No dobra, może i przesadzam z tym "Atakiem Klonów" ale Wawrzyniec też ciągle wyskakuje z tym Rianem Johnsonemdougan pisze: ↑ndz sty 03, 2021 22:01 pm
Dosyć ironiczne jak na gościa, który uważa, że obwieszcza mantrą "Atak klonów jeden z najgorszych filmów wszechczasów" jakoś prawdę objawioną
Różnica jest taka, że to jakie pomysły Lucas miał na sequele, w kontekście filmów Abramsa i Johnsona jest bez znaczenia, bo to nie Lucas pisał im scenariusz, nie pisał im dialogów ani charakterów postaci, a tylko podstawił pod nos pewne koncepty, które ci mogli - jak sam zauważyłeś - modyfikować do woli pod własne widzimisię. Apropos Maula i walki o władzę różnorakich syndykatów zbrodni, nie wiadomo jakby to wyszło w filmie, ale nie wiem w czym problem, bo już pod względem samego pomysłu prezentuje się to bardziej okazale niż kolejne Imperium 2.0 i zabawę w retconowanie OT, co było przecież wiele razy jednym z przedmiotów krytyki![]()

Problem ze Star Wars jest taki, że zagorzali fani nie chcą żadnych zmian, chcą po prostu więcej estetyki starej trylogii - dlatego właśnie "Przebudzenie Mocy" czy "Skywalker.Odrodzenie" operują tym samym, dlatego powstał "Łotr Jeden", "Mandalorianin" i dalej będzie eksploracja tych samych tematów i czasów, zamiast pójść na przód. Paradoksalnie, najciekawsi fabularnie byli dla mnie 'Rebelianci" ale to nadal były czasy i estetyka starej trylogii. "Ostatni Jedi" próbował się tu jakoś wybić i częściowo mu się udało - najlepszym elementem filmu jest znowu krytykowany przez Wawrzyńca Luke Skywalker: Luke pokazał, że nie jest idealny, że ma wady i popełnia błędy. Bohater, który jest idealny i bez skazy jest nudny i nieciekawy, min. dlatego DC nie wyszedł Superman, bo w wersji Snydera jest to emo bóg, który cierpi za całą ludzkość. Miałem spore obawy co do filmów o Kapitanie Ameryce, bo to jest Marvelowski odpowiednik Supermana i harcerzyk bez skazy ale Chris Evans nadał mu charakter i ten ludzki pierwiastek i jego Kapitan nie był cierpiennikiem. Szkoda, że Wonder Woman nie dostała lepszych twórców do swoich filmów, bo to jedyna postać z nowego DC, która też ma tę ludzką stronę ale aktorka nie pociągnie całego filmu.
Polska premiera WW 84 przesunięta na 12 lutego 2021:
https://naekranie.pl/aktualnosci/wonder ... 1609758437