John Williams - Star Wars: The Force Awakens (2015)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

Re: John Williams - Star Wars: The Force Awakens (2015)

#391 Post autor: Wojteł » śr gru 16, 2015 20:28 pm

Lol, mam wrażenie, że jedynym, który tu spina dupę, jesteś Ty w powyższym poście :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#392 Post autor: lis23 » śr gru 16, 2015 20:30 pm

Cóż, SW zawsze były ilustracyjne i tu jest podobnie,. Muzie akcji nie mogę nic zarzucić - poza brakiem wyrazistej tematyki. Temat Rey jest fajny, trochę przypomina mi klimat Więźnia Azkabanu.
Jak na kontynuacje klasycznej trylogii zaskakująco mało jest tu starych tematów i nawiązań, a przecież Williams jest w tym mistrzem. Kurczę, cały czas marzy mi się temat Mocy w wersji wokalnej ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#393 Post autor: Adam » śr gru 16, 2015 20:35 pm

ok, jestem po dwóch odsłuchach i chyba troszkę przesadzacie Panowie? wchuj czuć klimat star wars. owszem, nie ma pamiętnych tematów nowych - ten Rey jakoś też mi wyleciał od razu uchem drugim, ale płytka wchodzi jak w masło. Marsz jest słaby i brzmi bardziej jak jakiś underscore a nie jeden z tematów głównych. ale całościowo to dobra płyta. end credits jest epickie. do tego od Siennicy już wiem, że w filmie jest wchuj więcej wstawek tematów ze starej trylogii, czego nie ma na cd, więc będzie git. 4-4,5/5 za cd, bo maksów to ja w tych czasach już dziś nikomu nie daję.

fałszywy alarm zrobiliście tak troszkę.. nie słuchałem parę lat innych star warsów więc nie pamiętam wszystkiego, ale pamiętam że najmniej zawsze podobały mi się Sithy, dziś do nich wróciłem i dalej uważam że są gorsze od Mocy i najgorsze z całości w słuchaniu dla mnie. tyle.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#394 Post autor: Wojteł » śr gru 16, 2015 20:42 pm

fałszywy alarm zrobiliście tak troszkę..
Adam po słynnej zdolności chorągiewki prezentuje swój drugi niebywały talent, mianowicie odwracanie kota ogonem - Przecież to Ty pierwszy wklejałeś opinie o scorze i mówiłeś, że będą odgrzewane kotlety :P

Ja też ze swojej strony chciałbym zapewnić, że jako recenzent, będę obiektywny, rzetelny i nie kierował się sentymentami, więc jeśli Williams odwalił kaszanę, to dostanie te haniebne 4 gwiazdki :P

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#395 Post autor: Ghostek » śr gru 16, 2015 20:42 pm

To dla mnie 3,5 za płytę i jeżeli w filmie będzie gitez to 4 za całość poleci.
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#396 Post autor: lis23 » śr gru 16, 2015 20:45 pm

Mi brakuje tu takiej radości, życia ... może muzyka oddaje istotę tematu: " Przebudzenie Mocy "? Może dlatego jest dosyć kameralnie? Muza akcji jest fajna ale brakuje jakiegoś tematycznego kopa, a najładniejsza melodia jest tylko na końcu ostatniego utworu - choć temat Rey jest fajny. Marsz też jest ok, choć jest mało chwytliwy. Największa porażka to ten Snoke.
No, w " Scherzo for X-Wings " słychać trochę tej Gwiezdno Wojennej radości :) Trzy ostatnie utwory najlepsze. O dziwo, najgorzej wypadają motywy Ciemnej Strony.
Ostatnio zmieniony śr gru 16, 2015 20:57 pm przez lis23, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#397 Post autor: Adam » śr gru 16, 2015 20:56 pm

