The Neon Demon - Cliff Martinez
Re: The Neon Demon - Cliff Martinez
Martinez jest w Cannes i promuje film, był na premierze i konferencji filmu. Foty w necie.
#FUCKVINYL
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Hm, na początku po trailerach i zapowiedziach Refna sądziłem, że może Martinez pójdzie w kierunku "giallo", a ja tutaj słyszę Vangelisa z "Blade Runnera", dokładniej jak ktoś posiada 3płytowe wydanie, to z drugiej płyty.
Intrygujące...

#WinaHansa #IStandByDaenerys
skończyło się na fajnych samplach i suicie na FMF
płyta cięzka do przebrnięcia
Klimat ma, ale stanowczo nie dla mnie, i za dłuuuugo.

#FUCKVINYL
Tak po pierwszym razie to nie robi takiego wrażenia jak "Only God Forgives", elektroniki ciekawe, klimat jest, ale zbyt jednostajny, cały czas podobne brzmienia i brakuje jakichś jaśniejszych wyróżników, choć do neonowego świata filmu będzie pewnie pasować jak ulał i pewnie po nim będzie smakować inaczej, póki co jest nieźle, choć liczyłem na więcej.
w obrazie ponoć sprawuje się kapitalnie, dwóch userów z FSM było w Cannes i mówili że w filmie score roku, no i jury dało mu nagrodę za muzę, więc to też nie z kapelusza musiało być, to nie kolesiostwo Hansa rozdawające posady

jakby płyta była o połowę krótsza to szerszy odbiorca byłby w stanie ją przejść.

jakby płyta była o połowę krótsza to szerszy odbiorca byłby w stanie ją przejść.
#FUCKVINYL
Czyli coś jak "Drive". Score wyczekiwany, ale odsłuch dopiero po filmieMystery pisze:Tak po pierwszym razie to nie robi takiego wrażenia jak "Only God Forgives", elektroniki ciekawe, klimat jest, ale zbyt jednostajny, cały czas podobne brzmienia i brakuje jakichś jaśniejszych wyróżników, choć do neonowego świata filmu będzie pewnie pasować jak ulał i pewnie po nim będzie smakować inaczej, póki co jest nieźle, choć liczyłem na więcej.

Na pewno tak, ale stylistycznie nie są to Martinezowskie smęty a'la Drive, a ta nowa bardziej przystępna pulsująca elektronika Cliffa, właśnie w stylu "Only God Forgives" czy "The Knick" mogąca kojarzyć się miejscami z Vangelisem czy Jarrem juniorem z wczesnych lat.
Cliff powinien częściej pracować z Julianem Windingiem, albo ten powinien zacząć robić solową karierę, najpierw znakomity song Disconnected z "My Life Directed By Nicolas Winding Refn" (swoją drogą tam też był to najlepszy track
), a teraz "Demon Dance". Jak rzecze Imdb to syn Brigitte Nielsen i kompozytora Kaspera Windinga, o którym ostatnio było nieco słychać przy okazji westernu "Salvation" z Mikkelsenem, jego najnowszy kawałek sprzed dwóch tygodni:
https://www.youtube.com/watch?v=i4stIQioum4

https://www.youtube.com/watch?v=i4stIQioum4
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Może trochę za długa płytka i cięższa od "Only God Forgives", ale klimat ma i przy dobrym trunku i odpowiedniej atmosferze można i jej słuchać bez znajomości filmu. Tytułowy utwór jest świetny, słychać inspiracje Vangelisem i mogę być pewny, że w obrazie będzie ta muzyka robić świetną robotę.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
przy jego skali ocen dla wszystkich lam z rcp którym daje 4/5, to Martinezowi za to powinien dać 7/5 

#FUCKVINYL
- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Dobry score - fajne te klimaty a la JMJ, Vangelis, Roubaix czy Frizzi (całe lata 70-te w pigułce), zwłaszcza że Martinez nigdy nie idzie w dosłowny pastisz. Tytułowy utwór bardzo dobry, kawałek Windinga też, beacik w Messengers Walk Among Us pobudza wyobraźnię. Cliff się spisał, czekam na film!
wciągnąłem się w ten album mocniej i teraz po paru przesłuchaniach stwierdzam że to najlepszy Martinez z połowy jaką znam
szkoda że nie było płyty na FMF 

#FUCKVINYL