swordfish pisze: ↑wt kwie 24, 2018 14:03 pm
A jakby zamienić słowo na majtkach na "Europa" i dać w tle flagi UE, nie uraziłoby Twojej dumy kosmopolity?
Nie czuję się jakoś szczególnie kosmopolitą, lubię podróżować, ale chyba nie byłbym w stanie na stałe przeprowadzić się za granicę. Jestem Polakiem, mieszkam w Polsce, tyle że może jestem nieco bardziej otwarty na "innych" i nie mam tendencji do kategorycznego oceniania współobywateli

Majtki z napisem "Europa" nie uraziłyby mojej "dumy", gdyby były użyte w takim kontekście w jakim Szumowska użyła majtek z napisem "Polska". Podobnie jak nie rażą mnie majtki z napisem "Polska", bo takie absurdy w Polsce są bardzo powszechne. Innym przykładem jest wyświęcanie wszystkiego co się da, łącznie ze studzienkami kanalizacyjnymi (!) -
http://www.czarnozyly.pl/227-uroczystos ... wosci-katy albo stawianie pomników wszędzie gdzie się da, nawet jeśli są skrajnie nieurodziwe (np. niektóre pomniki JPII czy smoleńskie). Do kwestii pomników Szumowska się nawet odnosi w tym filmie. Generalnie strona liberalna zazwyczaj krytykuje dwie rzeczy: 1) hipokryzję/dulszczyznę (np. deklarowany katolicyzm, a zachowania antychrześcijańskie - brak zrozumienia przesłania Biblii) oraz 2) brak poszanowania dla procedur, prawa, zasad np. architektoniczno-urbanistycznych, bylejakość (np. postawmy byle jaki pomnik, ale musi być i musi być tam gdzie chcemy, nie ważne, że nie pasuje, nie ma miejsca, zasłania oś urbanistyczną itd., a jak ktoś odważy się wnieść jakiekolwiek uwagi, to znaczy, że jest zdrajca Ojczyzny i sługa szatana). Generalnie to jest temat na dłuższą dyskusję, a lepiej tych demonów nie wywoływać