Dzisiaj nasz genialny Minister Środowiska stwierdził, że Puszcza Białowieska została podstępem i z naruszeniem prawa wciągnięta na listę UNESCO i sprawa jest już w prokuraturze

Sakiewicz? Nie, on tylko ma taką mordę, że wygląda jak żul spod budki z piwem.Kaonashi pisze: Tak poza tematem, pewnie znowu niektórzy powiedzą, że pijany.![]()
https://www.youtube.com/watch?v=1BzHoYv24Co
A kto twierdzi, że jest?
Niech pomysłodawca da przykład i sam się nauczy. A w ogóle to niech się chińskiego lepiej uczą.Ale biorąc pod uwagę, że nasze społeczeństwo nie potrafi się biegle posługiwać nawet ojczystym językiem, to na miejscu pana posła wstrzymałbym się z pomysłami wprowadzania nauki tak egzotycznych języków w szkołach
Jakie skrajne? Zaprezentowałem pesymistyczną (czyli najbardziej prawdopodobną) wizję tego rozwolnienia, jakie nam próbują zgotować makrela, makaron i inne wiktuały, jakie tam jeszcze są. Swoją drogą, kiedy wreszcie ludzie (głównie niewierzący) zrozumieją, że na ziemi raju nijak się zrobić nie da. Nie mogę pojąć, jak można wierzyć w taką bzdurę. Chociaż niewierzących mogę jeszcze poniekąd zrozumieć - brak perspektyw na raj po śmierci, więc ubrdali sobie, że zrobią go za obecnego życia i trwają w tym fałszu. Gorzej, że te ich majaki mogą szkodzić innym.Celem dyskusji jest wymiana poglądów. Natomiast skrajne postawy (i przykłady) dyskusji nie sprzyjają.
Przeciętnego?
Dla pomysłodawców tego chorego pomysłu. Czy zaraz ktoś musi mieć w tym interes?Gdyby był pożytecznym, to efekty jego głupoty byłyby dla kogoś pozytywne. Skoro żaden z nas nie uważa, by czyniony przez niego hałas dał cokolwiek dobrego, to pytanie dla kogo był pożytecznym? Dla lobby drwali?
Natomiast Koper, jak typowa niewierząca lewica (zwłaszcza ta jej medialna część), chętnie posługuje się Papą, gdy to jest wygodne. Ciekawe, że jakoś nie zalecają słuchania Papy w sprawach aborcji albo homoseksualizmu.Bucholc widzę jak typowa polska prawica, taki święty że wie lepiej od papieża.
E, lwom? I jaki pożytek byłby z tego? Tylko lwy by się najadły. Zresztą czy tyle by ich znalazł? Miałbym parę ciekawszych pomysłów.I powtarza podobne mądrości (straszenie islamem). Rozumiem, że dobry Papa powinien muzułmanów rzucać lwom na pożarcie? Tylko że Rzymianie ćwiczyli to z chrześcijanami i efekt był odwrotny od zamierzonego.
O, nie wątpię, ale to nie Ty (ewentualnie) będziesz o tym decydował. Proponuję, żebyś zrobił eksperyment tak dla ciekawości. Przechodząc koło kościoła spluń siarczyście i to samo zrób przed meczetem. Już nie wymagam, żebyś jechał do jakiegoś Egiptu. Wystarczy, że zrobisz to w Niemczech. Z niecierpliwością będę oczekiwał wypracowania na temat tolerancji i wolności wypowiedzi, aczkolwiek jestem sobie w stanie wyobrazić skutki tego eksperymentu. Dlatego też nie polecam Egiptu.Mnie nie interesuje zamiana jednej "jedynie słusznej" religii na inną.
Słuchałem kiedyś audycji w TOK FM, gdzie był jeden redaktorek mędrek, który chciał zlikwidować religię, co miało być lekiem na całe zło tego świata. Problem w tym, że likwidacja religii (pomijając już to, że nie jest możliwa, a na pewno nie trwale) nie zlikwiduje różnic rasowych, płci, materialnych... Ludzie musieliby być robieni jak od sztancy, a i to by pewnie nie wystarczyło. Ale żeby to zrozumieć redaktorek musiałby się pozbyć antyreligijnej fiksacji.W Star Treku nie ma religii i wszyscy są szczęśliwi.
O, zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego. Do tej pory nie wiedziałem, że Schetyna jest w PiS-ie. Ale pomijając już autora tego hasła, jak myślisz,Bo powtarzasz te same bzdety, które głoszą bracia Karnowscy, Sakiewicze oraz TVP(iS). Hasła o opozycji totalnej,
To o jadzie dotyczyło tego forum. Aczkolwiek jakbym się zastanowił to mógłbym też parę tytułów medialnych podać.antypisowskim jadzie i podobne.
