Inspiracja - Zapożyczenie - Kopia - Plagiat = Dyskusja

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#91 Post autor: Koper » ndz maja 16, 2010 00:24 am

Bucholc Krok pisze:Conan nas w tej chwili nie interesuje, choć jeden podobny motyw słyszałem w jakimś włoskim filmie z lat 50-tych. :)
Carmina Burana? ;):D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#92 Post autor: Wawrzyniec » ndz maja 16, 2010 00:33 am

Koper pisze:Carmina Burana? ;):D
"Carminę Burana" a już jej część "O Fortuna" to już w tylu soundtrackach słyszałem, że aż trudno się naliczyć. Sam zresztą "Merlin" Trevora Jonesa oparty jest na muzyce Orffa. Zresztą bardzo fajnie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#93 Post autor: muaddib_dw » ndz maja 16, 2010 10:26 am

Jednym słowem "Horner" - zawarta jest esencja, meritum tego posta. Skoro o "Carmina Burana" wspominacie to zapraszam do wyśmienitej wychwalanej nad niebiosa Glory w/w kompozytora i utworu nr 10 Charging Fort Wagner tu macie "O Fortuna" w wersji Hornera a końcówka tego utworu to już czysta kopia. Do Conana czy Merlina w tym wypadku bym się nie czepiał. Post ten powinien mieć tytuł Horner - Inspiracja - Zapożyczenie - Kopia - Plagiat = Dyskusja :lol:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#94 Post autor: Koper » ndz maja 16, 2010 11:13 am

Eee... Hornera się czepiacie, a RCP weźcie na warsztat. Tam jeden temat, czy jeden sampel służy do 10 filmów. :D;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Turek

#95 Post autor: Turek » ndz maja 16, 2010 11:16 am

żeby tylko do 10 ;D

Awatar użytkownika
Krelian
Ghostwriter znanego twórcy

#96 Post autor: Krelian » ndz maja 16, 2010 11:21 am

Co do Das Boot to też inspiracja ? zapożyczenie ? kopia ?

http://www.youtube.com/watch?v=Nwc0shJ2aYc
http://www.youtube.com/watch?v=zYETJIoup00

:shock: :shock:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#97 Post autor: Mystery » ndz maja 16, 2010 11:33 am

Krelian pisze:Co do Das Boot to też inspiracja ? zapożyczenie ? kopia ?

http://www.youtube.com/watch?v=Nwc0shJ2aYc
http://www.youtube.com/watch?v=zYETJIoup00

:shock: :shock:
Ale to przecie jakiś kiepski remix :?

Awatar użytkownika
Krelian
Ghostwriter znanego twórcy

#98 Post autor: Krelian » ndz maja 16, 2010 11:38 am

kiepski to mało powiedziane nevermind wróćmy do meritum

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#99 Post autor: Mystery » ndz maja 16, 2010 11:42 am

To po prostu remix sławnego tematu, tyle, jest takich na pęczki:

Braveheart
http://www.youtube.com/watch?v=Ty3P3ThP ... re=related

Titanic
http://www.youtube.com/watch?v=YrFTqZNk ... re=related
:lol:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#100 Post autor: Bucholc Krok » ndz maja 16, 2010 11:50 am

Turek pisze:Motyw z Conana? Z którego utworu konkretnie?
Jeśli dobrze pamiętam to z pierwszego, ale głowy nie dam. Po prostu jak to słyszałem, to mi się rzucło w uszy, że brzmi jak z Conana. :)

Turek

#101 Post autor: Turek » ndz maja 16, 2010 11:51 am

Tzn, chodzi o Anvil of Crom i melodię wygrywaną na waltorniach tak?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#102 Post autor: Bucholc Krok » ndz maja 16, 2010 12:00 pm

Turek pisze:Tzn, chodzi o Anvil of Crom i melodię wygrywaną na waltorniach tak?
Na 100% nie potwierdzę. Jak pisałem, motyw wydał mi się mocno "conanowski".
Koper pisze:Carmina Burana? ;):D
No, i jesteśmy na dobrej drodze prowadzącej do pierwszego grajka, który siedział na pniu przy ognisku i stukał konarem w pień. Tylko on był oryginalny. ;)

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#103 Post autor: muaddib_dw » ndz maja 16, 2010 12:58 pm

Krysztylet mój ocieka krwią wystarczy zatem już. Reasumując ten post wszyscy gdzieś tam na klasykach wychowani byli czy w domu czy w szkole więc każdy z kompozytorów filmowych inspirowany jest. Williams romantycznymi kompozytorami zwłaszcza czy Wagnerem jak mu się zarzuca, Horner Szostakowiczem, Hisaishi Gershwinem itd itp. A kiedyś, 200-300 lat wstecz bywały przypadki takie, że niezależnie w odległych miejscach świata artyści klasyczni nieznający się, niesłyszący swych prac, tworzyli dzieła podobne. Dotyczy to także współczesnych kompozytorów filmowych, choć w dobie rozwiniętej informatyki w mniejszym stopniu. No wyjątek stanowią tu chłopaki z RCP którzy zainspirowani jednym kompozytorem kopiują go lub siebie nawzajem. Do Zimmera nic nie mam bo to dobry kompozytor jest i wiele zrobił dla muzyki filmowej lecz te sadzonki co wysiał to Roundupem tylko spryskać a potem zgrabić i spalić. Bo owoców z tego żadnych tylko wodniste pomidory bez smaku, z nielicznymi wyjątkami, np. Badelt.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#104 Post autor: Wawrzyniec » ndz maja 16, 2010 14:49 pm

muaddib_dw pisze:Bo owoców z tego żadnych tylko wodniste pomidory bez smaku, z nielicznymi wyjątkami, np. Badelt.
Tutaj bym polemizował, gdyż mamy takiego Powella, Gregsona-Williamsa itd. Ale wiadomo, że tematów o MV/RCP jest sporo i tam możemy o tym zawsze dyskutować. :)
I też wiadomo, że w takich dyskusjach to zawsze zejdziemy na Hornera i RCP, ale do tej pory nikt mi nie wytłumaczył jak chociażby od strony prawnej wygląda takie "inspirowanie" się. Gdyż dalej nie rozumiem jak Hisaishi mógł w "Yamato" mógł wykorzystać motyw z "The Rock" :? Nie widzę w tym nic złego, gdyż brzmi to ciekawie, ale jakim cudem tam się tne motyw znalzł to ja pojąć niestety nie mogę :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#105 Post autor: Koper » ndz maja 16, 2010 15:06 pm

Normalnie. A jak się mógł wziąć motyw z "Tajemnic Sahary" w "Gladiatorze"? :D Podobnie. :)
Choć akurat co do "Yamato" to podejrzewam, że reżyser sobie zażyczył tego tematu i tyle. A jak to wygląda od strony prawnej, ciężko powiedzieć. Pewnie ciężko by było udowodnić plagiat, zawsze by się znalazło kilka innych nutek itp. A akurat kto jak kto ale Zimmer, to procesów o plagiaty wytaczać nie powinien. :D

ODPOWIEDZ