MUZYKA FILMOWA A WIELKIE IMPREZY!!

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Mefisto

#16 Post autor: Mefisto » śr sie 16, 2006 15:15 pm

dlaczego? jeśli jest umiejętnie wykorzystana, to czemu nie. Do dziś pamiętam reklamę Peugeota z muzyką Iglesiasa.

Awatar użytkownika
Łukasz Waligórski
Początkujący orkiestrator
Kontakt:

#17 Post autor: Łukasz Waligórski » śr sie 16, 2006 22:16 pm

Marta pisze:widziałam kiedyś reklamę domu pogrzebowego też z 1492 Vangelisa
To by akurat pasowało... to znaczy ta "Wyprawa do Raju" :lol:

Jeśli chodzi o muzykę w reklamach to pamiętam że niedawno w reklamie jakiegoś samochodu pojawił się temat z "Czarnych Chmur". Ciekawy sposób na promocję polskiej muzyki filmowej
:lol:

Awatar użytkownika
Marta
Parkingowy przed studiem nagrań

#18 Post autor: Marta » czw sie 17, 2006 12:04 pm

Łukaszu masz rację, fajnie Ci się skojarzyło :lol: Nie pomyślałam o tym :wink:
Zgadzam się z tym, że jeżeli muzyka jest ładnie wkoponowana w reklamę i pasuje do niej to ok (jak ta piosenka z Mohikanina), ale np. Orlen zalatywało tandetą, tak bardzo, że mnie skręcało ze złości. Ale cóż...na szczęscie już tej reklamy oglądać nie muszę:)
All You have to decide is what to do with a time which is given to You...

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#19 Post autor: Marek Łach » czw sie 17, 2006 18:00 pm

Imperial March budzi grozę i dlatego nie bardzo mi pasował do obchodów zwycięstwa, zresztą temat ten wyraźnie przyporządkowany jest postaciom negatywnym... Zaś Indy Jones, no cóż, brzmi jakoś tak nie do końca poważnie, niezbyt militarystycznie. Chociaż, z drugiej strony, jeśli ktoś, słysząc ten temat, nie widzi Forda w kapeluszu i z biczem, może polubic oprawę dźwiękową uroczystości. Nie jestem sztywniakiem ani prawicowym ekstremista, nie uważam byle czego za obrazę majestatu i bohaterstwa naszych przodków, ale najzwyczajniej w świecie nie widzę jakoś Indy'ego między maszerującymi żołnierzami :wink: Niby w Ostatniej krucjacie miał okazję sobie pomaszerowac w mundurze... ale chwila, przecież to był Wehrmacht! :lol:

Jeszcze niedawno, jak z mistrzostw świata wracali nasi pływacy, na lotnisku puszczano... Star Wars Main Title. Efekt beznadziejny, ale głównie chyba dlatego, że temat ten tak się osłuchał. A co do tandetnych reklam - w reklamie czego to (płyn do WC czy naczyń?) dawano Fortuna Imperatrix Mundi? To było dopiero wkurzające;) Tej Orlenu nie pamiętam akurat...

Łosiu
Kontakt:

#20 Post autor: Łosiu » czw sie 17, 2006 18:14 pm

W reklamie nieźle wyszło "the mutant" z Total Recall - reklama jakiegoś oleju silnikowego. Nieosłuchany kawałek, do tego pasowało dość to animacji. Widać było że chodzi o znalezienie pasującego tematu, a nie granie na emocjach fanów filmu, czy nawet kojarzenie towaru z ogólnie znanym utworem.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#21 Post autor: Marek Łach » czw sie 17, 2006 20:34 pm

Tak jest, to przykład kultowy :wink: Rzekłbym, że reklama wręcz artystyczna dzięki trafności doboru muzyki. Czy to nie był Castrol przypadkiem?

