Jedi-Master pisze: ↑śr mar 21, 2018 12:04 pm
Tak się składa, że mam bardzo duży sentyment do tych filmów, na Beauty and the Beast i Lion King byłem w kinie w szkole podstawowej. Pocahontas i inne oglądałem, albo na VHS, lub w tv, ale tylko z Króla Lwa miałem kasetę MC z muzyką i chciałbym dołączyć do kolekcji wybrane scory.
Też byłem w kinie na "Królu Lwie" ale wtedy chodziłem już do liceum, a pierwszym filmem Disneya w kinie była "Mała Syrenka", jeszcze w wersji oryginalnej z napisami. "Piękną i Bestię" oglądałem w kinie już po zapoznaniu się z oryginałem na piracie i dubbing mi w ogóle nie podszedł. Ja jednak jeszcze przed tą "Małą Syrenką" miałem na MC dwuczęściową składankę piosenek z klasycznych animacji i filmów oraz seriali Disneya. Taśm MC miałem zresztą sporo: "Mała Syrenka" po niemiecku

, "Piękna i Bestia", "Aladyn", "Król Lew" po polsku i w oryginale, "Pocahontas" po polsku, "Dzwonnik z Notre Dame" w oryginale i po polsku, "Herkules' w oryginale i po polsku, "Mulan" po polsku, "Tarzana" kupiłem już na CD a na MC miałem jeszcze Syrenkę po polsku i "Tarzana" w jakimś obcym języku.
Osobiście, z klasyki czekam jeszcze na "Królewnę Śnieżkę i Siedmiu Krasnoludków", " Bambiego", "101 Dalmatyńczyków", "Miecz w Kamieniu" i "Księgę Dżungli", a z nowszych na "Aladyna", "Dzwonnika z Notre Dame", " Herkulesa", "Mulan", "Tarzana", "Dinozaura" i "Atlantydę".