POLSKIE KINO - dyskusja

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: POLSKIE KINO - dyskusja

#436 Post autor: Templar » ndz mar 06, 2016 21:36 pm

Też oglądałem i również bardzo mi się podobało, czekam na kolejne odcinki. Jedynie Królikowski mnie jeszcze w pełni nie przekonał, choć w scenie parodiowania nauczyciela wypadł świetnie. Starszego Bodo będzie grał Schuchardt, myślę, że wtedy już nie będę miał żadnych zastrzeżeń ;)

A muzyka rewelacja, w czasie oglądania myślałem, że to Chajdecki zrobił muzykę, bo momentami trochę jego styl był, nazwisko na napisach trochę mnie zaskoczyło, płytę na 100% kupuję. Ogólnie muza w pierwszym docinku 5/5 :D

hp_gof

#437 Post autor: hp_gof » ndz mar 06, 2016 22:01 pm

Dokładnie, miałem to samo wrażenie, że to Chajdecki, a potem w napisach paczę, że ktoś inny :P Momentami ta muzyka trochę się wybijała poza obraz w negatywnym znaczeniu, tzn. jakby do końca nie pasowała, ale wybaczam, to już szczególiki :) Jak oglądałem wcześniej zwiastuny, to mnie strasznie irytowało, że Schuchardt i Królikowski nie będą mówili z kresowym akcentem, ale jak wciągnąłem się w taką interpretację tej postaci jaka była w pierwszym odcinku, to zupełnie zapomniałem o prawdziwym Bodo :D
Generalnie pod koniec odcinka miałem wrażenie, że Bodo rzuci kamyczkiem w okno (kto oglądał, ten wie o co chodzi), ale spodziewałem się, że to będzie jakoś później :D
Ciekaw jestem jakie będą wyniki oglądalności :D Może sobie tym serialem odbiją sobie spadki oglądalności ;) No ale jak do czegoś bierze się Michał Kwieciński, to wiadomo, że jest na dobrym poziomie :) Takie kino historyczne to ja mogę oglądać :) No i udało się przemycić prześwitujące sutki matki Bodo oraz genderową rolę Ordy :P

hp_gof

#438 Post autor: hp_gof » wt mar 08, 2016 21:32 pm

Drugi odcinek już takiego wrażenia nie robi, ale coraz bardziej zachęca mnie do przeczytania biografii Bodo ;) Ostatnio same biografie czytam - najpierw Kilara, teraz Polańskiego, potem Bodo, a jeszcze ma półce mam kilka biografii znanych filmowców - Wajdy (nawet dwie, w tym jedna to autobiografia), Antczaka, Kutza, Schlöndorffa...
Najbardziej mnie rozśmieszyło, jak Bodo wychodzi z typowo łódzkiego podwórka, które gra warszawskie podwórko na łódzką ulicę (Moniuszki), która gra warszawską ulicę, a potem wychodzi na warszawską ulicę (ewentualnie wrocławską, bo tam też kręcili serial, ale na pewno nie łódzką), która gra warszawską ulicę. Już się nie dziwię czemu w pierwszym odcinku pokazali Łódź z perspektywy jednego podwórka - nie mogli normalnych ulic Łodzi pokazać, bo nie mieliby już więcej lokacji do pokazania Warszawy (wszak przedwojennej zabudowy w Warszawie wiele się nie ostało). ;)
Dodatkowo w tym odcinku mamy trochę erotyzmu z dwóch stron (mrrrrrrrrrrrr), plus podobała mi się postać Antka (takiego warszawskiego rzezimieszka). No i scena z "dobrymi chrześcijanami" (podwójnie zabawne ze względu na pochodzenie Moryca) - piękna :D
PS. Na fanpejdżu Bodo napisali, że "będą informować" o soundtracku, jak wyjdzie. Czyli jeszcze sobie poczekamy.

hp_gof

#439 Post autor: hp_gof » śr mar 09, 2016 12:40 pm

Oho, zaczyna się! :shock: Chciałbym już zobaczyć ten zwiastun :)
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... zy.html#MT

hp_gof

#440 Post autor: hp_gof » pn mar 21, 2016 20:23 pm

Tu macie główny motyw z Bodo :) Ja chcę już płytę!
https://soundcloud.com/atanasvalkov/bodo-road-theme

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#441 Post autor: Kaonashi » pn mar 21, 2016 21:25 pm

Dobre, dobre, dawać więcej.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#442 Post autor: Koper » pn mar 21, 2016 21:54 pm

Przyjemne, ale nie powaliło mnie. Tyle, że to chyba nie do tematu "kino". :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#443 Post autor: Kaonashi » pn mar 21, 2016 21:59 pm

Koper, chyba serio zdziadziałeś. :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#444 Post autor: Koper » wt mar 22, 2016 17:32 pm

Bo rozróżniam seriale od filmów kinowych? Aha. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#445 Post autor: Kaonashi » wt mar 22, 2016 23:30 pm

O muzie mówiłem. :P

Awatar użytkownika
Krelian
Ghostwriter znanego twórcy

#446 Post autor: Krelian » śr mar 23, 2016 15:20 pm

A o tym już było? http://filmwolyn.org/

Szkoda, że raczej nie zobaczymy pełnej wizji filmu.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#447 Post autor: Koper » śr mar 23, 2016 17:46 pm

To oni dopiero kasę na to zbierają?
Żeby się Smarzowskiemu na te jego depresyjne produkcje dokładać, to bym chyba wcześniej sens życia musiał stracić. :P

Awatar użytkownika
Krelian
Ghostwriter znanego twórcy

#448 Post autor: Krelian » śr mar 23, 2016 18:56 pm

No nie, film jest już zmontowany i gotowy w 95% i premierę ma mieć na jesień (były już testowe pokazy) tylko, że brakuje funduszy na dokończenie filmu, reżyserowi brakuje kilku istotnych scen, które chciałby dokręcić na przełomie kwietnia/maja. Zupełnie nie doczytałeś ani chyba filmiku nie obejrzałeś :mrgreen:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#449 Post autor: Koper » czw mar 24, 2016 21:59 pm

Pewnie że nie, nie chciało mi się. ;P

hp_gof

#450 Post autor: hp_gof » czw maja 12, 2016 20:45 pm

Wajda o muzyce do Powidoków ;)
Nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji, aczkolwiek najbliższy jest mi w tej chwili pomysł wykorzystania gotowej muzyki Witolda Lutosławskiego. W każdym razie, jeżeli wszystko pójdzie dobrze, chciałbym nasz film pokazać na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.

ODPOWIEDZ