Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Alexandre Desplat

#1861 Post autor: hp_gof » sob maja 21, 2016 19:30 pm

Faaaaaaajne :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1862 Post autor: Adam » sob maja 21, 2016 21:14 pm

szczyt hipsterstwa :mrgreen: toż gitarę lub skrzypce mógł dać :P
#FUCKVINYL

hp_gof

#1863 Post autor: hp_gof » sob maja 21, 2016 21:24 pm

Widać słabo znasz Olka ;) On bardzo często figuruje na zdjęciach/nagraniach w słuchawkach. A z instrumentów to najlepiej pasowałby do niego flet, ewentualnie fortepian, chociaż trudno by było je podpisać :mrgreen:

Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1864 Post autor: Adam » sob maja 21, 2016 21:53 pm

ale ja to mówiłem z perspektywy fana. bo rozumiem że to jakieś fan dał mu do podpisu, bo chyba Desplat nie jest aż takim narcyzem żeby sobie własne słuchawki podpisywał autografem ? :mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1865 Post autor: Wojteł » sob maja 21, 2016 22:04 pm

Może nie chciał, żeby ktoś w studio mu podpierniczył albo pomieszał i potem by cudzą woszczynę do ucha przykładał? :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

hp_gof

#1866 Post autor: hp_gof » sob maja 21, 2016 22:34 pm

Adam, to była chyba jakaś aukcja charytatywna w Cannes ;) Znalazłem to na francuskojęzycznej stronie Desplata, niestety docelowy link wygasł, więc nie znam szczegółów :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1867 Post autor: Adam » wt maja 24, 2016 23:30 pm

dziś na konferencji prasowej w NOSPR Desplat potwierdził jak go zapytałem po części oficjalnej, w krótkiej prywatnej rozmowie, że robi Rogue One, oraz - tu wspólnie z Polańskim w trakcie oficjalnej części - nowego Polańskiego (zdjęcia ruszają na wiosne 2017 i niestety nie w PL - podziękujmy wyborcom Pisu i Ziobry). Ogólnie spotkanie było super - treściwe 45 minut ale Romek z Olem gadali tylko o współpracy ze sobą, no i Olo musiał coś powiedzieć o Kilarze - b.ładnie notabene. Dobrze zorientowany był więc to nie frazesy. Prowadzący prowadził rozmowę tylko nt pracy obu Panów poczynając od ich pierwszego spotkania. Bardzo ciekawe spotkanie, oboje byli w świetnych humorach, i jeden i drugi często żartowali i głosno się śmiali.

koncert był nierówny - 1 połowa wg mnie znacznie odstawała od drugiej bo była delikatna i dość jednostajna. 2 połowa to już petarda, na wejście było ze 20 minut jazzu z 3 scorów Komedy, potem Frantic, Futro, Rzeź, i duża suita z Ghosta (finał w Truth About Ruth miał mocno zmienioną końcówke - Olo dołożył - wg mnie błędnie i niepotrzebnie - puzony i takie tam trąbkowe rzeczy, które wystartowały razem z smyczkowym finałem - scena jak w filmie babka przeczytała karteczke, te dęciaki zagłuszyły orkiestre. w oryginale tam przecież nie ma tych instrumentów - wg mnie zburzyło to odbiór tych ostatnich 30 sekund finału. To co Stańko wyczyniał na tym koncercie na tej trąbce z tym zespołem to kosmos. No i nie było bisów (wtf). Ale była mega długa owacja na stojąco po koncercie - Olo z Romkiem dziarsko ruszyli w głąb orkiestry i przekazali kwiatuszki solistkom, bynajmniej nie młodym i pięknym. Na samym początku koncertu cała sala wstała też i biła brawo Romkowi gdy na niego padł telebim. Na Olu później już nie wstali... No i było widać wolne miejsca - każda część sali była przerzedzona (na oko z 10% wolnych miejsc było?), a tuz przed koncertem rozdawali bilety za darmo "chce pan/i bilet, no bo nam zostały".

