Muzyka z kreskówek

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Turek

Muzyka z kreskówek

#1 Post autor: Turek » sob mar 27, 2010 14:08 pm

Witam wszystkich ;) Jako że należe do ludzi, lubiących wspominać czasy młodości ostatnio oglądam dużo bajek. Całe dzieciństwo mam przed oczami... tak jak i melodie z niego. Potrzebuje pomocy. Czy kiedykolwiek wydano muzykę, tematy przewodnie z bajek, które święciły triumfy niegdyś na Cartoon Network? Szukam muzyki z takich bajek jak Tom i Jerry, Popeye, Królik Bugs, Struś Pędziwiatr (ogólnie wszystkie z serii Zwariowane Melodie - Merrie Melodies) i innych podobnych. Czy kiedykolwiek ktoś to wydał? Chociażby tematy główne? Jest jakaś szansa ażeby zdobyć to? :D

bladerunner

#2 Post autor: bladerunner » sob mar 27, 2010 14:54 pm

Looney Tunes: Znowu w akcji -Jerry Goldsmith, czuć tu nawiązania do prac Carla Stallinge'a

czy wydano taką muzykę ze zwariowanych melodii to nie wiem.

jedna z moich ulubionych czołówek

http://www.youtube.com/watch?v=r2ybEt8b ... re=related

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 27, 2010 15:14 pm

"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#4 Post autor: muaddib_dw » sob mar 27, 2010 18:29 pm

Space Jam J. N. Howarda może ciebie również zaciekawić bowiem mocno nawiązuje do stylu Merrie Melodies występuje w nim cała ekipa z Bugsem na czele co zobowiązuje :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#5 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 27, 2010 23:45 pm

Świetny temat :!: :D Właściwie sam się zastanawiałem nad jego założeniem, ale po tym jak mój podobny temat na innym forum poniósł lekką klęskę to miałem pewne obawy.
Ale mniejsza o to, do konkretów:

Z tego co ja wiem to niestety soundtracki do tzw. "bajek" i "kreskówek" nie są za często wydawane. Pamiętam w jakim byłem szoku jak wydano soundtrack do animowanego "Batmana".

Ja sam bardzo bym się ucieszył, gdyby kiedyś wreszcie Disney zdecydował się do wydania soundtracków, czy też bardziej score'ów ze swoich klasyków z lat 80/90 tych takich jak "Ducktales" (Kacze Opowieści), "Gummi Bears (Gumisie)", "Darwking Duck", czy też jeżeli chodzi o nowsze produkcje to "Kim Possible" (Kim Kolwiek).

Szczególnie zależałoby mi na "Ducktales", gdyż to była i w sumie mogę powiedzieć jest moja ulubiona "bajka". I jeżeli chodzi o muzykę to moim skromnym zdaniem była ona naprawdę dobra.
Odpowiadał za nią Ron Jones, którego może niektórzy kojarzą jako kompozytora do serii "Family Guy".

Temat główny - klasyk!:

http://www.youtube.com/watch?v=CMU2NwaaXEA

A teraz proszę o szczególną uwagę. To jest suite'a z muzyką do "Kaczych Opowieści", czystym score'm. Jedyne co mi się udało znaleźć. W każdym razie wedle mego amatorskiego ucha jest to naprawdę porządna muzyka, której nie powstydził się żaden film. Dlatego też jestem ciekaw Waszej profesjonalnej opinii:

http://www.youtube.com/watch?v=VtdIZU7FYtk

Dla mnie naprawdę bardzo dobre :) I tym bardziej szkoda, że ta muzyka nie została wydana :(
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#6 Post autor: Bucholc Krok » ndz mar 28, 2010 08:49 am

Wawrzyniec pisze: http://www.youtube.com/watch?v=VtdIZU7FYtk
Dla mnie naprawdę bardzo dobre :) I tym bardziej szkoda, że ta muzyka nie została wydana :(
Początek nawet fajny, ale im dalej tym bardziej "tak sobie" IMO. To już chyba ścieżkę z Gumisiów bym wolał, ale nie wiem, czy tam też nie ma jakichś zbyt "nowoczesnych" kawałków. Dawno tego nie oglądałem. :P
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#7 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 28, 2010 13:28 pm

Bucholc Krok pisze:To już chyba ścieżkę z Gumisiów bym wolał, ale nie wiem, czy tam też nie ma jakichś zbyt "nowoczesnych" kawałków. Dawno tego nie oglądałem. :P
Jeżeli chodzi o "Gumisie" to nie powiedziałbym, aby były tam jakieś "nowoczesne" kawałki. Też dawno nie oglądałem, ale raczej jestem pewny, że takich kawałków, byś nie uraczył i byłbyś raczej zadowolony :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#8 Post autor: Koper » ndz mar 28, 2010 15:17 pm

Wawrzyniec pisze:A teraz proszę o szczególną uwagę. To jest suite'a z muzyką do "Kaczych Opowieści", czystym score'm. Jedyne co mi się udało znaleźć. W każdym razie wedle mego amatorskiego ucha jest to naprawdę porządna muzyka, której nie powstydził się żaden film. Dlatego też jestem ciekaw Waszej profesjonalnej opinii:

http://www.youtube.com/watch?v=VtdIZU7FYtk

Solidne, ale raczej nic nadzwyczajnego. Ot, przyzwoicie rozpisana partytura, ale w rankingu kompozycji z filmów i seriali animowanych plasowałoby się to co najwyżej gdzieś w środku.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#9 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 28, 2010 18:07 pm

