Blade Runner 2049 (2017) - Benjamin Wallfisch and Hans Zimmer

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Blade Runner 2049 (2017) - Benjamin Wallfisch and Hans Zimmer

#421 Post autor: Wawrzyniec » pn paź 09, 2017 16:56 pm

Już się cieszyłeś, ze nie ma wyrazistych tematów. :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#422 Post autor: Koper » pn paź 09, 2017 16:57 pm

U Desplata też nie ma i co? :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#423 Post autor: hp_gof » pn paź 09, 2017 17:06 pm

Wawrzyniec pisze:Już się cieszyłeś, ze nie ma wyrazistych tematów. :P
Nie cieszyłem się, tylko wytknąłem niekonsekwencję w opiniach niektórych użytkowników tego forum ;)

Jedi-Master
Spec od additional music

#424 Post autor: Jedi-Master » pn paź 09, 2017 17:25 pm

Widzę że jednak kwestia sprzedania tego na allegro coraz bardziej wydaje się realna.
Mi score bardzo się podoba, może jestem jakiś dziwny, ale Dunkierka też. Blade Runnera słucham gęsto i prędko nie zejdzie z głośnika.
Cała sprawa rozchodzi się o to jak będzie wyglądało wydanie podstawowe bo jeżeli nie będzie wielkiej różnicy w trackliście, a zabieg będzie kosmetyczny np: odchudzenie z piosenek i jakiegoś utworu góra dwóch to będzie trochę słabo :( . Chyba, że podstawka będzie bardzo uboga to wtedy deluxe jeszcze się jako tako obroni. Jak nie i będzie prawie to samo to :evil: . Chyba poczekam z rozpakowywaniem CD do czasu jak wydadzą regulara i wtedy podejmę decyzję zostawiać deluxe, czy wystawiać na allegro i brać regulara który zapewne będzie kosztował w granicach 39-49 zł.
Film oglądałem w kinie z dwójką kolegów i tak jestem zachwycony, ale określenie arcydzieło to na razie na wyrost. Jestem fanbojem pierwszego Blade Runnera i jemu daję 10/10, sequel dostaje ode mnie 8,5/10 bardzo dobry i inteligentnie zrobiony film. Dzisiaj rządzą marvele i inne efekty, akcja non stop bez oddechu, brak rozkoszowania się obrazem tylko paka popcornu, cola i filmowy rollercoaster.
Bardzo mi smutno, że nowy Runner może się okazać finansową klapą młodzież w dzisiejszych czasach nie dorosła do kina smutne, ale prawdziwe :( tak samo jak wolą muzykę z plików zamiast rozkoszować się fizycznym wydaniem. Kolegom też się podobał, ale oni nigdy nie oglądali oryginału jak to nadrobili to byli w szoku, że film z 1982 może byc taki efektowny i lepiej zrobiony niż dzisiejsze kino Sci-Fi.
Ostatnio zmieniony pn paź 09, 2017 17:37 pm przez Jedi-Master, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#425 Post autor: Paweł Stroiński » pn paź 09, 2017 17:28 pm

hp_gof pisze:
pn paź 09, 2017 17:06 pm
Wawrzyniec pisze:Już się cieszyłeś, ze nie ma wyrazistych tematów. :P
Nie cieszyłem się, tylko wytknąłem niekonsekwencję w opiniach niektórych użytkowników tego forum ;)
Co akurat nieco potwierdza interpretację Wawrzyńca ;)

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#426 Post autor: Kaonashi » pn paź 09, 2017 17:47 pm

Jedi-Master pisze:
pn paź 09, 2017 17:25 pm
Bardzo mi smutno, że nowy Runner może się okazać finansową klapą młodzież w dzisiejszych czasach nie dorosła do kina smutne, ale prawdziwe :(
Jak widać młodzież na początku lat 80. też nie dorosła kina, skoro i wtedy BR nie odniósł sukcesu.
Puenta z tego taka, że to nie kwestia "dorosłości", tylko po prostu nieadekwatności BR do potrzeb szerokiego audytorium. Co oczywiście nie jest tożsame z jakością tego produktu.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#427 Post autor: Tomek » pn paź 09, 2017 17:56 pm

Stawiać przed trybunałami to mogą może tacy tolerancyjni radykałowie jak Ty, Wawrzku ;-)

Ja mogę sobie co najwyżej pokręcić z dezaprobatą główką, posnuć refleksje na temat trendów i dalej ignorować tak jak ignorowałem "postępowe" dokonania i eksperymenty takich wybitnych czarodziejów brzmienia jak Wallfische, Holkenborgi i Balfowie tego świata. Nad Hansem spuszczam zasłonę milczenia, jako, że to on jest patriarchem tej wesołej gromadki, to on kreuje trendy i kierunki w większości współczesnej muzyki filmowej i to jego przede wszystkim chcą w swoich projektach widzieć filmowcy - nawet jeżeli ma drugi credit, stworzył tylko temat czy jest executive music producerem jak w ostatnim niesławnym terminatorowym bękarcie. Jedna jaskółka (Interestellar) wiosny nie czyni, Hans jest wypalony twórczo i tyle w temacie.