Wojtek pisze:
fałszywy alarm zrobiliście tak troszkę..
Adam po słynnej zdolności chorągiewki prezentuje swój drugi niebywały talent, mianowicie odwracanie kota ogonem - Przecież to Ty pierwszy wklejałeś opinie o scorze i mówiłeś, że będą odgrzewane kotlety :P
ja zwróciłem uwagę że pojawiają się w necie takie a nie inne opinie o scorze które sugerują kotlety. wkleiłem je tutaj w całości bez edycji. i zaznaczyłem do tego że to nie moje opinie, sam nie słuchałem a swoją ocenę dam po przesłuchaniu więcej niż raz płyty. i to zrobiłem dopiero parę minut temu i płytę oceniłem. i nie twqierdzę że kotletów nie ma. ale to dobre wg mnie kotlety. najlepsze że te opinie co wklejałem wpasowują się w Wasze, a dla mnie okazzały się przesadzone finalnie.. więc w czym problem? :)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#398 Post autor: lis23 » śr gru 16, 2015 21:05 pm

Hmmm ... porównując, np. z " Kryształową Czaszką " to nie ma takich tematów, ale całościowo jest lepiej, zgrabniej i spójniej, bez ilustracyjnych dłużyzn.
Zawodzi tematyka, zwłaszcza dla tych złych. Muzyka brzmi rzeczywiście tak, jakby zapomniano o wydarzeniach sprzed lat, jakby były one tylko bladym wspomnieniem i dlatego wszystko jest tu takie niewyraźne, jakby w powijakach. Być może taki był zamysł.

Awatar użytkownika
Pawel P.
Metallica
Kontakt:

#399 Post autor: Pawel P. » śr gru 16, 2015 21:13 pm

Nie znam Waszych postów z ostatnich dwóch dni - wolę nie czytać do premiery;) wszedłem tu tylko, by powiedzieć, że mam już płytę fizycznie, nie wytrzymałem i przesłuchałem po kilka razy pierwsze trzy utwory. Resztę ogarnę, jak wrócę jutro w nocy z seansu. Byleby wytrzymać! Żadnego słuchania, czytania jakichkolwiek forów, recenzji filmu i muzyki. Nie wiem nic! A to dziwne uczucie, bo lubię wiedzieć ;)

Moje odczucia po tej wprawce są bardzo na tak, ale to za mało, by coś więcej stwierdzić. Nie doszedłem do głównych tematów. W tych trzech utworach czuję więcej klimatu prequeli niż oryginalnej trylogii, ale to może się zmienić. Jutro w środku nocy :)

Oczekiwanie skrócę sobie nowym Ennio.

Moc z Wami :)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#400 Post autor: lis23 » śr gru 16, 2015 21:16 pm

Skąd Masz już płytę? Jakiś polski sklep / market? Gadaj! :D :)

Hmmm ... zastanawiam się jeszcze, co to jest za temat w end title, tuż przed march of the Resistance? Nie ma tego chyba na albumie.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#401 Post autor: Wawrzyniec » śr gru 16, 2015 21:41 pm

Marek Łach pisze:
Adam pisze:oho, Dyplomata :P

tak, wiem, film najpierw, :P
W filmie posłucham po raz pierwszy, więc te opinie na szybcika mnie nie ruszają. :P Ale jak będzie rozczarowujące to nie zawaham się tego stwierdzić, vide recka Lincolna. :P
Widzę, że "Metoda na Wawrzyńca" zyskuje na popularności: Gooood, Goooood! Plus jakby co to ja dalej wierzę w Marka i wiem, że jest w nim jeszcze obiektywizm. Plus jakby co pamiętaj, że musisz powiedzieć moim siostrom, że miałem rację. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#402 Post autor: lis23 » śr gru 16, 2015 21:42 pm

Niektórzy to mają pomysły:

Obrazek

:mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#403 Post autor: Wojteł » śr gru 16, 2015 21:47 pm

Lol, jak to się w ogóle ma do filmów Johna? Trafione kulą w płot :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#404 Post autor: Adam » śr gru 16, 2015 21:52 pm

lis23 pisze:Skąd Masz już płytę? Jakiś polski sklep / market? Gadaj! :D :)
no wiesz.. jeden z popularniejszych dziennikarzy muzycznych w tym kraju, jak i inni prawdziwi dziennikarze muzyczni, zawsze płyty mają wcześniej do recenzji :)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#405 Post autor: lis23 » śr gru 16, 2015 21:59 pm

Wojtek pisze:Lol, jak to się w ogóle ma do filmów Johna? Trafione kulą w płot :P
No jak to, jak? Williams to król i basta! ;)

ODPOWIEDZ