Koper pisze:Solidne, ale raczej nic nadzwyczajnego. Ot, przyzwoicie rozpisana partytura, ale w rankingu kompozycji z filmów i seriali animowanych plasowałoby się to co najwyżej gdzieś w środku.
Dlatego też pisałem o mych amatorskich, a Waszych profesjonalnych uszach :wink: Dobrze to w takim razie z ciekawości i chęci poznania zapytam się, jakie kompozycje widzisz wyżej?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#10 Post autor: Koper » ndz mar 28, 2010 18:45 pm

Polecę nazwiskami (mówimy ogólnie o animacjach, tak?) :
Menken, Cosma, Coulais, Horner, Zimmer, HGW z Powellem... Morricone raz bodaj tylko machnął coś do animacji i też fajna kompozycja. Zresztą jest tego masa.
Natomiast jeśli chodzi o seriale, to zwykle nie mają tak dobrej oprawy. Ot, czołówka a reszta to standardziki. Chociaż np. w jednym z odcinków "Duck Dodgers" (sam Tom Jones śpiewa piosenkę otwierającą) bardzo spodobał mi się taki dramatyczny kawałek. :) No a z seriali animowanych to najbardziej pamiętam muzykę Cosmy do "Szagmy i zaginionych światów". Parę produkcji odcinkowych z fajną muzyką pewnie by się jeszcze znalazło, ale chwilowo nic mi do głowy nie przychodzi. :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#11 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 28, 2010 18:49 pm

Koper pisze:Polecę nazwiskami:Menken, Cosma, Coulais, Horner, Zimmer, HGW z Powellem... Morricone raz bodaj tylko machnął coś do animacji i też fajna kompozycja. Zresztą jest tego masa.
To tych nie musisz mi polecać, gdyż te doskonale znam i lubię. Teraz nawet sobie słucham "HTTYD" Powella :) A widzisz mnie chodzi właśnie o muzykę do takich serii animowanych. I uważam, że właśnie na tle innych to "Ducktales" Rona Jonesa prezentują się naprawdę dobrze. :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#12 Post autor: Koper » ndz mar 28, 2010 18:56 pm

"Les Mondes Engloutis" Cosmy są tu zdecydowanie nr 1 dla mnie. :) Pewnie w japońskich anime można by znaleźć coś ciekawego, ale słabo się w tym orientuje. Może "Batman"? Pozapominałem już tych seriali, w sumie pamiętam tylko czołówki niektórych. :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#13 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 30, 2010 10:07 am

Koper pisze: Pewnie w japońskich anime można by znaleźć coś ciekawego, ale słabo się w tym orientuje. Może "Batman"? Pozapominałem już tych seriali, w sumie pamiętam tylko czołówki niektórych. :)
W japońskich anime nawet się orientuję, ale akurat z tego tematu wolałbym je wykluczyć, szczególnie z tych anime dla dorosłych i tych bardziej poważnych.

A właśnie, dobrze, że o tym "Batmanie" wspomniałeś. Słuchał ktoś tego? Jak wrażenia?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#14 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 16, 2010 18:02 pm

Nie wiem czy ktoś z Was zna taką serię Disney'a jak "Gargoyles"? Swego czasu była możliwość oglądania jej na niemieckiej telwizji (Super RTL itd.) Nie jest to typowa animacja Disneya, rzekłbym, że jest to wręcz kreskówka dla starszej widowni. Ale aby nie odbiegać od tematu to zaznaczam, że i w tym przypadku muzyka stała na dość wysokim poziomie. Dlatego też na spróbowanie podaję główny motyw:

http://www.youtube.com/watch?v=oORfIQWI ... re=related

Plus sporządzone przeze mnie suity z muzyką z serii. Niestety zmuszony byłem podzielić na dwie części:

http://www.youtube.com/watch?v=N6-S-IbfM2E

http://www.youtube.com/watch?v=fIx6UI4uz8o

Życzę miłego słuchania.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#15 Post autor: lis23 » pt kwie 16, 2010 23:17 pm

Hmm ... animacje ogólnie czy tylko telewizyjne kreskówki?
jeśli ogólnie to jak dla mnie:

Alan Menken - szczególnie " Dzwonnik z Notre Dane "," Piękna i Bestia "," Aladyn "," Pocahontas "," Mała Syrenka " i " Herkules "
Hans Zimmer - " Król Lew ' i " Droga do El Dorado "
Jerry Goldsmith - " Mulan "
James Newton Howard - " Atlantis the Lost Empire " a może i " Treasure Planet "?
Marc Marcina i Phil Collins - " Tarzan " i " Brother Bear "

nie wiem jak zaliczać animacje komputerowe?

Można by nawet utworzyć ankietę ;) - ale zastanawiam się czy należałoby rozdzielić musicale od zwykłych filmów animowanych / bez piosenek /? ...
Ostatnio zmieniony pt kwie 16, 2010 23:27 pm przez lis23, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