę znaleźć (łącznie z instrukcję w j.polskim) :?: Sam się zastanów....

A teraz może dokładniej ktoś z Forumowiczów mi wytłumaczy gdzie Lisu podpiął przewody głośnikowe.... Bo ja dalej nie wiem :roll:
lis23 pisze:
czw lip 21, 2022 10:14 am
Głośniki są podłączone w te cztery wtyki po środku u góry,
Jak dla mnie 4 wyjścia na przewody głośnikowe (nie "wtyki") "po środku" są wszystkie koloru czarnego. Daltonistą nie jestem.... Ja tam widzę dwuszereg - rząd A oraz B
Ja wiem gdzie wpina się przewody głośnikowe do wzmacniacza ale Ty pisząc jak powyżej, wprowadzasz człowieka w konsternację....
Czy mam rozumieć iż przewody wpiąłeś w górny szereg - rząd - A ?
Krzysiek pisze:
śr lip 20, 2022 23:23 pm
Poproszę jeszcze o zdjęcie ze wzmacniacza, "pierdolnika" z prawej strony od wyjść głośnikowych - jak masz ustawiony ten czarny przełącznik.
Może inaczej się zapytam..... Jak masz ustawiony ten czarny przełącznik dotyczący wyboru impedancji - Impedance Selector :?:

Albo jeszcze inaczej się zapytam.... Czy kiedyś w sklepie wytłumaczyli Tobie co jak i gdzie wpiąć i jak wszystko "ustawić"? Czy robiłeś to sam w domu z instrukcją?

Awatar użytkownika
Krzysiek

#274 Post autor: Krzysiek » czw lip 21, 2022 21:02 pm

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#275 Post autor: lis23 » pt lip 22, 2022 11:42 am

Ja widzę, że pierwsze po lewej i ostatnie po prawej są czerwone a dwa w środku są czarne i tak mam wpięte przewody głośnikowe.
Ja to widzę tak:

https://zapodaj.net/8c5edba8dc203.jpg.html

Sprzęt przywieźli mi ze sklepu do domu i osobiście mi go tak podłączyli, nic nie zmieniałem w tej kwestii. Nawet rok temu podczas remontu odłączyłem tylko odtwarzacz CD i wypiąłem głośniki, kabli w amplitunerze nie ruszałem, są tak podłączone od sierpnia 2014 r, tak, kal podłączył je gość ze sklepu.
Czy mam rozumieć iż przewody wpiąłeś w górny szereg - rząd - A ?
Tak, tak pisze w tej instrukcji, którą wkleiłeś, dolny szereg jest pusty. Co do przycisków, treble miałem ustawiony poziomo, bass i balance też mam trochę przekrzywione.

https://zapodaj.net/ef18e4304b777.jpg.html

Jak zacząłem z tyłu "macać" amplituner to mi się całkowicie prawy głośnik odłączył, więc wolę tego nie ruszać ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#276 Post autor: Mystery » ndz cze 18, 2023 14:38 pm

Jakie głośniki do amplitunera Denon CEOL RCD-N10? Coś do dwóch tysi. Te z zestawu to badziewie. Ostatnio podłączyłem Sony ze starej wieży i subwoofer Harman Kardon i bajka w porównaniu do tego co było, tylko są już trochę podniszczone i za duże, dodatkowo zawierają nieaktywne subwoofery, które i tak na tym sprzęcie nie działają. Sprzęt służy mi głównie pod tv/konsolę i CD też czasami zapuszczę :wink: Ostatnio próbowałem połączenia z soundbarem LG SPD7Y za ponad dwa tysie i srogo zawiodłem się jakością dźwięku, także wolę zainwestować w same głośniki do tego Denonka.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#277 Post autor: Mystery » wt cze 20, 2023 19:18 pm

Zrobiłem mały research i znalazłem takie coś, ktoś by coś polecił z tego?