Proponuję, żeby każdy liczył swoje lata. Jeśli w ogóle do tylu potrafi zliczyć.(i nie tylko młodym, bo Ty Bucholc taki młody już chyba nie jesteś),
A skąd się wzięła niechęć do innego? Zupełnie bez powodu?może przestali by tak mocno ziać nienawiścią do wszystkiego co inne.
A to znaczy co konkretnie oni robią? Przemycają tych ludzi przez granice?Bucholc Krok pisze: ↑czw cze 22, 2017 13:52 pmJakie skrajne? Zaprezentowałem pesymistyczną (czyli najbardziej prawdopodobną) wizję tego rozwolnienia, jakie nam próbują zgotować makrela, makaron i inne wiktuały, jakie tam jeszcze są.
Nie da, ale czy to znaczy, że nie należy dążyć do tego by było jak najlepiej? Czy wg Twojej filozofii liczy się tylko własny interes a reszta niech się wali i pali?Bucholc Krok pisze: ↑czw cze 22, 2017 13:52 pmSwoją drogą, kiedy wreszcie ludzie (głównie niewierzący) zrozumieją, że na ziemi raju nijak się zrobić nie da. Nie mogę pojąć, jak można wierzyć w taką bzdurę.
Jedni sobie ubzdurali raj po śmierci i ileś dziewic i na przykład się wysadzają, by być tam szybciej; inni sobie ubzdurali raj za życia i próbują zmieniać świat... hmm...Bucholc Krok pisze: ↑czw cze 22, 2017 13:52 pmChociaż niewierzących mogę jeszcze poniekąd zrozumieć - brak perspektyw na raj po śmierci, więc ubrdali sobie, że zrobią go za obecnego życia i trwają w tym fałszu. Gorzej, że te ich majaki mogą szkodzić innym.
"Ponadprzeciętny" jest bliżej Prezesa. O to Cię jeszcze nie podejrzewam.
Ktoś zawsze ma. Np. sam Hołowczyc.Bucholc Krok pisze: ↑czw cze 22, 2017 13:52 pmDla pomysłodawców tego chorego pomysłu. Czy zaraz ktoś musi mieć w tym interes?
Ależ ja nie posługuję się Papą, chyba że co najwyżej by wskazać rzekomym katolikom, ze rozmijają się ze stanowiskiem własnego Kościoła i jego głowy. Natomiast jasne jest, że jakie by Papa nie głosił poglądy dla władz żadnego państwa poza Watykanem nie powinny one być wiążące.Bucholc Krok pisze: ↑czw cze 22, 2017 13:52 pmNatomiast Koper, jak typowa niewierząca lewica (zwłaszcza ta jej medialna część), chętnie posługuje się Papą, gdy to jest wygodne. Ciekawe, że jakoś nie zalecają słuchania Papy w sprawach aborcji albo homoseksualizmu.![]()
A dlaczegóż miałbym zachowywać się w sposób tak chamski jak ordynarny, niezależnie od tego, czy będzie to kościół, cerkiew, meczet czy świątynia wyznawców boga Węża?Bucholc Krok pisze: ↑czw cze 22, 2017 13:52 pmO, nie wątpię, ale to nie Ty (ewentualnie) będziesz o tym decydował. Proponuję, żebyś zrobił eksperyment tak dla ciekawości. Przechodząc koło kościoła spluń siarczyście i to samo zrób przed meczetem. Już nie wymagam, żebyś jechał do jakiegoś Egiptu. Wystarczy, że zrobisz to w Niemczech. Z niecierpliwością będę oczekiwał wypracowania na temat tolerancji i wolności wypowiedzi, aczkolwiek jestem sobie w stanie wyobrazić skutki tego eksperymentu. Dlatego też nie polecam Egiptu.![]()
Ależ religie, jak i politycy bardzo często właśnie na tych różnicach żerują. A niektóre sekty także na różnicach w bystrości umysłu (vide: smoleńska).Bucholc Krok pisze: ↑czw cze 22, 2017 13:52 pmSłuchałem kiedyś audycji w TOK FM, gdzie był jeden redaktorek mędrek, który chciał zlikwidować religię, co miało być lekiem na całe zło tego świata. Problem w tym, że likwidacja religii (pomijając już to, że nie jest możliwa, a na pewno nie trwale) nie zlikwiduje różnic rasowych, płci, materialnych... Ludzie musieliby być robieni jak od sztancy, a i to by pewnie nie wystarczyło. Ale żeby to zrozumieć redaktorek musiałby się pozbyć antyreligijnej fiksacji.
Schetyna jest w POPiS.Bucholc Krok pisze: ↑czw cze 22, 2017 13:52 pmO, zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego. Do tej pory nie wiedziałem, że Schetyna jest w PiS-ie.
