Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Charles
Asystent orkiestratora

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#5761 Post autor: Charles » śr kwie 01, 2020 17:00 pm

Będąc dzisiaj w sklepie poprosiłem panią ekspedientkę o podanie mi dwóch bułek. Chciałem sprawdzić czy podaje mi wlaściwe, więc nachyliłem lekko głowę w jej stronę. Pani się zirytowała i zwróciła mi uwagę żebym się cofnął, bo zaraz wejdę jej na głowę. Bała się, że ją zapłodnię czy może, że zarazi się tzw. wirusem? Chyba to drugie. Tak więc, jeśli te oszołomy pisowskie chcą by te wybory odbywały się w ten sam sposób, to ja dziękuję.
Płacz i lament, bo chcieli prostą jak konstrukcję cepa muzyczkę do posłuchania w samochodzie, a dostali cholernie złożony twór.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#5762 Post autor: swordfish » śr kwie 01, 2020 17:05 pm

Przypomnieć sobie dyskusje o dniu wolnym 12 listopada 2018, jaki to krach dla gospodarki i wielomilionowe straty. Albo dyskusje sprzed roku o strajku nauczycieli i o zagrożeniu matur.
Minął rok i mamy jeszcze większe obostrzenia z powodu wirusa. Gospodarka stoi, pracownicy idą na przymusowe wolne, grozi im bezrobocie. Teraz dopiero są straty.
A uczniowie nie mogą iść do szkoły. E-lekcje są parodią, bo mało kto wie, jak technicznie obsługiwać połączenia telekonferencyjne, aby być dobrze widzianym i słyszanym. A uczniowie w podstawówce nie wiedzą jak pisać prezentacje i wypracowania, jak przesłać załącznik z zadaniem domowym. Nauczyciele również nie do końca wiedzą w jakim formacie przesyłać lekcje, aby wszyscy przeczytali niezależnie od posiadanego systemu. Bo jeden ma Linuxa, a drugi tylko Androida na tablecie. A jeszcze inny wierzy tylko w system jabłkowy, który nie jest kompatybilny z żadnym innym. I ciągle nie wiadomo, co z egzaminami i maturami.
Jeśli rok temu był chaos, teraz jest totalny kataklizm. A jeszcze Tusk czy nasza noblistka Tokarczuk mówią oficjalnie, że Unia Europejska nie radzi sobie z obecną sytuacją. A przecież Unia była dla nas rajem i krainą wiecznego szczęścia.
I wcale mnie ta sytuacja nie cieszy. Współczuję wszystkim - rządowi i opozycji. Zupełnie nie wiedzą, co robić. Krzyczenie jednych na drugich nie pomaga.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#5763 Post autor: lis23 » śr kwie 01, 2020 17:45 pm

Charles pisze:
śr kwie 01, 2020 17:00 pm
Będąc dzisiaj w sklepie poprosiłem panią ekspedientkę o podanie mi dwóch bułek. Chciałem sprawdzić czy podaje mi wlaściwe, więc nachyliłem lekko głowę w jej stronę. Pani się zirytowała i zwróciła mi uwagę żebym się cofnął, bo zaraz wejdę jej na głowę. Bała się, że ją zapłodnię czy może, że zarazi się tzw. wirusem? Chyba to drugie. Tak więc, jeśli te oszołomy pisowskie chcą by te wybory odbywały się w ten sam sposób, to ja dziękuję.
Ja nie widzę z odległości 1,5 metra ( nie widzę dobrze nawet na pół metra ) i miałem awanturę, że przekroczyłem linię, żeby odczytać ceny, a w banku trzymali mnie pół godziny za drzwiami, po wcześniejszym odstaniu w kolejce poza bankiem, bo płacę raty GOTÓWKĄ, a to jest, przecież niedopuszczalne ;) Zadają też pytania medyczne przy kasie, normalnie, komedia ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#5764 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 01, 2020 17:54 pm

