Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#6751 Post autor: lis23 » ndz sty 09, 2022 23:31 pm

Obecnie minimalna to 3 tysiące 10 zł brutto, dopiero ostatniego zobaczę, ile i czy w ogóle zyskam na "polskim ładzie", do tej pory było to 2 100 zł brutto, a gdy miałem więcej nocek to było 2 200 zł, teraz jest podwyżka o 100 zł + 154 zł za zwolnienie z podatku ( o ile obejmuje to minimalną, bo ma być do 30 tysięcy rocznie a obecnie minimalna to 36 120 zł brutto rocznie ), jeśli wszystko wypali to powinno być jakieś 2 454 zł z nockami.
Nie wiem jak jest z rentą socjalną: emerytury i renty mają być zwolnione z podatku, ojciec już dostał emeryturę wyższą o 200 zł, ja mam 1 066 zł netto, więc powinno być 1 266 zł + ok. 50 zł od marca.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#6752 Post autor: Wawrzyniec » pn sty 10, 2022 18:56 pm

Jacek Żulczyk niewinny za nazywanie Andrzeja Dudy debilem. :)

P.S. Oczywiście moja mama jaka nauczycielka dostała mniejszą wypłatę. :roll:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#6753 Post autor: Koper » pn sty 10, 2022 23:12 pm

Wawrzyniec pisze:
pn sty 10, 2022 18:56 pm
Jacek Żulczyk niewinny za nazywanie Andrzeja Dudy debilem. :)

P.S. Oczywiście moja mama jaka nauczycielka dostała mniejszą wypłatę. :roll:
Z powodu uniewinnienia Żylczyka? :D :D :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#6754 Post autor: lis23 » czw sty 13, 2022 12:01 pm

Rentę podnieśli mi o całe 72 zł ( ojcu emeryturę podnieśli o 200 zł ), jeśli idzie o płacę minimalną to wychodzi takie coś:

Wynagrodzenie brutto 2022
Wynagrodzenie minimalne netto w świetle aktualnie obowiązujących przepisów 3010 zł 2.209,56 zł
Wynagrodzenie netto 2022
Wynagrodzenie minimalne w świetle projektowanych przepisów Polskiego Ładu 3010 zł 2.363,56 zł

+ 100 zł za nocki, więc zobaczymy, czy to się sprawdzi.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#6755 Post autor: swordfish » czw sty 13, 2022 18:15 pm

Czytałem, że kwota wolna od podatku nie działa przy dwóch dochodach. ZUS już ją Tobie uwzględnia, pracodawca już nie musi. Rozliczysz dopiero przy skladaniu pitu rocznego do US.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#6756 Post autor: lis23 » ndz sty 16, 2022 11:26 am

Zaraz, zaraz - ten drugi dochód jest dożywotni, poza tym z jego powodu mam już limit i nie mogę zarabiać powyżej płacy minimalnej. Gdybym miał rezygnować z renty dla kwoty wolnej od podatku to by się w ogóle nie kalkulowało: oddać 1 138 zł za 154 zł miesięcznie. Myślę, że tak tego nie zrobią bo dopiero będą mieli protesty. Wychodziłoby na to, że każdy pracujący niepełnosprawny straci a już nas poróżniono, przyznając 500+ tylko dla wybranych.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#6757 Post autor: kiedyśgrześ » wt lut 15, 2022 09:38 am

dla MichalP powtórka z rozrywki słyszę

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

#6758 Post autor: Krzysiek » sob lut 26, 2022 21:24 pm

Awatar użytkownika
MichalP

#6759 Post autor: MichalP » ndz lut 27, 2022 19:31 pm

kiedyśgrześ pisze:
wt lut 15, 2022 09:38 am
dla MichalP powtórka z rozrywki słyszę

Obrazek

Obrazek
Ja wiem, ze w Polsce by chcieli tak myslec, ale to kompletnie nie tak. Inna skala i powody. I o ile Jaruzel byl doswiadczonym aparatczykiem, tak nasz PM zachowuje sie jak przedszkolak, ktory stanal w rozkroku i zrobil szpagat, probujac sie przypodobac swoim wyborcom a jednoczesnie zgrywac przed reszta Kanady twardziela. Prawda jest taka, ze tych tzw "pokojowych protestantow" to policja powinna byla rozjechac juz w pierwszym tygodniu i zamknac temat a nie wprowadzac stan wyjatkowy, ktory zreszta po paru dniach odkrecili bo byl do niczego nie potrzebny.

