Netflix, Amazon, HBO, D+ vs płyty

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: Netflix, Amazon, HBO, D+ vs płyty

#76 Post autor: lis23 » śr lut 23, 2022 16:32 pm

Kolejne rozdrobnienie:
Przedstawiciele Viaplay podpisali nową umowę dystrybucyjną z NBCUniversal, która zapewnia serwisowi wyłączne prawa do pokazywania w streamingu ponad 400 odcinków animowanych seriali, za których produkcje odpowiada między innymi wytwórnia DreamWorks Animation. Umowa będzie obowiązywała przez kilka najbliższych lat i obejmie skandynawski rynek, Holandię oraz Polskę.

Wśród produkcji objętych umową znalazły się takie produkcje jak „Madagascar: A Little Wild”, „The Croods: Family Tree”, „Dragons: The Nine Realms”, „Abominable & The Invisible City” oraz „TrollsTopia”. Przedmiotem umowy są także oryginalne filmy fabularne tworzone przez DreamWorks, na których bazują serialowe produkcje oraz takie klasyki jak „Shrek” czy „Kung Fu Panda”. Dodatkowo podpisany kontrakt gwarantuje serwisowi Viaplay także kilka aktorskich seriali od NBCU, w tym prequel „Olivera Twista” przygotowywany przez stację.
https://filmozercy.com/wpis/viaplay-prz ... dreamworks

Byłem pewien, że wszystko od DreamWorks Animation będzie u nas w ramach SkyShowrime, a ten Viaplay to największe dziadostwo na rynku, min. sport na żywo w 720p ...
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#77 Post autor: lis23 » śr mar 09, 2022 12:32 pm

Słaby start HBO MAX: nie ma zbyt wielu klasycznych filmów Warnera, filmy i seriale DC to jakaś kpina, tylko kilka na krzyż, nie ma, min.:

Batman The Animated Series

The Adventures of Batman and Robin

The New Batman Adventures

Batman Beyond

The Batman

Batman the Brave and the Blood

Bewre; The Batman

Justice League

Yong Justice

Justice League God and Monsters Cronicle

Batman Long Halloween Part one i Part two

Batman the Mask of the Phantasm

Itp.Itd.

W niedzielę dodali "Psi Patrol:Film" na HBO GO a od wczoraj już go nie ma na HBO MAX ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#78 Post autor: Mystery » śr mar 09, 2022 14:46 pm

Nie mogli wrzucić od razu wszystkiego na raz, myślę, że systematycznie będą dorzucać nowe rzeczy. Lipa, że nie ma nowego Legionu Samobójców, bo przed Peacemakerem, aż się prosi o ten seans.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#79 Post autor: lis23 » śr mar 09, 2022 14:53 pm

Na amerykańskim MAX jest wszystko, tu nawet nie muszą robić dubbingów, w tv to leciało z lektorem.
Mam pytanko: gdzie teraz można legalnie obejrzeć serial "Grimm"? Kiedyś był na Netflixie ale to dawne dzieje ;)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#80 Post autor: kiedyśgrześ » sob mar 12, 2022 11:33 am

rejestracja na hbomax zarwała mi workstation, poważanie, hard restet pomógł :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#81 Post autor: Adam » ndz mar 13, 2022 09:25 am

walić hbo, nie będę zmieniał świetnego tv, bo se ubzdurali że na starszych niż 2,3 lata nie działa.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#82 Post autor: lis23 » ndz mar 13, 2022 10:37 am

Mój ma pięć lat a działa ;)
Masz Android czy jakiś inny, autorski system? W przypadku autorskich systemów jak Tizen Samsunga, firma wykupuje licencje na pięć lat z góry a potem jej nie przedłuża bo po co, skoro są nowe modele tv? Android nie ma tego problemu.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#83 Post autor: Mystery » ndz mar 13, 2022 11:00 am

Ja oglądam z PS4, a jakbym nie miał to kupiłbym sobie jakiegoś chromecasta czy innego Mi sticka. Mi Max się podoba, za 3 litry benzyny miesięcznie to podobnie jak z Prime Video, nawet się tego nie odczuje, a baza i nowości są super, tym bardziej, że kasę pobiera mi z konta Pay Pal którego praktycznie nie używam, a przelane kiedyś pieniądze tylko tam się kurzyły :wink:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#84 Post autor: lis23 » ndz mar 13, 2022 11:15 am

Amazon Prime obniżyli mi na 11 zł / miesiąc a teraz HBO MAX na 20 zł / miesiąc, więc się opłaca.
Ciekawe, po ile wskoczy Disney+ i SkyShowtime?