I jeszcze wracając do BR2049, to przy odsłuchu poza filmem mogę dodać jedną rzecz: w cholerę tam dronów. Taka ironia losu, nieprawdaż? :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#428 Post autor: Koper » pn paź 09, 2017 17:59 pm

Tomek pisze:
pn paź 09, 2017 17:56 pm
tolerancyjni radykałowie
że co? :P to coś jak "sucha woda" albo "genialny Balfe" :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#429 Post autor: Paweł Stroiński » pn paź 09, 2017 18:00 pm

Adam fantazjujący na temat wyrzucenia Johannssona z projektu niestety nie potrafi tego zauważyć, to prawda ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#430 Post autor: Koper » pn paź 09, 2017 18:03 pm

RETRODRONY są spoko najwyraźniej ;)

Jedi-Master
Spec od additional music

#431 Post autor: Jedi-Master » pn paź 09, 2017 18:05 pm

Jak widać młodzież na początku lat 80. też nie dorosła kina, skoro i wtedy BR nie odniósł sukcesu.
Puenta z tego taka, że to nie kwestia "dorosłości", tylko po prostu nieadekwatności BR do potrzeb szerokiego audytorium. Co oczywiście nie jest tożsame z jakością tego produktu.
Chodzi mi o to, że w dzisiejszych czasach młodzieży nie spodoba się nic gdzie nie ma nadmiaru akcji, przepychu efektów CGI, popcornowego scenariusza itd. Filmy ambitniejsze nie interesują ludzi, bo albo są bez nadmiaru akcji i efektów, albo zmuszają do myślenia i refleksji. Kiedyś w czasach kiedy już na ostatnich oparach jechały wypozyczalnie video znajomy, który prowadził jedną z nich jak wypożyczałem Watchmenów odparł, że się słabo wypożycza bo jest inny i odstaje prawie wszystkim co ludzie lubią w kinie o superbohaterach jest ambitniejszy i nie wypożycza się prawie mimo tego, że jest bardzo ciekawy i piękny wizualnie, ma dobry scenariusz i idealnie odwzorowuje rzeczywistość komiksową Strażników. Na półce w moim pokoju stoi komiks Watchmen Alana Moorea i Davea Gibbonsa, kolega lubi komiksy i chciał przeczytać widział film, ale jak zobaczył jaka to cegła 436 stron podziękował. Dzisiejsi ludzie nie lubią się przemęczać i w sztuce jakiejkolwiek szukają tylko zabawy i rozywki, a nie sztuki dla niej samej. Co nie znaczy,że zabawa i rozrywka się nie liczy np: lubię i kocham Star Warsy mimo, że to kino czysto rozrwkowo-popcornowe, ale fajnie nie to co dzisiejsze blockbustery. Chodzi o to by nie tylko ograniczać się do samej rozrywki, ale od czasu do czasu sięgnąć po coś ambitniejszego. Więc chodzi mi o dzisiejsze czasy gdzie nie tylko Blade Runner się nie przyjął, ale i inne inteligentne projekty. Co do Runnera to fakt podzielam zdanie o nieadekwatności tego obrazu do potrzeb szerokiego audytorium dla tego produktu. Z Watchmenami zresztą jest podobnie :D

Mefisto

#432 Post autor: Mefisto » pn paź 09, 2017 20:28 pm

Jezu jaka siara ten score. Nie wierzę, że to aż dwóch chłopa + pomagierzy nad tym siedziało, bo takie coś to gotowy wysmażyć pierwszy lepszy fanboj w piwnicy na samplach. Nie ogarniam też, co takiego JJ musiał napisać, że nie stykało i trzeba to było zastąpić tą tanią podróbą rodem ze śp. stadionu X lecia. Jasne, klimat to jakiś ma, ale to samo mogę powiedzieć o dzisiejszym wietrze na zewnątrz. Tymczasem BR2049 to naprawdę praca bliska parodii. A jeśli film jest taki jak muzyka to aż żal...

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#433 Post autor: Mystery » pn paź 09, 2017 20:43 pm

Film na szczęście jest lepszy, a score rzeczywiście, brzmi jakby Wallfisch zasiadając do syntezatora osuną brzuch na klawisze, a Hans to nagrał i wypuścił ;) A wyrzucenie JJ to chyba rzeczywiście tylko i wyłącznie podłoże marketingowe, zareklamujmy muzę nazwiskiem Zimmera, będzie szum i limitowane wydania dla fanów, bo muza brzmi jak coś co śmiało mógłby dostarczyć Islandczyk. Score w filmie robi tło i jakoś nie wiele go, w pierwszej części filmu opisuje głównie miasto i te gardłowe chóry, w 2-3 scenach nawet robią robotę, a ogólnie mamy dużo ciszy, dopiero pod koniec i w finale panowie biorą się już niestety za akcję.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#434 Post autor: Kaonashi » pn paź 09, 2017 20:54 pm

NO MORE DRONE MUSIC... Oh, wait. :wink:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#435 Post autor: Koper » pn paź 09, 2017 22:29 pm

i zapomniałeś o NO MORE RCP SHIT COMPOSERS :D

ODPOWIEDZ