Ja wiem, ze w polskich roznych wiadomosciach pokazali pare "miesistych kawalkow", ale bez zanudzania was, to jest tez cala lista rzeczy czym ten protest na prawde byl. Zaczne tylko od skrajnej prawicy, anty imigracyjnych ruchow, prawicowych bojowek z Alberty (z calym arsenalem broni + opancerzony samochod :shock: ), amerykanskich prawicowych (konfederackich) bojowek (polowa kasy przyszla z USA). A jezeli chodzi o kierowcow ciezarowek, to w USA dowod szczepien juz trzeba bylo miec od ilus tam miesiecy, zeby przekraczac granice, wiec to nie byl problem Kanady, ktora po prostu dostosowala swoje przepisy i to najprawdopodobniej pod wplywem administracji USA. Ci co sie skarzyli, na prawo w Kanadzie i tak nie mogli przekraczac granicy zawodowo z USA juz od zeszlego roku :lol: .

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#6760 Post autor: Koper » pn lut 28, 2022 18:08 pm

Lepiej byście tam ruskich z hokejowych imprez wyjeb..., a nie jakieś głupie protesty tylko i zabijanie fok, czy co wy tam robicie w tej Kanadzie... :P :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#6761 Post autor: Kaonashi » pn lut 28, 2022 22:38 pm

Właśnie ich wyjeb****.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
MichalP

#6762 Post autor: MichalP » wt mar 01, 2022 03:17 am

Nie wiem czy ruskich zawodnikow z hokeja wypierdzielili bo sie hokejem nie interesuje. Ale zabronili ruskim latac nad Kanada i caly ruski alkohol poszedl won ze sklepow :D

Awatar użytkownika
Krzysiek

#6763 Post autor: Krzysiek » wt mar 01, 2022 09:17 am

Jakby to miało bezpośredni wpływ na to co się dzieje na froncie.... Niech sprzedają te alkohole nawet taniej a kasę przeznaczać na pomoc Ukrainie.
Wczoraj z Żoną przygotowaliśmy 9 worków 80l (dobrze że bagażnik duży) z ręcznikami (materiałowymi), jedzeniem dla małych dzieci, zabawkami dla dzieci (głównie puzzle i pluszaki, ale też i inne), ubraniami (po naszym dziecku, ale nie zniszczone - za szybko wyrasta), i masę innych potrzebnych "kosmetyków" jak pasty do zębów, szczoteczki itp. Dało się? Trochę kasy poszło ale wolę wydać te pieniądze w ten sposób niż za kilka lat kiedy bolszewik wejdzie do naszego kraju, by o taką samą pomoc na granicy niemieckiej prosiła moja Rodzina....
Gdybym nie miał Żony, dziecka, to pewnie rzuciłbym w cholerę robotę (wziął urlop bezpłatny) i wyjechał na Ukrainę. Lepiej walczyć na czyjejś ziemi niż bronić własnej.
W zeszłym tygodniu dzień po ataku Rosjan na Ukrainę jak co dzień (od kiedy jest już nauka stacjonarna) wyszło bydełko (na fajeczkę) ze szkoły im. Narodów Zjednoczonej Europy... Nawet nie bydełko a bydło bo ocharkane chodniki, pełno petów i gum do żucia co przerwę lekcyjną. I tak ok 50-70 sztuk tej trzody dzień w dzień okupuje chodnik i klatki schodowe... Ale do tego jak wyżej napisałem zaczęli drzeć swoje pizdy "jebać Ukrainę" tak, że na 9 piętrze przy zamkniętych oknach było słychać..... Byłem wtedy poza domem ale Żona do mnie zadzwoniła bym w razie czego nie wpierdolił któremu bo znowu przyjedzie policja i będą się czepiać :D Ich szczęście, że za daleko byłem.... Policjantom po ostatniej "interwencji" powiedziałem wprost (i to samo powiedziałem dyżurnemu wojewódzkiemu we Wrocławiu w rozmowie przez telefon), iż nie będę się pierdolił z gówniarzami tylko wjebię każdemu, który mi będzie przeszkadzał (jeśli policja wcześniej nie zainterweniuje). I nie będę się zastanawiał tylko wybiję zęby, wydłubię oko lub złamie się ręka, noga czy rozbiję łeb któremu o schody. Mam prawo a wręcz obowiązek obrony siebie i swojej Rodziny (kiedy idę na z młodszym z przedszkola i nie da się ominąć takiej grupy. Ot taka dygresja, może nie w temacie. Ale ukazuje, jaką mamy dzisiaj młodzież, która poza swoim telefonem nie widzi świata i dla której własny interes jest ważniejszy niż w przyszłości obrona Polski. To samo widzę w robocie, 1/4 z tych cwaniaków po agresji Rosjan na Polskę zapakowała by swoje rodziny i spierdoliła razem z nimi na Zachód.... Ukraina się broni i dokąd Ukraińcy mają wolę walki tak my mamy "spokojną" granicę.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#6764 Post autor: Koper » wt mar 01, 2022 17:17 pm