koncert oceniam na 4,5/5. gdyby nie druga połowa to dałbym 3/5.
#FUCKVINYL

hp_gof

#1868 Post autor: hp_gof » śr maja 25, 2016 07:06 am

Co do Rogue One, to miło, że po raz kolejny potwierdził, co do Dreyfusa - od jakiegoś czasu już było potwierdzone, że będą kręcić we Francji (tam chyba wprowadzili dodatkowo jakieś ulgi podatkowe, więc w obecnej sytuacji politycznej to zapewne zadecydowało ostatecznie o wyborze lokacji), we wczorajszym artykule widziałem, że ruszają zdjęcia dopiero na wiosnę, no ale ok, poczekamy.
W ostatnich 30 sekundach powinny dominować smyczki - może kwestia nagłośnienia? Może niepotrzebnie nagłośnili dęciaki? Whatever. Tak właśnie sobie odtworzyłem nagranie z Londynu i tam były tylko takie pojedyncze przeciągnięcia dęciaków pod koniec, ale dobrze wkomponowane. Zobaczę i posłucham dzisiaj na koncercie.
PS. Dzisiaj będą fanboje w drugim rzędzie, więc jeśli tylko Olek by się pojawił, to będzie miał owację porządną :mrgreen:
PS2. Zrobiłeś sobie jakieś zdjęcie na misia plus autograf? Jeśli tak, to kiedy wrzucisz? ;)

hp_gof

#1869 Post autor: hp_gof » pt maja 27, 2016 20:50 pm

Olek właśnie dostał niemiecką nagrodę filmową za film Wendersa ;)
https://www.facebook.com/DeutscherFilmp ... 2380151460
Deutscher Filmpreis
Wir gratulieren Alexandre Desplat zum Deutscher Filmpreis 2016 für die | | | Beste Filmmusik in EVERY THING WILL BE FINE! Glückwunsch! ‪#‎lola16‬

hp_gof

#1870 Post autor: hp_gof » pn maja 30, 2016 20:15 pm

Oluś nie kłamał ;) Od rana w robocie :D
Obrazek

Obrazek

Co to za instrumenty?! :shock: :shock: :shock:
Obrazek
Ostatnio zmieniony wt maja 31, 2016 20:46 pm przez hp_gof, łącznie zmieniany 1 raz.

hp_gof

#1871 Post autor: hp_gof » wt maja 31, 2016 19:30 pm

Cudowny reportaż DDTVN o Olku <3
http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/d ... 03832.html

PS. Olek zdradza, co jest jego ulubionym scorem spośród tych, które napisał :mrgreen:

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1872 Post autor: qnebra » wt maja 31, 2016 21:35 pm

Na stronie zrobili pomyłkę w nazwisku, a w materiale czytają prawidłowo. Gdzie się zgłasza pomyłki na TVN?

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#1873 Post autor: Marek Łach » wt maja 31, 2016 22:19 pm

hp_gof pisze:Cudowny reportaż DDTVN o Olku <3
http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/d ... 03832.html

PS. Olek zdradza, co jest jego ulubionym scorem spośród tych, które napisał :mrgreen:
I ma dobry gust! :D

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#1874 Post autor: Tomek » śr cze 01, 2016 07:50 am

hp_gof pisze:Co to za instrumenty?! :shock: :shock: :shock:
Obrazek
To podłużne to tzw. harmonika szklana. Wykorzystywane już w muzyce filmowej.
hp_gof pisze:PS. Olek zdradza, co jest jego ulubionym scorem spośród tych, które napisał :mrgreen:
Można wiedzieć, co nim jest? (tvn-u dla zasady nie oglądam)
Obrazek

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1875 Post autor: DanielosVK » śr cze 01, 2016 09:21 am

A to po prawej to cristal baschet, też wykorzystywane, m.in. przez Martineza i Jóhannsona.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

ODPOWIEDZ