Night Club - Moonbeam City (TV) (2015) / Nerdland (2016)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Night Club - Moonbeam City (TV) (2015) / Nerdland (2016)

#1 Post autor: Adam » pn lut 01, 2016 23:38 pm

OK, Panowie... Ponieważ tutejsze konserwatywne TOPy wciąż pozwalają wybierać nie wiedzieć czemu wciąż wyłącznie scory z produkcji kinowych, postanawiam założyć temat o czymś, co umieszczam w moim rankingu 2015 roku na 1 lub 2 miejscu (ciągle się waham) spośród wszystkich scorów - napisanych do filmów, gier, seriali i bajek w jednym topie. Poza tym do pierwszej trójki tego topu załapał się jeszcze "The Hunt" Price'a i "Everybody's Gone To The Rapture" Jessiki Curry. Na żadne z nich nie mogłem głosować, więc trzeba było na podium dać niesłusznie Bonda i Star Warsy, które są dopiero za tymi 3 pracami...

Tym czymś jest score i specjalnie napisane na potrzeby produkcji piosenki do zakończonego już 10-odcinkowego (każdy odcinek trwał tylko 20 minut) amerykańskiego serialu animowanego będącego troszkę parodią Miami Vice i pastelowych klimatów lat 80, zrealizowanego dla stacji telewizyjnej "Comedy Central". Serial dostał nominację do Nagrody Annie. Niestety nie ma polskich napisów do niego, przynajmniej na razie, więc nie oglądałem.. Ale ponoć serial jest zjebny, co sugeruje zakręcony długi trailer - https://www.youtube.com/watch?v=Y_PilHB8f9c - no i znani aktorzy podkładali głosy :)

Obrazek

Autorami scoru i piosenek jest muzyczny duet "Night Club", na wpół-garażowa kapela z Los Angeles, grająca muzykę synthpop. Nie wydali dotąd żadnej pełnej płyty, a tylko 3 EP'ki, i występują sobie po klubach. Ot, taka kariera po amerykańsku, american dream ;-) W składzie jest pan Mark Brooks i wyraźnie młodsza od niego i ładniejsza pani Emily Kavanaugh.

Obrazek

Więcej o nich nie ma się co rozpisywać, zainteresowanych odsyłam tu do ich bio - https://en.wikipedia.org/wiki/Night_Club_%28band%29

Wszyscy na wokalach przy paru piosenkach to aktorzy którzy podkładali głosy, albo osoby z produkcji serialu. Cały score to hołd do muzycznych brzmień lat 80 -Jana Hammera, Miami Vice, synthpopu, new wave, oraz klimatów muzycznych Carpentera i Vangelisa. Do tego bicik, loopy, syntezatory, moog i stroboskop się kręci i świeci 8)

Polecam też obszerny artykuł i wywiad z kapelą o tworzeniu tej muzy- "Meet Night Club: The Duo Behind the Music of ‘Moonbeam City’" - http://vehlinggo.com/2015/09/15/meet-ni ... beam-city/

Nie pamiętam kiedy ostatni raz coś zbliżyło się poziomem do scoru Miami Vice - a to się troszkę zbliżyło :shock: To co ostatnio zrobił Power Glove w grze" Far Cry 3 Blood Dragon", to był zalążek do tego czegoś tu 8) Płyta jest różnorodna, w zasadzie każdy kawałek jest inny i odmienny. Daleko temu do nieudanych eksperymentów np. Martineza z "Drive", gdzie istniały tylko piosenki a score był cienki jak dupa węża.. Szkoda tylko, że ta tu płyta jest taka krótka :( Kto kocha te klimaty, sądzę, że polubi ten album. <3

Płytę wydał w USA Milan na CD w digipaku w dniu 18.12.2015. Winyl ma się ukazać za niedługo (tak zapowiedział sam zespół na twitterze). Poniżej okładka i traklista - polecam obadać pełne traki z YT, do których linki dałem przy trakliście - dla mnie to chyba najlepsze traki (w tym piosenka) i przekrojowe. Oczywiście jak komuś się to nie spodoba to nie radzę słuchać całości :P :mrgreen:

Obrazek

01. Moonbeam City Theme (01:34) - https://www.youtube.com/watch?v=BfI6quoRRiU - EPIC KURWA !!!!!
02. Heatstroke (02:36) - https://www.youtube.com/watch?v=1xIgRfIi6pw
03. Aquatica (01:54) - https://www.youtube.com/watch?v=pTuc5niKmKE
featuring vocals performed by Tyler Burton & Randy Roberts
04. Dazz Man (02:20)
05. Underwear Lunch (01:13)
06. Crimezappers (01:14)
07. Eat Crap (Rad'z Rap) (00:24)
featuring vocals performed by Will Forte
08. Welcome To Cop Con (01:13) - https://www.youtube.com/watch?v=CtOcXvACPuo
additional synthesisers by Roger Joseph Manning Jr.
09. Albino Bitch (02:04)
10. Final Strike (02:33)
11. Cop This Town (00:56)
featuring vocals performed by Rob Lowe, Tommy Blacha & Scott Gairdner
12. Skydancer (02:14)
13. Dolphin Race (01:51)
14. Flight Of The Windstress (00:39)
featuring vocals performed by Cree Summer
15. Puttin' Out The Glitz (01:18)
16. Thin Neon Line (02:21) - https://www.youtube.com/watch?v=nE3iWeM_wWU
17. Rad Is Sad (00:48)
18. The Men From Moonbeama (01:47)
additional synthesisers by Roger Joseph Manning Jr.
19. Heatstroke (Reprise) (00:43)
20. Leaving The H. (01:19)
featuring vocals performed by Tommy Blacha, Nick Corirossi, Emily Kavanaugh & Scott Gairdner
21. Bibbity Bride (00:22)
featuring vocals performed by Rob Lowe

