Co ostatnio kupiliście?

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

Re: Co ostatnio kupiliście?

#781 Post autor: Krzysiek » czw sty 21, 2016 17:54 pm

Ghostek pisze:No pewnie nie rozumiem, skoro w radiu pracuję. ;)
No to podałeś przykład z kosmosu.... Oświeć mię proszę, ile rocznie w tym radiu przygotowujesz materiału na taśmy matki do tłoczenia płyt.
Ghostek pisze:Tyle, że my tu mówimy o prostym doszukiwaniu się na nagraniu lub masterze jakiegoś kiksu. Prawdą jest, że 80% niskiej i lekkośredniej klasy stereo zakryje takie gwizdy i pizdy większym uogólnieniem prezentowanych pasm. Tego nie można powiedzieć o monitorach nawet z tak niskiej półki jak Yamaha HS8. Prosty sprzęcik wart max 2,5k mówiący więcej o nagraniu aniżeli chińszczyzna z takim samym wzmakiem za 3k.
To ty się doszukujesz czegoś czego nie ma.... Głośnikami nie odwrócisz procesu masteringu i jeśli nie rozumiesz pewnych rzeczy (podważasz opinie i testy głośników które przeprowadzają ludzie z branży audio) to pozostaje mi spasować i z politowaniem pokiwać nad tym głową.
Gwoli uściślenia dla mniej wtajemniczonych... Podany przez Ciebie przykład Yamahy HS8 jest właśnie kiksem. To aktywny monitor bliskiego pola i nikt przy zdrowych zmysłach nie proponuje tego typu sprzętu do słuchania muzyki w domu jako sprzęt hifi (obojętnie jak rozumieć ten skrót). Jeśli już chcesz sobie kupić coś w tym stylu proponuję JBL Studio Monitor 4312M II (ok 3,6-3,8tys zł), lub któryś z wyższych modeli. Możesz też posłuchać Definitive Technology Studio Monitor SM55. I to jest fajny sprzęt do słuchania muzyki w domu ew. pobawienia się muzyką jeśli ktoś ma smykałkę. A nie studyjne głośniki.... Pomyśl nim coś znowu głupiego napiszesz....
Nie proponuj komuś glebogryzarki gdy potrzebuje kosiarkę :mrgreen:

Awatar użytkownika
Krzysiek

#782 Post autor: Krzysiek » czw sty 21, 2016 18:24 pm

Charles pisze:Tymczasem...nowa dostawa z Intrady

Obrazek Obrazek
Bardzo czysto, ładny dźwięk, duża głębia. Poprzednie wydanie muszę gdzieś komuś upchać choćby za przysłowiowe 10zł :D Warto kupić tę płytę.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#783 Post autor: Ghostek » czw sty 21, 2016 18:31 pm

Mam Ci wyliczać zakres moich obowiązków? Bo szczerze, to nie ma najmniejszego sensu. Wystarczy, że zaznaczę, że zarówno z realizacją, składaniem pewnych elementów, a nawet produkowaniem wszelkiej maści audio mam do czynienia na codzień. ;)

Zaraz zaraz... podważam cokolwiek? Pierwsze słyszę :)
Rozmowa wyszła od tematu jednego pisku podczas odsłuchu Bravehearta. Wielu mówi, że go nie ma - zapewne wina mało spektakularnego sprzętu, który zniekształca brzmienie. Ja i Turek akurat się na to nacięliśmy słuchając na "budżetowych" monitorach. W czym problem? Po co wyciągać jakieś z kosmosu przykłady?

Tak się składa, że na tej linii JBLów, o której piszesz mam postawiony odsłuch w jednym se studiów nagraniowych. Jak dla mnie szału nie ma. Ale oczywiście dźwięk to kwestia subiektywna. ;)

Tak samo subiektywna jest sprawa z HS8. Porównywałeś może starszą linię do tej nowej? To jest zasadnicza różnica. I nie chodzi mi w żadnym wypadku o zastępowanie tym sprzętem czegokolwiek (żadnego zestawu hifi), bo to idea chora sama w sobie. Ciągle to powtarzam (w tym i wielu poprzednich tematach), że celem nadrzędnym jest pokazanie różnicy w sposobie prezentowania muzyki na stereo i monitorach. I to, że dając 3k za jakiś dupowaty zestaw wzmacniacz + pierdziawki nie uzyska się optymalnego stosunku jakości do ceny. A prawda jest taka, że za 3k można już dostać optymalny zestaw monitorów, które powiedzą o muzyce więcej niż rzeczone stereło.