Awatar użytkownika
Łukasz Waligórski
Kontakt:

#22 Post autor: Łukasz Waligórski » czw sie 17, 2006 20:52 pm

Marek Łach pisze:Tak jest, to przykład kultowy :wink: Rzekłbym, że reklama wręcz artystyczna dzięki trafności doboru muzyki. Czy to nie był Castrol przypadkiem?
Nie. To był Mobil 1... Mangatec bodajże... :D

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#23 Post autor: Paweł Stroiński » pt sie 18, 2006 01:03 am

tak a Praca z Carmen (przepraszam Ajaxem) czystym relaksem? :D. Ostatnio może nie w wielkiej imprezie, ale w takim serialu Lotnisko LAX usłyszałem... God Yu Tekem Laef Blong Mi. Zrobiło na mnie wrażenie :D.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#24 Post autor: Tomek » pt sie 18, 2006 14:20 pm

Łukasz Waligórski pisze:
Marek Łach pisze:Tak jest, to przykład kultowy :wink: Rzekłbym, że reklama wręcz artystyczna dzięki trafności doboru muzyki. Czy to nie był Castrol przypadkiem?
Nie. To był Mobil 1... Mangatec bodajże... :D
Mobile 1 - potwierdzam.
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#25 Post autor: Marek Łach » sob sie 19, 2006 10:11 am

Tomek pisze: Mobile 1 - potwierdzam.
Yes Master :mrgreen:

Awatar użytkownika
Marta

#26 Post autor: Marta » sob sie 19, 2006 19:00 pm

Pamiętam reklamę o której mówicie i bardzo mi się tam ta muzyka podobała, ale nigdzie tego kawłka nie mogę znaleźć:(
All You have to decide is what to do with a time which is given to You...

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#27 Post autor: Tomek » sob sie 19, 2006 23:04 pm

Na Lidze Światowej grają Janosika na przykład - nie wiem czy to było podawane :D Takie swojskie klimaty :) Widząc niektórych naszych kibiców upozorowanych na husarów zamarzyła mi się muzyka bitewna Dębskiego z Ogniem i mieczem :mrgreen: I słyszałem jeszcze słynne Dzieci Sancheza.
Obrazek

Awatar użytkownika
Łukasz Waligórski
Kontakt:

#28 Post autor: Łukasz Waligórski » ndz sie 20, 2006 09:03 am

Tomek pisze:Na Lidze Światowej grają Janosika na przykład - nie wiem czy to było podawane :D Takie swojskie klimaty :) Widząc niektórych naszych kibiców upozorowanych na husarów zamarzyła mi się muzyka bitewna Dębskiego z Ogniem i mieczem :mrgreen: I słyszałem jeszcze słynne Dzieci Sancheza.
No a przecież siatkarski hymn to też kawałek filmowy! "Pieśń o małym rycerzu" to piosenka tytułowa z "Przygód Pana Michała" do któej muzykę napisał Wojciech Kilar! :D

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#29 Post autor: Marek Łach » ndz sie 20, 2006 11:18 am

Łukasz Waligórski pisze: No a przecież siatkarski hymn to też kawałek filmowy! "Pieśń o małym rycerzu" to piosenka tytułowa z "Przygód Pana Michała" do któej muzykę napisał Wojciech Kilar! :D
Piękny kawałek, ostatnio widziałem jeden odcinek tego serialu i trafiłem akurat na scenę batalistyczną. Cóż, Kilar opracował temat przewodni świetnie, a cała sekwencja akcji dorównuje niektórym Goldsmitha:) Chciałbym usłyszec jeszcze w tym życiu jakiś complete score:P

Łosiu
Kontakt:

#30 Post autor: Łosiu » pn sie 21, 2006 20:18 pm

Marta pisze:Pamiętam reklamę o której mówicie i bardzo mi się tam ta muzyka podobała, ale nigdzie tego kawłka nie mogę znaleźć:(
"The mutant" z muzyki z "Total Recall" Goldsmitha - znajdź ten album, znajdziesz ten utwór

ODPOWIEDZ