Total time - 31:25

Oczywiście w życiu bym nie usłyszał o tej płycie i produkcji i bym tego nie przesłuchał GDYBY nie zajebista okładka, która od razu skojarzyła mi się z GTA Vice City i zachęciła do przesłuchania w ciemno - i jak się okazało słusznie 8)

P.S. - Ghostek, Koper, czekamy :D :D :D
Ostatnio zmieniony sob kwie 02, 2016 08:46 am przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

Re: Night Club - Moonbeam City (TV) (2015)

#2 Post autor: qnebra » wt lut 02, 2016 00:28 am

Hmm, bardzo ładny materiał. Co więcej mogę powiedzieć na ten temat…

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3 Post autor: Adam » wt lut 02, 2016 00:52 am

Niech sie Dżanki i inne Henie Dżakmany uczą jak flow-muzę robić!!
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#4 Post autor: Adam » wt lut 02, 2016 08:43 am

tutaj fragmenty serialu na oficjalnym koncie Comedy Central - niektóre aż 4 minutowe :) Mozna sprawdzić jak muza i piosenki robią robotę na seansie 8) :

https://www.youtube.com/playlist?list=P ... WAeMX67bRK
#FUCKVINYL

Mefisto

#5 Post autor: Mefisto » wt lut 02, 2016 13:28 pm

Strasznie krótkie, z idiotycznymi wstawkami śpiewanymi. Poza tym ok, ale nic więcej. W ostatnich latach było o wiele więcej udanych powrotów do stylistyki 80.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#6 Post autor: Kaonashi » wt lut 02, 2016 13:47 pm

Np. "Gun Woman". 8)
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#7 Post autor: Adam » wt lut 02, 2016 13:48 pm

dawać liste! ciekawe jakie ILE :roll: to Gun znam, średnie :P

a wstawki śpiewane czy są idiotyczne? wpasowują się w serial i fajnie brzmią, a że tekst jaki jest, nie każdy musi być Coelho :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#8 Post autor: Koper » wt lut 02, 2016 18:06 pm

Adam jak zwykle się obudził bo wyczaił coś w mainstreamie.

Temat elektronicznych scorów w stylu 80's dawno już wałkowałem na forum:

viewtopic.php?f=1&t=3681&hilit=retro
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#9 Post autor: Adam » wt lut 02, 2016 19:23 pm

tam nie ma nic konkretnego, jakieś syfy tylko. co mi z jednego kawałka na YT :P dajcie liste tych scorów o których Mefi pisał.

Gun Woman ma inny klimat więc nie wiem czemu tutaj się o tym napisało, skoro tam głównie jest gitara elektryczna. Nie ma to prawie nic wspólnego z synthpopem. Gdzie tu fun? Gdzie bicik i neony? Nie ma... Jest to spoko score, ale inny klimatycznie zupełnie, nie takich szukam, tylko takich jak chocby ten, czy score Hammera lub Faltermeyera do Tango i Cash i innych. Dajcie mi takie! :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#10 Post autor: Koper » wt lut 02, 2016 20:31 pm

Ale ten pierwszy kawałek z albumu to brzmi prędzej jak instrumentalny odrzut jakiegoś kawałka Modern Talking niż Hammer czy Faltermeyer. :P To już ten drugi track bardziej w klimatach wyżej wymienionych.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#11 Post autor: Adam » wt lut 02, 2016 21:50 pm

Koper pisze:Ale ten pierwszy kawałek z albumu to brzmi prędzej jak instrumentalny odrzut jakiegoś kawałka Modern Talking niż Hammer czy Faltermeyer. :P
nie mam nic przeciwko :P
To już ten drugi track bardziej w klimatach wyżej wymienionych.
nie mam nic przeciwko :P

I wciąż czekam na listę tych rzekomych wielu przykładów :P
#FUCKVINYL

Mefisto

#12 Post autor: Mefisto » wt lut 02, 2016 23:16 pm

Kung Fury? Far Cry, które sam promowałeś? Top of the iceberg. Moonbeam nie oferuje ani nic nowego formą, ani materiał nie jest w żaden sposób fajniejszy, tudzież przystępniejszy. Oczywiście opieram się o wrażenia czysto albumowe. Średniawka po prostu.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#13 Post autor: Kaonashi » wt lut 02, 2016 23:20 pm

Turbo Kid no i te kawałki Dynatrona z tego filmu, którego tytuł już zapomniałem. :wink:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#14 Post autor: Adam » śr lut 03, 2016 08:38 am

Mefisto pisze:Kung Fury? Far Cry, które sam promowałeś? Top of the iceberg. Moonbeam nie oferuje ani nic nowego formą, ani materiał nie jest w żaden sposób fajniejszy, tudzież przystępniejszy. Oczywiście opieram się o wrażenia czysto albumowe. Średniawka po prostu.
oba słuchałem i mają mniej funu niż to. a w KF to liczy się tylko kawałek Hasselhofa :P 8)
Kaonashi pisze:Turbo Kid no i te kawałki Dynatrona z tego filmu, którego tytuł już zapomniałem. :wink:
słyszałem o tym, słuchałem 1 traka, ale nie bardzo chcę tego słuchać bo to nawet na CD nie wyszło..

ponawiam zatem - gdzie ta lista? :P wymieniliście w bólach 3 tytuły z czego dwa każdy zna :P
#FUCKVINYL

Mefisto

#15 Post autor: Mefisto » śr lut 03, 2016 12:35 pm

groch ----> Adam (ściana) ----> :|

ODPOWIEDZ