John Williams - Star Wars: The Force Awakens (2015)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

Re: John Williams - Star Wars: The Force Awakens (2015)

#541 Post autor: DanielosVK » ndz gru 20, 2015 19:28 pm

Majo rozmach. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#542 Post autor: Wojteł » ndz gru 20, 2015 19:53 pm

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#543 Post autor: Wawrzyniec » ndz gru 20, 2015 21:41 pm

Podobno J.J. Abrams jest fanem Beastie Boys i pewnie to podchodzi po teorie spiskowe, ale przesłuchajcie sobie "Rey's Theme", a potem to:

https://www.youtube.com/watch?v=theZlDO ... e=youtu.be
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#544 Post autor: Wojteł » ndz gru 20, 2015 21:52 pm

Ej przepraszam, ale że niby co? Ten motyw na flecik, który ten beat zapożycza od Badinerie Bacha? Nie wiem jakim trzeba być ignorantem*, żeby skojarzyć ten kawałek z motywem Rey, może wystarczy w życiu nie słyszeć żadnej muzyki z fletem poza tym beatem i motywem Rey. Tym bardziej, że jeśli się już bawić w skojarzenia, to dobrze by było z oryginałem Bacha a nie takim remixem, zresztą taki puls w muzyce istnieje nie od wczoraj i Paweł miał np. skojarzenie z Dvorakiem, które zdaje się być dużo trafniejsze niż choćby Bach, nie mówiąc o beacie. Zresztą taką pulsacją stało też pół tematyki z War Horse, więc możemy gdybać, czy to wziął od Vaughn-Williamsa. Osobiście uważam, że szukanie źródła nie ma większego sensu, bo pewnie podobna pulsacja przewinęła się w muzyce już setki razy w ciągu ostatnich 200-300 lat :P

*Dotyczy twórców teorii spiskowej, nie Wawrzka. Chociaż to chyba dość analogiczna sytuacja, jak skojarzenie myśliwców TIE na tle zachodzącego słońca z Bayem zamiast z Coppolą :P
Ostatnio zmieniony pn gru 21, 2015 18:06 pm przez Wojteł, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#545 Post autor: Kaonashi » pn gru 21, 2015 02:12 am

Wróciłem z kina i zastanawia mnie jedna rzecz, bo chyba nikt jej nie poruszał (bądź coś pominąłem), ten cały Snoke to największy wtf filmu, co to kurna było? Miałem wrażenie, że oglądam jakąś cutscene z gry komputerowej. :P

Co do muzyki, to przyzwoicie. Temat Rey mi się podoba, choć to już nie ten level, co tematy z poprzednich filmów. March of the Resistance podczas odsłuchu mi niezbyt przypadł do gustu, ale jak usłyszałem jego wejście podczas nalotu x-wingów, to popuściłem. Największy zawód to natomiast motyw Kylo Rena. John ewidetnie nie miał chyba pomysłu na tę postać, te pare nutek to pierwszy lepszy kompozytor by napisał. No chyba, że uznał, iż skoro Kylo to taka pizdeczkowata wersja Vadera, to i nie ma co się starać o rasowy, pełnokrwisty temat villaina. :P
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#546 Post autor: bladerunner22 » pn gru 21, 2015 07:37 am

Wojteł pod ostrzałem :D
Though I haven't seen the film, I HAVE listened to to the soundtrack and I encourage all my friends who love film music to go and purchase the most thrilling, engaging, sophisticated,yet directly transcendent music I've heard this year--- that is,if they already haven't! Heck, maybe this is the best music I've heard from Hollywood since I began working in the business: STAR WARS: THE FORCE AWAKENS. John Williams is simply without peer. As I played no part in the making of this score, I feel I can praise it effusively and be an "honest" broker. There is far too much in every note to love to quibble about anything that is amiss-- were there anything. If the force can "awaken" anything, I hope it awakens Hollywood to the power of a great music in a film ( much like John's first score in "A New Hope" --- however, that it unlikely as I fear that though one can awaken the sleeping; those who are dead remain dead- to quote Flannery O'Connor). There is nothing comparable; absolutely nothing. To distort Alex Ross' original meaning, though not mine in quoting it, "The Rest is Noise".
ale Pope(k) piedoli :P
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#547 Post autor: Adam » pn gru 21, 2015 09:08 am

dobra, powiem Wam że poszłem se dla jaj na wersję z dabingiem bo miałem za fri bilet. I... o dziwno byłem w szoku :| zajebiście aktorzy dobrani, w tym najbardziej zaskoczył mnie efekt C3PO, bo robocik gadał po swojemu tylko że po polsku - nie wiem jak ten efekt zrobili. Rena podkładał Dorociński, i jak był w masce to też ten efekt Vadera był fajnie zrobiony. Świetnie wypadł też Solo. miło się zaskoczyłem :|
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#548 Post autor: Ghostek » pn gru 21, 2015 09:16 am

A zrywaliście ze mnie bekę, że poza oryginałami i na dubbingi chodzę, by zobaczyć jak wersja PL wygląda. :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#549 Post autor: Adam » pn gru 21, 2015 09:42 am

tyle że Ty za to płacisz. ja bym złotówki nie dałz własnej kasy za dabing :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#550 Post autor: Ghostek » pn gru 21, 2015 10:41 am

Gupiś? Vouchery radiiowe mam. :p Płace tylko za specjalne eventy
Obrazek

Mefisto

#551 Post autor: Mefisto » pn gru 21, 2015 12:36 pm

Adam pisze:C3PO, bo robocik gadał po swojemu tylko że po polsku
on już gadał po polsku w ROTJ <koniec offtopa>

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#552 Post autor: bladerunner22 » pn gru 21, 2015 15:08 pm

maj 2017 kolejny score Williamsa do SW , się zastanawiam czy już tematu nie założyć ? :mrgreen:
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

harvester84
Gość od wnoszenia fortepianu

#553 Post autor: harvester84 » pn gru 21, 2015 15:43 pm

To tak na szybko, najdroższe wydanie w empiku. Tekturowa obwoluta, książeczka, digi i dwie karty, I w zasadzie tyle
Obrazek

hp_gof

#554 Post autor: hp_gof » pn gru 21, 2015 15:53 pm

W Media Markt podstawka 36,66zł, deluxe 56,99zł, kolorowego deluxa ni ma. W empiku wszystkie 3, oczywiście drogo, kolorowego było nawet kilka sztuk ;)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#555 Post autor: Wojteł » pn gru 21, 2015 18:07 pm

bladerunner22 pisze:Wojteł pod ostrzałem :D
Though I haven't seen the film, I HAVE listened to to the soundtrack and I encourage all my friends who love film music to go and purchase the most thrilling, engaging, sophisticated,yet directly transcendent music I've heard this year--- that is,if they already haven't! Heck, maybe this is the best music I've heard from Hollywood since I began working in the business: STAR WARS: THE FORCE AWAKENS. John Williams is simply without peer. As I played no part in the making of this score, I feel I can praise it effusively and be an "honest" broker. There is far too much in every note to love to quibble about anything that is amiss-- were there anything. If the force can "awaken" anything, I hope it awakens Hollywood to the power of a great music in a film ( much like John's first score in "A New Hope" --- however, that it unlikely as I fear that though one can awaken the sleeping; those who are dead remain dead- to quote Flannery O'Connor). There is nothing comparable; absolutely nothing. To distort Alex Ross' original meaning, though not mine in quoting it, "The Rest is Noise".
ale Pope(k) piedoli :P
Nie zrozumiałem z Twojego posta nic, poza komentarzem Pope'a :P

ODPOWIEDZ