Netflix, Amazon, HBO, D+ vs płyty

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

Re: Netflix, Amazon, HBO, D+ vs płyty

#106 Post autor: swordfish » wt mar 29, 2022 23:49 pm

Promocja z Prime wystartowała w październiku 2021. Wygląda na to, że może skończyć się we wrześniu.
Jeszcze czekamy na Sky Showtime.

Disney+ ma szansę zawalczyć o kieszenie Polaków i przeskoczyć Netflixa. Netflix dla wielu już spowszechniał i kolejne premiery serialowe nie powodują zachwytów u przeciętnego Kowalskiego. Na pewno samą ceną D+ zachęca, aby z nich skorzystać na próbę. Zresztą Janusze Biznesu potrafią już teraz korzystać z D+ poprzez vpn za darmo. Rejestrują się za każdym razem od nowa na nowe konto mailowe i korzystają z 7 dni okresu próbnego.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#107 Post autor: Adam » śr mar 30, 2022 08:36 am

swordfish pisze:
wt mar 29, 2022 23:49 pm
Promocja z Prime wystartowała w październiku 2021. Wygląda na to, że może skończyć się we wrześniu.
czy jak zapisze sie teraz to bedzie mi liczyło 12 msc, czy tylko do wrzesnia za to 50 zł ?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#108 Post autor: lis23 » śr mar 30, 2022 10:59 am

Mi cena Prime spadła na 11 zł/ m czyli to tylko czasowe?

Co do Netflixa i D+ to Polakowi nie dogodzisz: jadą po Netflixie, że tam są same filmy i seriale o "czarnoskórych kobietach - pedałach", jadą też po D+, że "prawdziwy polak" nie ogląda bajek dla dzieci, Marvela dla dzieci i innych Gwiezdnych Wojen dla dzieci - "prawdziwy polak" nie gra też w gry po piętnastym roku życia, bo to wstyd przed rodziną i przed narodem ;) Moim zdaniem, D+ za dużych szans u nas nie ma ze względu na mały wybór treści dla "prawdziwych dorosłych polaków", no może poza Foxem.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#109 Post autor: swordfish » śr mar 30, 2022 17:29 pm

Adam pisze:
śr mar 30, 2022 08:36 am
swordfish pisze:
czy jak zapisze sie teraz to bedzie mi liczyło 12 msc, czy tylko do wrzesnia za to 50 zł ?
Prime jest z opłatą roczną. Pierwsze 30 dni masz za darmo, później obciążają Ciebie opłatą roczną 49 zł i jedziesz na tym kolejne 12 miesięcy. Okres subskrypcji liczy się od momentu rejestracji. Dostajesz dostęp do usług Prime w cenie 49 zł w sumie na 13 miesięcy. Wychodzi 3,70 zł na miesiąc.
https://www.amazon.pl/prime

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#110 Post autor: Koper » śr mar 30, 2022 17:33 pm

swordfish pisze:
Disney+ ma szansę zawalczyć o kieszenie Polaków i przeskoczyć Netflixa. Netflix dla wielu już spowszechniał i kolejne premiery serialowe nie powodują zachwytów u przeciętnego Kowalskiego. Na pewno samą ceną D+ zachęca, aby z nich skorzystać na próbę. Zresztą Janusze Biznesu potrafią już teraz korzystać z D+ poprzez vpn za darmo. Rejestrują się za każdym razem od nowa na nowe konto mailowe i korzystają z 7 dni okresu próbnego.
A ten Disney to będzie miał coś w ofercie poza bajkami, dorzynaniem franczyzy Star Wars i superbohaterskim pierdololo?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#111 Post autor: Adam » śr mar 30, 2022 17:51 pm

może jakieś ślizgacze bedom :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#112 Post autor: swordfish » śr mar 30, 2022 21:50 pm

W Disney+ pojawi się biblioteka National Geographic, Fox Searchlight, Star i Hulu. Oprócz bajek i Star Wars normalne seriale i filmy dla dorosłych.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#113 Post autor: Adam » śr mar 30, 2022 22:06 pm

Kupiłem i HBO Max i Prime dziś. No i mam problem z HBO Max. Odpaliłem na PC w Firefox pierwszy serial z brzegu, i audio i napisy są tylko po angielsku i hiszpańsku do wyboru. Zagotowałem i wziąłem smartfona do ręki, ściągnąłem ich apkę, odpalam ten sam serial i mam na telefonie PL napisy i nawet PL lektora. Czyżby wersja HBO Max w przeglądarce na PC przez stronę była uboższa ? Jeśli tak to jestem w dupie, bo mój tv nie obsługuje ich apki a chciałem oglądać z przeglądarki przez podpięcie do TV kablem HDMI.