Heco Aurora 300
Q Acoustic 3020i
Magnat Quantum 753
System Audio Saxo 5
Elac Debut 2.0 B6.2
Indiana Line Nota 250X
PSB Imagine XB
Polk Audio Signature S20
Pylon Audio Pearl Monitor
Monitor Audio Bronze 100

Awatar użytkownika
Krzysiek

#278 Post autor: Krzysiek » pt cze 23, 2023 15:53 pm

Pylony, będziesz z nich najbardziej zadowolony. Tylko nie wiem jaka jest ich obecna cena.

https://www.pylonaudio.pl/pearl-monitor-pylon-audio

Ale nie lepiej dołożyć trochę więcej i wziąć wolnostojące (o ile masz miejsce) ?

https://highfidelity.pl/@main-3653&lang=

Awatar użytkownika
Krzysiek

#279 Post autor: Krzysiek » pt cze 23, 2023 16:23 pm

Dopiero teraz doczytałem, iż chcesz na głośniki wydać do 2 tys zł... to już ładna kwota.
Dlatego do 20stek można dokupić na przyszłość wooferek z Pylona - jeśli nie potrzebujesz kina domowego, ponieważ i tak do tego grajka nic więcej nie podłączysz - brak dekoderów by był choć centralny....
lub o ile woofer zajmuje już dodatkowe miejsce (siedzieć na nim raczej nie bardzo ew. jakiś kwiatek można postawić :( ), pójść w jeszcze wyższy model - 25

https://www.pylonaudio.pl/pearl-25-pylon-audio

wtedy jest to już całkowicie inna jakość dźwięku w porównaniu z poprzednimi Pylonami (z tej samej serii) i pozostałymi, które wymieniłeś jako alternatywę.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#280 Post autor: Mystery » pt cze 23, 2023 16:57 pm

Dzięki za rekomendację. Pylon Audio Pearl Monitor chodzą na allegro do 1500 zł, te 25 już tysiaka więcej, no i będą mi trochę za duże, a co do subwoofera mam harman kardon hkts 160 sub/230 także myślę, że styknie :wink:

Awatar użytkownika
Krzysiek

#281 Post autor: Krzysiek » pt cze 23, 2023 22:24 pm

Za duże...? Mają zaledwie niecały metr w górę (bez kolców? chyba z kolcami więcej), 20cm szerokości i 28 głębokości. Niektóre podstawkowce mają większe gabaryty na szerokość i głębokość :D
A o ile pokój masz nie za duży to wysokość tego modelu będzie idealna przy w miarę małej odległości od słuchacza. I kto wie czy zechcesz jeszcze podłączyć do tego woofer.
Tym bardziej iż zgranie może nie przynieść dobrego efektu.
Długość gwarancji po rejestracji również ma swoje zalety :D

Awatar użytkownika
Krzysiek

#282 Post autor: Krzysiek » pn cze 26, 2023 10:15 am

Mystery pisze:
pt cze 23, 2023 16:57 pm
Pylon Audio Pearl Monitor chodzą na allegro do 1500 zł, te 25 już tysiaka więcej
A bezpośrednio u producenta? Lub u dystrybutora? https://www.pylonaudio.pl/gdzie-kupic
Wydaje mi się, iż warto przeznaczyć o te 500zł więcej akurat na ten model niż podłączać na siłę woofer

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#283 Post autor: Mystery » pn cze 26, 2023 11:49 am

Oki, to dodaje je również do notesika. Planuje odwiedzić salon tophifi, zobaczę jeszcze co tam powiedzą i mają.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#284 Post autor: Krzysiek » wt cze 27, 2023 08:28 am

To weź ze sobą "grajka" i będziesz mógł na miejscu coś posłuchać ze swoim sprzętem. Inaczej zagrają tam głośniki z o wiele lepszymi wzmacniaczami niż Twój a inaczej z tym co posiadasz. Zobaczysz też na ile się grzeje przy podłączeniu głośników o niższej impedancji. Pylony są oznaczane jako 6 omowe poza tym mają dosyć wysoką efektywność. Przypuszczam, iż większość głośników z salonu będzie 4 omowa.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#285 Post autor: Krzysiek » ndz lip 23, 2023 15:38 pm

ODPOWIEDZ