Gdzie i jak kupować?

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Gdzie i jak kupować?

#1576 Post autor: Adam » pn lut 15, 2021 21:10 pm

Od 1.07 wchodzi nowy kolejny podatek za wszystkie towary kupione poza EU. Oczywiście dotychczasowe zostają. Niewiadoma jest tylko taka czy sprzedający spoza EU nie będzie musiał podawać rzeczywistej ceny produktu na paczce jeśli ma trafić ona do EU - i wówczas skończą się ściemy LaLi i Intrady że każda ich paczka ma wartość 10$. A taki wymóg może zostać wprowadzony bo np u mnie w pracy już wiemy że od 1.07 będziemy musieli robić nową papierologie do niektórych wysyłek, której do tej pory nie robiliśmy. Wiec i EU może nałożyć nakaz że paczki wchodzące na jej teren musza mieć deklarowana wartość zgodna z fv.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1577 Post autor: Ghostek » pn lut 15, 2021 21:26 pm

Pytanie jak to będzie się miało do szarzyzny która stanowi gros przesyłek
Jakoś nie widzę tego by celnicy otwierali każdą pakę i sporządzali raporty. Musieliby zatrudnić co najmniej z 5x tyle osób do obsługi. Pewnie co większe paki pójdą pod włos i tyle.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1578 Post autor: Adam » pn lut 15, 2021 21:30 pm

Może być wymóg dawania fv do kangurka na zewnątrz.
W firmie tak mamy na paczki ze Szwajcarii już od dawna.
Ale to urządzenia medyczne to może dlatego...

Bliżej lipca pojawia się szczegóły, ale ja bym się radził przygotować, że EU utrze nosa i dowali sprzedawcom spoza EU. Wszyscy hajsu szukają, nie tylko rząd PIS.

I dla nas ważna rzecz - to będzie uderzenie w fanowskie wytwórnie z siedzibami poza EU. Płyty zdrożeją znacznie, wiec im spadnie sprzedaż. Ja bym na ich miejscu już szukał mini miejscówki w EU by wysyłać stad. Varese tak już zrobiło, ale dziwiłem się ze wybrali Anglię na sklep zamiast Niemiec (gdzie mieli Colloseum), która jest poza EU już i to było wiadome.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
galljaronim
John Powell

#1579 Post autor: galljaronim » pn lut 15, 2021 21:42 pm

Ghostek pisze:A byłq jakiś ślad na trackingu w Polsce po wyjściu z Frankfurtu?
Tak. Wszystko było monitorowane do samego końca.ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Pawel P.
Metallica
Kontakt:

#1580 Post autor: Pawel P. » pn lut 15, 2021 21:42 pm

Od 1.07 nie tyle wchodzi nowy podatek, co VAT będzie doliczany do każdej przesyłki spoza UE, bez względu na jej wartość. Obecnie VAT doliczany jest do przesyłek od 22 Euro wzwyż. Stąd Intrada i Lala przechodza, bo ceny na paczkach oscylują wokół 10-15 dolarów.

Trudno przewidzieć jak to będzie wyglądało w praktyce - urzednicy będa mieli dużo więcej pracy na pewno, zwłaszcza jeśli do każdego odbiorcy będą wysyłać pisemko w rodzaju "poprosimy o fakturę za zakup i dowód płatności"

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1581 Post autor: Adam » pn lut 15, 2021 21:50 pm

Ale może nie będą musieli, bo EU może wprowadzić wymóg fv na zewnątrz w kangurze plus rzeczywistej wartości paczki i wtedy od razu widać co wpada do dopłaty, a co nie - nie będzie trzeba nic otwierać. I już sobie Intrada wtedy nie wpisze 10$ jak zawsze.. I to wcale nie jest niemożliwe, bo powtarzam, w mojej branży w pracy ze Szwajcarii już to jest praktykowane od bodaj pół roku - fv na zewnątrz i wartosc paczki taka jak fv. Uściślenie granic jest faktem. Czy dotknie wszystkich branż i produktów - przekonamy się bliżej lipca. Na razie to gdybanie. Podatek jest pewny, a jak będą się czepiać o niego, tego nikt nie wie.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1582 Post autor: Ghostek » wt lut 16, 2021 01:44 am

