youtu.be/wlvYGqi3Dbc
Póki w zabawie chodzi o obijanie kukły Judasza zdrajcy a nie Judasza Żyda to nie widzę w tym niczego złego. Zresztą w tym drugim przypadku nie miałoby to sensu. Swoją drogą kukła przypomina jakiegoś gnoma.hp_gof pisze: ↑pn kwie 22, 2019 00:04 amA to Polska właśnie...![]()
https://ekspresjaroslawski.pl/artykul/s ... 644877.amp
Rozumiem, że to się zmienia w zależności od sytuacji? No to teraz chyba kukła symbolizuje Polaków, czyli głównych wrogów przynajmniej do czasu wypłaty odszkodowań na podstawie prawa wziętego z dupy?swordfish pisze: ↑pn kwie 22, 2019 08:27 amŻydzi również wieszają kukły swoich wrogów i je okładają podczas święta Purim.
https://youtu.be/HJ6Mpex01ho
youtu.be/HJ6Mpex01ho
Pewnie dlatego nosi kapelusz i pejsy jak każdy mieszkaniec starożytnej Judei.Bucholc Krok pisze: ↑wt kwie 23, 2019 12:28 pmPóki w zabawie chodzi o obijanie kukły Judasza zdrajcy a nie Judasza Żyda to nie widzę w tym niczego złego.
Jak się nie zmienia (w zależnosci od sytuacji), to rozumiem, że konsekwentnie nie widzisz w tym nic złego? Nawet gdyby tamta kukła z filmiku faktycznie była ucharakteryzowana na jakiegoś Janusza w klapkach z grillem i reklamówką z biedry?Bucholc Krok pisze: ↑wt kwie 23, 2019 12:28 pmRozumiem, że to się zmienia w zależności od sytuacji? No to teraz chyba kukła symbolizuje Polaków, czyli głównych wrogów przynajmniej do czasu wypłaty odszkodowań na podstawie prawa wziętego z dupy?![]()
Tjaaa... na pewno. Jakby wszakże w szkole było religioznawstwo, a nie religia, to może byś wiedział.
Pisałem, kogo mi ta kukła przypomina, a Judasza na oczy nie widziałem.
O narodowości też pisałem, ale w sumie zabawna byłaby scena, w której Żydzi szarpaliby kukłę symbolizującą Polaka i darli japy, żeby oddawała im piniendze. Chciałbym to zobaczyć.Jak się nie zmienia (w zależnosci od sytuacji), to rozumiem, że konsekwentnie nie widzisz w tym nic złego? Nawet gdyby tamta kukła z filmiku faktycznie była ucharakteryzowana na jakiegoś Janusza w klapkach z grillem i reklamówką z biedry?
Ech, kłamał. To zbyt piękne, żeby mogło być prawdziwe
No to mi się zawsze zgadzało, że te wszystkie bractwa rycerskie to skrajne prawicowe oszołomstwo.