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#85 Post autor: Mystery » ndz mar 13, 2022 11:26 am

Ja Prime'a wziąłem za 49 rocznie, czyli wychodzi 4 zł na miesiąc, razem z HBO wychodzi 24 zł miesięcznie, tak to można płacić i jakby Disney był za 25 zł, to 5 dych miesięcznie za te 3 platformy mógłbym jeszcze płacić :wink: , ale prawdopodobnie D+ będzie w Polsce za 4 dychy, chyba, że dadzą jakąś dobrą promocję na start.

https://spidersweb.pl/rozrywka/2022/01/ ... -cena-data
https://spidersweb.pl/rozrywka/2022/01/ ... io-analiza

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#86 Post autor: lis23 » ndz mar 13, 2022 12:33 pm

Na D+ jest jednak bardzo obszerna oferta, jest dużo produkcji w 4K z HDR i w 24 kl/s, a nie jak na HBO MAX, większość w 1080p i w 25 kl/s, gdzie film lub serial jest przyśpieszony. Liczyłem, że chociaż "Gra o Tron" będzie w końcu w 4K.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#87 Post autor: qnebra » ndz mar 13, 2022 13:33 pm

Która pozycja jest taka przyspieszona?

Z GoT miałem pisać, że w ogóle tego serialu nie robiono w 4K, tylko później zerknąłem sobie w Google szukając wydań 4K i widocznie, widocznie zrobili Blu-ray 4K z tym. Widocznie z jakiegoś powodu zdecydowano, że w streaming puszczą wersję 1080p, a wersja 4K będzie dostępna wyłącznie w wydaniu fizycznym.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#88 Post autor: lis23 » ndz mar 13, 2022 13:41 pm

Większość seriali i filmy w 1080p są w 25 klatkach na sekundę.
Teraz wszystko kręcą cyfrowo, zazwyczaj w wyższej rozdzielczości a potem upscalują do niższej, skąd pewność, że GoT tak nie kręcili?
Cięzko będą mieli też z animacjami i z filmami dla całej rodziny, gdyż repertuar Disneya jest tylko do 31 marca 2022 a później zniknie im Universal, Nick, itp.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#89 Post autor: swordfish » ndz mar 13, 2022 21:01 pm

"Grimma" obecnie nie ma w żadnym serwisie vod w Polsce. Skoro to produkcja NBC, powinien docelowo pojawić się w Sky Showtime. W telewizji powtarzają sezon 4. w Sci-Fi.
Jeśli chodzi o HBO Max, mogę wymienić plusy:
- brak loga HBO (czysty ekran)
- brak artefaktów i dużej pikselizacji (zmora w ciemnych scenach w HBO GO)
- nieco lepszy obraz
- wsparcie dla 4K, HDR i Dolby Atmos (ograniczone tylko do 20 filmów kinowych, ale dobry zwiastun, że może rozszerzy się na wszystkie nowości)
- możliwość bawienia się ustawieniami napisów

Są niestety minusy:
- brak kina światowego i klasyki z kanału Cinemax
- brak wsparcia dla starszych telewizorów (YouTube i Netflix jakoś mi chodzą na telewizorze z 2013 roku!)
- chaos w bibliotece, zakładka "ostatnio dodane" nie pokazuje chronologicznie pojawiających się tytułów
- brak oczywistej klasyki Warnera ("Casablanca", "Obywatel Kane", "Rio Bravo", seria "Akademia Policyjna", "Batmany" Tima Burtona).

Promocyjna cena 19,90 jest na szczęście niewygórowana i za dostęp do nowości jak "Diuna" w 4K sprawiają, że obecnie jest to jeden z najtańszych serwisów vod. Prime Video jeszcze tylko wychodzi taniej (tam 4 zł za miesiąc). Na pewno biblioteka HBO Max jest bogatsza od Apple TV+. Playera od TVN i Polsat Box Go nie biorę pod uwagę, bo oni skupiają się na własnych produkcjach telewizyjnych średniej jakości, gdzie próbują wcisnąć jako produkt premium Gesslerową i "Kiepskich".

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#90 Post autor: lis23 » pn mar 14, 2022 00:24 am

Największą wadą jest dla mnie słaba biblioteka DC i brak wsparcia dla 4K w większej ilości filmów i ogólnie, seriali.

ODPOWIEDZ