Ciekawe jak to się będzie miało do takich przypadków, jak np wysyłane z USA promosy, które nie sa podpisywane jako "gift" tylko po prostu wklepywane jest w deklaracji że 1cd=1$. To co, poprosza o fakturę, której się nie dostało, bo się tego nie kupiło? Towar wróci do nadawcy, bo nie ma jak udowodnić, że to jednak materiał promocyjny?
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1583 Post autor: Adam » wt lut 16, 2021 07:18 am

Przekonamy się, na razie można gdybać :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#1584 Post autor: Althazan » wt lut 16, 2021 07:42 am

Adam pisze:
pn lut 15, 2021 21:50 pm
Ale może nie będą musieli, bo EU może wprowadzić wymóg fv na zewnątrz w kangurze plus rzeczywistej wartości paczki i wtedy od razu widać co wpada do dopłaty, a co nie - nie będzie trzeba nic otwierać. I już sobie Intrada wtedy nie wpisze 10$ jak zawsze.. I to wcale nie jest niemożliwe, bo powtarzam, w mojej branży w pracy ze Szwajcarii już to jest praktykowane od bodaj pół roku - fv na zewnątrz i wartosc paczki taka jak fv. Uściślenie granic jest faktem. Czy dotknie wszystkich branż i produktów - przekonamy się bliżej lipca. Na razie to gdybanie. Podatek jest pewny, a jak będą się czepiać o niego, tego nikt nie wie.
Taki wymóg w USA już jest. I dopóki ktoś nie miał kontroli skarbowej (La-La, czy Intrada), to to olewa. W SAE mieli kontrolę i już dostali karę, więc nie olewają i jasno piszą, że nie mogą zaniżać wartości przesyłek.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#1585 Post autor: Bucholc Krok » wt lut 16, 2021 09:00 am

Ghostek pisze:
pn lut 15, 2021 18:11 pm
Raczej na piechotę. Moje już drugi tydzień idą i dojść nie mogą.
Moja jest z tego samego okresu.
Adam pisze:
pn lut 15, 2021 21:30 pm
Może być wymóg dawania fv do kangurka na zewnątrz.
CDJ tak robi od jakiegoś czasu. Chyba od zeszłego roku? A wcześniej dostałem dwie paczki z żółtą nalepką "towary niespełniające warunków określonych w art. 28 i 29 Traktatu o funkcjonowaniu UE". Ale dodatkowych opłat nie było.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Wurger
Kserujący nuty

#1586 Post autor: Wurger » wt lut 16, 2021 09:50 am

Althazan pisze:
pn lut 15, 2021 12:42 pm
Adam pisze:
pn lut 15, 2021 11:21 am
ciekawe komu do ogródka spadło coś fajnego :D
No widać przecież, że komuś w Austrii wpadło do ogródka :wink: Towar się "rozproszył", pewnie jakiś jeden zestaw wysunął się i wypadł :mrgreen:
Jeśli ta historia zdarzyła sie naprawdę to należy Austriakom szczerze podziękować. :D
Moja przesyłka z Niemiec znalazła sie u nich, a następnie po jej przepakowaniu wysłali ja do Polski.I to kurierem DHL, który przed chwila mi ta paczkę dostarczył :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1587 Post autor: Adam » wt lut 16, 2021 11:23 am

Althazan pisze:
wt lut 16, 2021 07:42 am
Taki wymóg w USA już jest. I dopóki ktoś nie miał kontroli skarbowej (La-La, czy Intrada), to to olewa. W SAE mieli kontrolę i już dostali karę, więc nie olewają i jasno piszą, że nie mogą zaniżać wartości przesyłek.
No więc widzicie - zaniżanie wartości na paczkach na bank się zaraz skończy wszędzie, prędzej czy później.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#1588 Post autor: Bucholc Krok » wt lut 16, 2021 12:21 pm

To jak oni się rozliczają z urzędem? Nie na podstawie faktycznej sprzedaży (faktury), tylko na podstawie deklaracji na paczce?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#1589 Post autor: Bucholc Krok » wt lut 16, 2021 18:19 pm

Paczki ruszyły! Przynajmniej moja. Wczesnym popołudniem przeszła kontrolę celną i po kilku minutach została wpuszczona na teren RP. Śledzenie jak zwykle ma poślizg.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1590 Post autor: Ghostek » pt lut 19, 2021 08:28 am

Widzę, że i moje paki zaczęły już lądować w PL, więc pewnie na dniach będę je miał. :)
Obrazek

ODPOWIEDZ