To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
-
Kaonashi
- Joe Hisaishi
autor: Kaonashi » czw sie 31, 2017 10:57 am
Ten mem wyżej jest akurat słaby, było wiele lepszych, choćby ten:
Choć może bardziej dla wtajemniczonych.

Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
-
Radek
- Spec od additional music
Akurat jestem w trakcie czytania mangi, i teraz jak Naruto będzie używał tego Jutsu to w głowie będę miał Beatkę

-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
LOL
http://film.org.pl/krotkie-spiecie/co-w ... ch-126281/
swoją droga ten klip zalinkowany na dole artykuły pokazuje jaka porządna była kiedyś filmówka, nie to co teraz.
Chociaż fakt faktem, że Sarde tam Strawińskiego rżnął ostro. Ewentualnie twórczo wykorzystywał, chociaż nie wiem czy to sformułowanie nie jest zarezerwowane dla Zimmera.

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
-
Wojteł
- John Williams
A to nie jest podłożony po prostu Strawiński z dodanym chórem? Bo ta kopia jest praktycznie 1:1

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
Nie, Sarde wykorzystał ten temat ze "Święta wiosny" w score dodając dziecięce chórki. Nie wiem czy to jego pomysł czy reżysera, ale myślę że dobry w kontekście filmowym.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
-
Wojteł
- John Williams
Nie no, to po chuju filmówka stała na wysokim poziomie

-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
nie, no zawsze mógł plumkać ukrytymi tematami

-
Kaonashi
- Joe Hisaishi
autor: Kaonashi » śr wrz 06, 2017 18:52 pm
Albo przyrządzić jakieś ostinato na sampelkach.

Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
-
Wojteł
- John Williams
Koper pisze: ↑śr wrz 06, 2017 14:26 pm
nie, no zawsze mógł plumkać ukrytymi tematami
Sorry, ale w tym kontekście naprawdę śmiesznie wypada cała ta dyskusja na temat Orffa w True Romance, albo rozliczanie każdego kompozytora za plagiaty, skoro wystarczy, że jakiś Francuz ze znanym nazwiskiem walnie praktycznie idealną kalkę z klasyki (do tego stopnia, że tę robotę równie dobrze mógłby odwalić montażysta).
-
lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Taron Egerton jako Robin Hood:
Za kamerą filmu Robin Hood stoi Otto Bathurst. W rozmowie z EW.com zapowiada kompletnie inną interpretację klasycznego bohatera, która pokaże coś, czego widzowie jeszcze nie widzieli.
– Nie stajesz się legendą na następne 800 lat, jeśli tylko ukradłeś kilka woreczków złota bogatym ludziom i dałeś je biednym. W mojej interpretacji Robin Hood jest prawdziwym wojskowym rewolucjonistą i anarchistą. Człowiekiem, który myśli o wolności i poszukuje prawdy. Gdy wgłębiałem się w tę historię, stało się dla mnie jasne, jak ona jest ważna w kontekście tego, co obecnie dzieje się w społeczeństwie – tłumaczy reżyser.
Egerton przyznaje, że gdy zaproponowano mu rolę, nie był jakoś pozytywnie nastawiony. Gdy jednak reżyser zdradził mu, że film będzie stworzony tak, że trudno będzie związać go z kulturą średniowieczną, jego zainteresowanie się zwiększało. Zdradza, że pierwszy akt pokazujący krucjaty w Syrii może porównać do filmu The Hurt Locker. W pułapce wojny. Trudno jednak stwierdzić, w jakim kontekście aktor użył tego porównania.
https://naekranie.pl/aktualnosci/taron- ... al-0-img=0
Ojojoj ... obawiam się zbytniego uwspółcześnienia, ruchów kamery a la wojna w Iraku, itp.
Jest chyba jeszcze jeden Robin w produkcji?
Jeszcze taka fotka:

Tylko On, Williams John

Tylko on, Elton John

-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
To będzie Robin Hood w stylu ostatniego Króla Artura z dodatkiem Assasin's Creeda?

-
lis23
Oby nie Assassyna, bo "Król Artur" jest ok.
Obawiam się zbytniego uwspółcześnienia i upodobnienia do współczesnych wojen w Afganistanie, Iraku czy Syrii - montaż, sposób filmowania, prowadzenie kamery, itp.
Tylko On, Williams John

Tylko on, Elton John

-
Wojteł
- John Williams
autor: Wojteł » ndz gru 10, 2017 16:08 pm
Koper pisze: ↑ndz gru 10, 2017 15:54 pm
To będzie Robin Hood w stylu ostatniego Króla Artura z dodatkiem Assasin's Creeda?
Też mi to przeszło przez myśl. Generalnie takie rzeczy podobają się paru nerdom i ludziom bez gustu, ale w konfrontacji z szerszą widownią robią klapę. Im więcej materiałów i zwiastunów z Króla Artura widziałem, tym bardziej byłem zaskoczony, że można wywalić 150 baniek na film, który wygląda tak obrzydliwie (szare filtry, w sumie standard u Ritchiego) i stosuje tak idiotyczne efekty, jak kamerki gopro czy walki rodem z gier na playstation. A studio się dziwi, że film się nie zwrócił. No co za szok.
-
Koper
- Ennio Morricone
-
Kontakt:
Wojtek pisze: ↑ndz gru 10, 2017 16:08 pm
Też mi to przeszło przez myśl. Generalnie takie rzeczy podobają się paru nerdom i ludziom bez gustu
lis23 pisze:
"Król Artur" jest ok.
To Lisu to nerd czy to drugie?

-
lis23
Poza efektami, "Król Artur" jest całkiem ok, a tutaj nie widzieliśmy jeszcze zwiastuna, no i tu na 100% nie będzie komputerowych bestii, stworów, czarów, itp.

Poprawcie mnie, jeśli się, mylę, ale jest chyba jeszcze jeden film o Robinie w produkcji?
Jak dla mnie, mogą tego typu filmy trzaskać co rok, bo to mój ulubiony gatunek, ale życzyłbym sobie większej epickości, a la "Braveheart", "Gladiator" czy "Królestwo Niebieskie".
Koper:
Koper pisze: ↑wt sie 01, 2017 19:36 pm
Nie taki zły ten film jak się obawiałem (choć też nie taki dobry jakby mógł być), taka próba połączenia kina gangsterskiego o drobnych cwaniakach z LOTRem. Muza trochę mi przypominała Sherlocki momentami, pewnie jakby score był podpisany wiadomym nazwiskiem to lista postów w tym temacie nie skończyłaby się na 4 stronach, a muzyka brzmiałaby podobnie...

Tylko On, Williams John

Tylko on, Elton John