swordfish pisze:
śr kwie 01, 2020 17:05 pm
Przypomnieć sobie dyskusje o dniu wolnym 12 listopada 2018, jaki to krach dla gospodarki i wielomilionowe straty. Albo dyskusje sprzed roku o strajku nauczycieli i o zagrożeniu matur.
Minął rok i mamy jeszcze większe obostrzenia z powodu wirusa. Gospodarka stoi, pracownicy idą na przymusowe wolne, grozi im bezrobocie. Teraz dopiero są straty.
A uczniowie nie mogą iść do szkoły. E-lekcje są parodią, bo mało kto wie, jak technicznie obsługiwać połączenia telekonferencyjne, aby być dobrze widzianym i słyszanym. A uczniowie w podstawówce nie wiedzą jak pisać prezentacje i wypracowania, jak przesłać załącznik z zadaniem domowym. Nauczyciele również nie do końca wiedzą w jakim formacie przesyłać lekcje, aby wszyscy przeczytali niezależnie od posiadanego systemu. Bo jeden ma Linuxa, a drugi tylko Androida na tablecie. A jeszcze inny wierzy tylko w system jabłkowy, który nie jest kompatybilny z żadnym innym. I ciągle nie wiadomo, co z egzaminami i maturami.
Jeśli rok temu był chaos, teraz jest totalny kataklizm. A jeszcze Tusk czy nasza noblistka Tokarczuk mówią oficjalnie, że Unia Europejska nie radzi sobie z obecną sytuacją. A przecież Unia była dla nas rajem i krainą wiecznego szczęścia.
I wcale mnie ta sytuacja nie cieszy. Współczuję wszystkim - rządowi i opozycji. Zupełnie nie wiedzą, co robić. Krzyczenie jednych na drugich nie pomaga.
To nie do końca wina Unii. Jakiś czas temu podjęto decyzję, że polityka zdrowotna pozostaje w gestii państw członkowskich. I teraz nagle czepiamy się, że nie ma wypracowanych procedur centralnej pomocy unijnej. No, nie ma. A akurat mamy też rząd, któremu w to mi graj. PO nie do końca jest oczywiście bez winy, bo to Kopacz nie zgodziła się pierwsza na pewne wspólne zakupy (zasłaniając się standardami bezpieczeństwa) i teraz trzeba było to odwrócić.

I dobrze byłoby przy okazji rozwalić argument, jakoby Polska nie dostała ani euro z Unii. Te siedem i pół miliarda, owszem, nie są to pieniądze desygnowane na walkę z wirusem. Tylko że nie są to też pieniądze, które byśmy "i tak dostali" z funduszy strukturalnych. Bynajmniej: to są pieniądze, które musieliśmy (lub musielibyśmy) zwrócić, bo nie zostały wydane w terminie.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#5765 Post autor: lis23 » śr kwie 01, 2020 22:15 pm

Cytat dnia:

"Mam tak małe mieszkanie, że aby spać dwa metry od żony, musiałbym spać z sąsiadką" :mrgreen:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#5766 Post autor: lis23 » czw kwie 02, 2020 14:53 pm

Czyżby koniec Zjednoczonej Prawicy?:
Koalicja rządowa wisi na włosku. RMF FM ujawnia - Jarosław Gowin odrzucił ultimatum Jarosława Kaczyńskiego. Jak dowiedzieli się reporterzy RMF FM, prezes PiS dał koalicjantowi wybór: Gowin poprze pomysł wyborów kopertowych, czyli wybór prezydenta tylko w głosowaniu korespondencyjnym, albo wicepremier i jego ministrowie zostaną wyrzuceni z rządu.

https://fakty.interia.pl/raporty/raport ... gn=firefox

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#5767 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 02, 2020 18:02 pm

Wiadomo mówi się tutaj o wyborach, ale np. zapomina się, że matura też ponoć ma się odbyć w terminie. Moja mama jako nauczycielka w liceum, ma teraz dopiero masę roboty z tym nauczaniem online, gdzie serwery padają. Nie wspominając, że oficjalnie młodzież nie może wychodzić sama z domu. To znaczy, że na matury będą szli z rodzicami? :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#5768 Post autor: lis23 » pt kwie 03, 2020 13:49 pm

Wczoraj jakiś Minister, chyba MEN mówił, że nauczyciele nie dostają teraz premii i dodatków, bo prawo nie przewiduje świadczenia za nauczanie zdalne ...
Govin ma fantazyjne pomysły: zmiana Konstytucji, Duda prezydentem do 2022 roku, a w zamian nie będzie już kandydował.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#5769 Post autor: swordfish » pt kwie 03, 2020 17:03 pm

Dobra. Lisku, jaki masz pomysł z wyborami? Kiedy mają się odbyć? Co z dotychczasową kadencją Prezydenta RP, która kończy się w sierpniu? Kto ma pełnić obowiązki Prezydenta RP?
W jaki sposób przeprowadzać nowe wybory uzupełniające burmistrzów, senatorów i prezydentów miast, gdy będą rezygnować z pełnionej funkcji lub (nie daj Boże!) zejdą z tego świata?
Jak przeprowadzać każde kolejne wybory do parlamentu, gdy pandemia utrzyma się przez następne 4-5 lat?