Krzysiek pisze:
wt mar 01, 2022 09:17 am
Jakby to miało bezpośredni wpływ na to co się dzieje na froncie....
Bezpośredni nie, ale z czegoś wojny trzeba finansować. Problem w tym, że te sankcje było wprowadzać przy Gruzji, Krymie czy tępieniu opozycji przez Putina a nie klepać go po ramieniu i dawać mu igrzyska organizować.
Krzysiek pisze:
Gdybym nie miał Żony, dziecka, to pewnie rzuciłbym w cholerę robotę (wziął urlop bezpłatny) i wyjechał na Ukrainę.
Brawo ty, ale czym byś chciał z tą armią radz... pardon... rosyjską walczyć? Gołymi ręcyma? :) Lepiej niech nasi inwestują w drony, śmigłowce i wszelkie nowoczesne akcesoria a nie w jakieś WOTy, z którego jak słyszę spora część "bohaterów" nagle się chce wypisać (nie wiem, wypłoszyli się, że im każą walczyć czy jak).
Krzysiek pisze:
To samo widzę w robocie, 1/4 z tych cwaniaków po agresji Rosjan na Polskę zapakowała by swoje rodziny i spierdoliła razem z nimi na Zachód....
Dziwisz się? Walczyć w imię polityki Jarosławów, Mateuszów, Dudów czy innych Tusków? W imię ochrony biznesów jakichś Kulczyków i ojców dyrektorów? Sam napisałeś, że masz wręcz obowiązek obrony swojej i rodziny. No to chyba najlepszy sposób obrony rodziny - spakować się i wyjechać wpizdu.
MichalP pisze:
wt mar 01, 2022 03:17 am
Nie wiem czy ruskich zawodnikow z hokeja wypierdzielili bo sie hokejem nie interesuje.
Widać, że żaden z Ciebie Kanadyjczyk :D ;)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#6765 Post autor: kiedyśgrześ » wt mar 01, 2022 19:59 pm

MichalP pisze:
ndz lut 27, 2022 19:31 pm
kiedyśgrześ pisze:
wt lut 15, 2022 09:38 am
dla MichalP powtórka z rozrywki
Ja wiem, ze w Polsce by chcieli tak myslec, ale to kompletnie nie tak.
ja nie myślę tak jakby się w Polsce chciało myśleć, nie śledzę tutejszych mediów, wszystko co wiem o sytuacji w Kanadzie to jeden kanał na Youtube, prawnika z Quebeku, tak czytając twój post, ten żyd pochodzeniem z Ukrainy od którego czerpię wiedzę, też byłby prawicowym ekstremistom :)
Obrazek

ODPOWIEDZ