Więc pracuję w domu na aktywnych monitorach, bo nie stać mnie na pasywne głośniki po 30 tys za sztukę i odpowiednie do tego zaplecze. Czy to czyni mnie "amatorem"? Bo chyba z pierwotnego tematu rejestrowania pewnych kiksów na budżetowym sprzęcie schodzimy powoli na grunt prześcigania się w kompetencjach.
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#784 Post autor: Krzysiek » czw sty 21, 2016 18:49 pm

Dziad swoje, baba swoje :twisted: Ta ja proponuję Ci, byś "zaprosił" do domu i posłuchał tego modelu JBL a Ty wyskakujesz, że masz je w studiu!! Bez obrazy, ale czytasz ze zrozumieniem? Co ma odsłuch w warunkach studyjnych do domowych?? Weź te głośniki do domu i tam posłuchaj. Pobaw się ich ustawieniami i dopiero komentuj. Poza tym, jeśli ktoś sugeruje się nazwą w głośnikach (monitor studio) to potem też są różne efekty. Te JBLe może nawet mniej nadają się jako monitory studyjne niż właśnie domowe hifi. Twoje skrzywienie zawodowe przerosło zdrowy rozsądek :mrgreen:
Ghostek pisze:Więc pracuję w domu na aktywnych monitorach, bo nie stać mnie na pasywne głośniki po 30 tys za sztukę i odpowiednie do tego zaplecze. Czy to czyni mnie "amatorem"? Bo chyba z pierwotnego tematu rejestrowania pewnych kiksów na budżetowym sprzęcie schodzimy powoli na grunt prześcigania się w kompetencjach.
Zaraz wyjdę z siebie :wink: To jest głośnik za 3600zł (para) a nie 30tys. O czym Ty piszesz?? Sam sobie zaprzeczasz :mrgreen: Nie masz "odpowiedniego zaplecza jak w studio" a katujesz się dźwiękiem studyjnych głośników w domu :shock: Nie rób Forumowiczom wody w głowach :cry:

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#785 Post autor: Ghostek » czw sty 21, 2016 18:59 pm

Ale kto powiedział, że w domu katuję się monitorami tylko i li wyłącznie? :)
To że mam w domu dwa zestawy, nie znaczy, że wszystko na nich opędzam. Tym bardziej nie słucham dla czerpania przyjemności z muzyki. Tylko dla porównania. Często przeskakuję sobie między jednym sprzętem a drugim i zasadniczą różnicę słyszę. To samo ze słuchawkami. Między AKG K702, a KRK 8400 też jest różnica.

P.S. Na trzeci zestaw monitorów nie mam już miejsca, że o pieniądzach nie wspomnę. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#786 Post autor: Krzysiek » czw sty 21, 2016 19:55 pm

Mam pokera ale pasuję :wink: ile można komuś tłumaczyć jak krowie na rowie? :shock:
Jesteś mistrzem F1, który rolnikowi proponuje bolid do obsiewania pola....
W związku z Twoją piszcząca wersją "Bravehearta" od Lali i Twoimi wywodami, oczekuję iż zgłosisz im swoją reklamację, płytę odeślesz i wrócisz do poprzedniego wydania. Mam nadzieję, że poinformujesz również zacne grono Forumowiczów o tym co odpowiedziała Tobie Lala.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#787 Post autor: Wojteł » czw sty 21, 2016 19:58 pm

Jestem wzruszony widząc, jak blisko 5 lat po gównoburzy, od której swoją forumową egzystencję zaczął Krzysiek, wraca on do punktu wyjścia. Jak jeszcze zadedykuje nam parę mądrych cytatów, to chyba już w ogóle się popłaczę z emocji :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#788 Post autor: Ghostek » czw sty 21, 2016 20:12 pm