Brak dodatków dla nauczycieli? A jak płacić pracownikom, którzy idą na postojowe? Kierowcom, pracownikom fabryk, pracownikom biur podróży, pracownikom linii lotniczych, aktorom itd. etc?

A menadżerom? Przecież większość jest zatrudnianych do konkretnego projektu na podstawie kontraktu menadżerskiego lub umowy B2B. Na podstawie tych umów płaci się za konkretną wykonaną usługę lub dzieło. Jeśli nie ma już potrzeby wykonywania danej czynności, to umowa od razu kończy się. Tzn, trwa dalej, ale jedna firma drugiej firmie nie płaci, bo już nic nie zamawia.

Spodziewam się wzrostu bezrobocia w Polsce na poziomie 40-50%. Niektórzy będą modlić się, aby załapać się na kasjera w markecie. Korporacje będą zmuszone do mocniejszego konsolidowania się między sobą, a co za tym idzie będą zwalniać pracowników. Oczywiście po kilku latach zastojów gospodarka będzie się odradzać i stopa bezrobocia będzie spadać. Tylko jak wytrzymać 10 lat głodowania bez stałego wynagrodzenia?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#5770 Post autor: lis23 » pt kwie 03, 2020 17:49 pm

swordfish pisze:
pt kwie 03, 2020 17:03 pm
Dobra. Lisku, jaki masz pomysł z wyborami? Kiedy mają się odbyć? Co z dotychczasową kadencją Prezydenta RP, która kończy się w sierpniu? Kto ma pełnić obowiązki Prezydenta RP?
W jaki sposób przeprowadzać nowe wybory uzupełniające burmistrzów, senatorów i prezydentów miast, gdy będą rezygnować z pełnionej funkcji lub (nie daj Boże!) zejdą z tego świata?
Jak przeprowadzać każde kolejne wybory do parlamentu, gdy pandemia utrzyma się przez następne 4-5 lat?

Przecież to proste, wystarczy wprowadzić Stan Klęski Żywiołowej, który można przedłużyć na trzy miesiące a po jego upływie, wybory mogą się odbyć po 90 dniach. Wybory powinny się odbyć gdzieś w listopadzie, ale nie za dwa lata, jakoś IO czy Euro nie przełożyli o dwa lata.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#5771 Post autor: Koper » pt kwie 03, 2020 17:52 pm

swordfish pisze:
pt kwie 03, 2020 17:03 pm
Jakby wojna wybuchła jak w '39 to też byś się zastanawiał jak kolejne wybory przeprowadzić albo co będzie z jakimś tam burmistrzem Bździszewa Dolnego?
A 4 letniej pandemii świat nie przetrzyma. Po tylu latach restrykcji by wyglądał jak z "Mad Maksa". I to już bardziej jak z części drugiej jak pierwszej.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#5772 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 03, 2020 17:59 pm

Koper pisze:
pt kwie 03, 2020 17:52 pm
Po tylu latach restrykcji by wyglądał jak z "Mad Maksa". I to już bardziej jak z części drugiej jak pierwszej.
I tego się najbardziej boję, właśnie "Mad Maxa 2". Gdyż gdyby była trójka, to pod rządami Tiny Turner może nie byłoby tak źle, plus muzykalnie byłoby spoko.

A skoro już sięgamy do popkultury to widzę w Polsce inspirują się książkami J.K. Rowling i mamy teraz także "Zakazane Lasy".
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#5773 Post autor: Koper » pt kwie 03, 2020 18:13 pm

W końcu samotny biegacz może zarazić wszystkie dziki w lesie a dziki z ASFem i koronawirusem do spółki gotowe stać się opętane jak te z "Księżniczki Mononoke", wiadomo.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#5774 Post autor: lis23 » pt kwie 03, 2020 18:17 pm

"Zakazane lasy" ale nie dla wszystkich, o czym pisałem w temacie o Koronawirusie ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#5775 Post autor: lis23 » pt kwie 03, 2020 19:38 pm

Pomysł PISu na wybory korespondencyjne:

https://fakty.interia.pl/raporty/raport ... Id,4419907

ODPOWIEDZ