Nie wiem jakie by ten "ktoś" odniósł wrażenie. Że nie podoba nam się polityka partii rządzącej?Bucholc Krok pisze: ↑czw cze 22, 2017 13:52 pmAle pomijając już autora tego hasła, jak myślisz, jakie wrażenie odniósłby ktoś, kto by pierwszy raz wszedł na forum i przeczytał Wasze (przede wszystkim Twoje i Wawrzyńca) posty nt. PiS-u?
Z propagandy rządowo-medialnej?Bucholc Krok pisze: ↑czw cze 22, 2017 13:52 pmA skąd się wzięła niechęć do innego? Zupełnie bez powodu?
Nooo, były już przypadki, że Hiszpanów czy Hindusów nawet pobili, bo pomylono ich z uchodźcami
Owszem, padły z ust Schetyny słowa o opozycji totalnej. Ale prawica interpretuje to na swój sposóbKoper pisze:Schetyna jest w POPiS.Natomiast nie sądziłem że palnął sam o sobie, że jest opozycją totalną. Nie słyszałem tego, proszę o jakiegoś linka. Co prawda z Grzesiem to wszystko możliwe, bo zależnie którą nogą wstanie, taką ma opinię, ale chciałbym zobaczyć potwierdzenie tej tezy.
W przeciwieństwie do jakże prawdziwego i logicznego raju po śmierciBucholc Krok pisze: ↑czw cze 22, 2017 13:52 pmSwoją drogą, kiedy wreszcie ludzie (głównie niewierzący) zrozumieją, że na ziemi raju nijak się zrobić nie da. Nie mogę pojąć, jak można wierzyć w taką bzdurę. Chociaż niewierzących mogę jeszcze poniekąd zrozumieć - brak perspektyw na raj po śmierci, więc ubrdali sobie, że zrobią go za obecnego życia i trwają w tym fałszu. Gorzej, że te ich majaki mogą szkodzić innym.
Tego z Conana?
Niby tak, ale z drugiej strony nie można zapominać, jak wielu uczonych, którzy popchnęli cywilizację do przodu, było właśnie chrześcijańskimi duchownymi. Tak więc kościół miał wielki wpływ na rozwój nauki i sztuki, a także edukacji ówczesnych ludzi. To, że potem zaczęli ślepo tępić wszystko, co od kościoła odstawało, to inna sprawa - zresztą, o ile się nie mylę, to to się pojawiło dość późno, kiedy zaczęły powstawać różne schizmy.Koper pisze: ↑czw cze 22, 2017 17:29 pmJeśli chcesz mi wykazać, że społeczeństwa na Bliskim Wschodzie są bardziej upośledzone w rozwoju cywilizacyjnym przez religijne nawiedzenie, to ja to doskonale wiem. Zauważ jednak że paręset lat temu chrześcijanie palili na stosie tych, którzy ośmieli się mieć inne zdanie niż głosiła doktryna kościelna, czyli byli równie albo i bardziej pierdolnięci. Na szczęście przyszły rozwój nauki, kultury, emancypacja kobiet, reformacje i inne lewactwo, paru władców znudziło sie liczeniem ze zdaniem papieży itd. itp. i cywilizacja poszła do przodu. Tam niestety odwrotnie.Polecam obejrzeć (albo przeczytać, bo to przecież ekranizacja komiksu) "Persepolis", zobaczysz jak tam z w miarę normalnego kraju, zrobiono państwo religijne.
Dokładnie tego.
Zgoda, ale zauważ że Kościół miał wtedy niejako monopol na wiedzę. Najpierw zdewastowano naukowo-kulturowy dobytek antyku i de facto Kościół przejął wszelkie biblioteki, uczelnie etc. Czy w średniowieczu szło w ogóle znaleźć uczonych niechrześcijańskich? Wtedy to na Bliskim Wschodzie te kwestie były lepiej rozwinięte bo wyznawcy tego którego nie wolno rysować karykaturWojtek pisze: ↑czw cze 22, 2017 18:33 pmNiby tak, ale z drugiej strony nie można zapominać, jak wielu uczonych, którzy popchnęli cywilizację do przodu, było właśnie chrześcijańskimi duchownymi. Tak więc kościół miał wielki wpływ na rozwój nauki i sztuki, a także edukacji ówczesnych ludzi. To, że potem zaczęli ślepo tępić wszystko, co od kościoła odstawało, to inna sprawa - zresztą, o ile się nie mylę, to to się pojawiło dość późno, kiedy zaczęły powstawać różne schizmy.
Paweł Stroiński pisze: ↑pt cze 23, 2017 00:56 amNauki takie, które dziś są dla nas śmieszne, jak astrologia
W życiu nic nie jest jednoznaczne i czarno-białe.