Krzysiek pisze:W związku z Twoją piszcząca wersją "Bravehearta" od Lali i Twoimi wywodami, oczekuję iż zgłosisz im swoją reklamację, płytę odeślesz i wrócisz do poprzedniego wydania. Mam nadzieję, że poinformujesz również zacne grono Forumowiczów o tym co odpowiedziała Tobie Lala.[/b]
Odesłanie darmowego promosa byłoby chyba... nietaktem? ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#789 Post autor: Krzysiek » czw sty 21, 2016 20:19 pm

Nietaktem jest zaglądanie darowanemu koniowi w zęby

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#790 Post autor: Ghostek » czw sty 21, 2016 20:20 pm

Widzisz, i całe szczęście, że nikt nie wpadł na pomysł, by obdarować mnie darmowym... koniem. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#791 Post autor: Krzysiek » pt sty 22, 2016 08:21 am

Wojtek pisze:Jestem wzruszony widząc, jak blisko 5 lat po gównoburzy, od której swoją forumową egzystencję zaczął Krzysiek, wraca on do punktu wyjścia. Jak jeszcze zadedykuje nam parę mądrych cytatów, to chyba już w ogóle się popłaczę z emocji :P
Piję coś do Ciebie?
Rozumiem osobę, która kupiła sprzęt na jaki ją stać. Rozumiem kogoś, kto kupił sobie sprzęt bo mu się taki a nie inny podobał. Mogę jeszcze zrozumieć kogoś nieosłuchanego, komu wciśnięto coś w sklepie pod pozorem - będzie pan zadowolony bo gra to świetnie. Rozumiem też osoby, które "szukają" swojego dźwięku i kupują (wymieniają) klocki a nie zawsze trafią w punkt po złożeniu całego systemu (to zdarza się nielicznym lub szczęściarzom). Mogę też zrozumieć osobę która lubi mocny bas (lub wysokie tony) i odpowiednio do tego kupuje określone komponenty ew. koryguje ten dźwięk korektorem.
Ale jeśli ta "ostatnia" osoba później wmawia wszystkim, że tylko taki dźwięk jest prawdziwy a pozostali źle słyszą. Lub co gorsza pisze, iż wszystkie płyty są przebasowione - to coś nie halo.....
Zadziwia fakt, iż właśnie Koledzy, którzy mają wyrobiony słuch, są osłuchani z dźwiękiem na żywo (bardzo ważne), przystępują do słuchaniu muzyki zgoła nieracjonalnie. A do tego twierdzą, że takie są podstawy akustyki, próbując głośnikami odwrócić etapy masteringu.
Cóż, pewnie są na to odpowiednie fora stworzone przy czasopismach typu Estrada lub Studio. Ale też nie sądzę, by powyższe wywody Kolegi Ghostka i tam trafiły na podatny grunt a tym bardziej zrozumienie.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#792 Post autor: Ghostek » pt sty 22, 2016 09:52 am

Krzysiek pisze: Ale jeśli ta "ostatnia" osoba później wmawia wszystkim, że tylko taki dźwięk jest prawdziwy a pozostali źle słyszą. Lub co gorsza pisze, iż wszystkie płyty są przebasowione - to coś nie halo.....
Obrazek

Mogę tylko odbić piłeczkę i zacytować...
Krzysiek pisze:Dziad swoje, baba swoje :twisted: Bez obrazy, ale czytasz ze zrozumieniem?
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#793 Post autor: Krzysiek » pt sty 22, 2016 14:12 pm

Ghostek pisze:Polecam od czasu do czasu przepuścic ulubione nagrania przez monitory odsłuchowe, to zobaczycie ile baboli mają wasze ulubione płyty ;)
Arogancja czy ignorancja :?: Ocenę pozostawiam innym....

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#794 Post autor: Ghostek » pt sty 22, 2016 15:18 pm

I która część tego zdania jest nieprawdziwa?

I kończąc ten offtop...

Jak to mówią? Haters gonna hate ;)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#795 Post autor: Krzysiek » pt sty 22, 2016 20:48 pm

Ghostek pisze:I która część tego zdania jest nieprawdziwa?

I kończąc ten offtop...

Jak to mówią? Haters gonna hate ;)

Obrazek
Płyty fajne, muza też, ale na tym co porównujesz, pewnie i najnowsze remastery Niemena będą brzmiały jakby wokalista darł się z płonącej stodoły :mrgreen:

ODPOWIEDZ