Kontent HBO Max ma zajebisty. Natomiast na Prime epicka porażka - tam nie ma co oglądać poza Boysami, Reacherem, Wheel Of Time i - jesienią - LOTRem. Gorszy mają kontent niż Netflix.
Ostatnio zmieniony śr mar 30, 2022 22:07 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#114 Post autor: Mystery » śr mar 30, 2022 22:07 pm

Jak będzie Hulu i nowe sezony Family Guy to chyba biere, rocznie za HBO, Amazon i Disney, wyjdzie mniej niż za najwyższy abonament Netflixa na którym już mało co jest ciekawego.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#115 Post autor: swordfish » czw mar 31, 2022 06:11 am

Z jednej strony dostaniemy 4K i Dolby Atmos oraz filmy Marvela w wersji IMAX (szczególnie istotne dla posiadaczy dużych telewizorów - tak od 70 cali wzywyż). Ale z drugiej strony filmy są cenzurowane. W starej komedii "Splash", gdzie Daryl Hannah gra Syrenkę wymazano jej biust. W innych produkcjach powycinano przekleństwa. Mamy całą serię "Simpsonów", ale bez odcinków z Michaelem Jacksonem i z pl. Tiananmen. Do tego fani narzekali, że stare odcinki nagrane oryginalnie w 4:3 rozciągnięto na 16:9, przez co część obrazu została ucięta i nie widać istotnych elementów.
https://papaya.rocks/pl/news/fani-simps ... -na-disney

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#116 Post autor: lis23 » czw mar 31, 2022 11:41 am

Ja Amazon Prime opłacam miesięcznie i od jakiegoś czasu obniżyli mi abonament z 25 na 11 zł/m.

Na Prime jest Picard, Jack Ryan, Kleszcz ( niestety, już zakończony ), jest też sporo programów typu Grand Tour, Farma Clarksona, itp. Z animacji jest chociażby Legenda Vox Machiny.

Na Netflixie cały czas mam co oglądać, nigdzie nie ma tylu Anime i animacji ogólnie co na N, do tego jest sporo seriali, których jeszcze nie tknąłem lub nie skończyłem.

Na D+ będzie można w końcu w całości obejrzeć Lwią Straż, serial z Zaplątanych, 101 Dalmatian Street, Blue, ciekawe, że z tych starych i klasycznych seriali z przełomu lat 80.tych i 90.tych chyba nie będzie Wuzli, które latają po polsku na YT ale na razie nie ma ich w pl na D+.
Na YT jest kanał "Hype Train" i Oni zajmują się tym, co jest dodawane po polsku na D+ i jest tego coraz więcej. Ciekawi mnie, jak abędzie biblioteka tych klasycznych kreskówek z Mickey Mouse, Donaldem, Goofym, Pluto, itp. czy będzie np. Silly Symphonies?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#117 Post autor: Adam » czw mar 31, 2022 12:44 pm

Po pół dnia zabawy z HBO Max na przeglądarce stwierdzam to co pisały portale w PL - falstart platformy w naszym kraju i jakość jest żenująca. Mam aż gigowego neta, a filmy w FullHD wyglądają jak 720p, a w 4K jest dziesięć tytułów na krzyż łącznie na całej platformie (wtf?), ale i tak nie moge ich odpalić, bo na przeglądarce nie ma w ogóle opcji odpalenia wyżej niż FullHD (które i tak nie wygląda jak fullhd) i tylko... stereo audio.

Za miesiąc rezygnuję z tego gówna. 19,99 zł zmarnowałem na oszustów. Netflix w 4k, 5+1, wszystko hula i nie ma problemów z buforowaniem.
HBO Max epic fail, a mogłem najpierw przeczytać ten artykuł i bym wiedział żeby im nie dawać zarobić na mnie dwudziestu zł -

"HBO Max już jest... jakościową tragedią. A miało być tak pięknie." - https://ithardware.pl/artykuly/hbo_max_ ... 20235.html
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#118 Post autor: lis23 » czw mar 31, 2022 13:28 pm

Na HBO MAX tylko nowości są w 4K z HDR i to tylko te od Warnera, większość rzeczy to tylko HD, nawet seriale oryginalne HBO. Dzisiaj z oferty zniknie większość dostępnych animacji, głównie Disneya a ich oferta klasyki Warnera jest u nas bardzo uboga.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#119 Post autor: Adam » czw mar 31, 2022 14:32 pm

lis23 pisze:
czw mar 31, 2022 13:28 pm
większość rzeczy to tylko HD
tylko z nazwy, bo przy moim szybkim necie buforuje czasem tak, że na ekranie mam 2 piksele.

tragedia ta platforma. kontent bardzo fajny, ale nie będę oglądał na małym okienku, bo na tv się nie da z taką jakością, a żadnych chromcastów kupować nie chcę, bo nie są mi potrzebne.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#120 Post autor: lis23 » czw mar 31, 2022 14:49 pm

Na PC ogólnie jest gorzej niż na tv - zarówno w HBO jak i na Netflixie mam gorszą jakość, tym bardziej, że monitor to tylko 1440p bez HDR - tzn. niby jest ale tak słaby, że go nie używam. Na smartfonie też jest słabo, a ja dużo tak korzystam.

ODPOWIEDZ