The Hateful Eight - Ennio Morricone (2015)
Re: The Hateful Eight - Ennio Morricone (2015)
Ja tam nic nie mówiłem jeno dałem link do opinii Folka i do artykułu. Mnie nie interesuje ani ten film ani ten score czy jak zwał to coś co ostało sie w tym filmie 

#FUCKVINYL
No już się nie wykręcaj. 

Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
To nie wykręt. Gość jest członkiem AMPASU wiec chcąc czy nie liczyć sie z nia trzeba i nie trudno sie domyślić że jego opinia nie będzie odosobniona w tym gremium. Ja tylko zalinkowałem typa i tyle 

#FUCKVINYL
Zreszta Hollywood reporter z tydzień temu dał obszerny artykuł że z jego źródeł nom za Star Warsy tez nie przejdzie x powodu użycia muzy z poprzednich części. Takie teksty w poczytnych tytułach nie biorą sie z powietrza.
#FUCKVINYL
Dodając kąśliwy komentarz, o to mi chodzi.Adam pisze:To nie wykręt. Gość jest członkiem AMPASU wiec chcąc czy nie liczyć sie z nia trzeba i nie trudno sie domyślić że jego opinia nie będzie odosobniona w tym gremium. Ja tylko zalinkowałem typa i tyle

A jak mam nie dawać skoro to prawda? Jest muza z Coś? Jest. Więc 

#FUCKVINYL
Więc jednak nie sam link.
Poza tym zobaczymy, jak wyjdzie score. Na razie wycieki tego nie potwierdzają. Templar zresztą dobrze podsumował tę sprawę.

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Znowu się kłania ta dyskusja Nolana z Tarantino i tam można się dowiedzieć wielu rzeczy. Tak samo jak z tymi powtarzającymi się nazwami utworów. Na początku Morricone miał skomponować tylko sam temat, a potem niby jeszcze stwierdził, że może walnąć najróżniejsze aranżacje tego tematu itd.
Ale o ile się nie mylę, to nie jest to chyba score pisany pod film. To znaczy Morricone skomponował godzinę muzyki i potem to jakoś do filmu zostało dopasowano. Ale na razie jeszcze nigdzie nie słyszałem, aby ktoś miał z tym problem, czy narzekał na muzykę.
Ale o ile się nie mylę, to nie jest to chyba score pisany pod film. To znaczy Morricone skomponował godzinę muzyki i potem to jakoś do filmu zostało dopasowano. Ale na razie jeszcze nigdzie nie słyszałem, aby ktoś miał z tym problem, czy narzekał na muzykę.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Aha, czyli tak sobie pisał co mu do głowy przychodziło a potem Tarantino się głowił jak tu zwiewny walczyk pod scenę śmierci dopasować itp.Wawrzyniec pisze:Ale o ile się nie mylę, to nie jest to chyba score pisany pod film.

Tak wiem o co chodzi, napieprzam się, niemniej tak to napisałeś, jakby to jakieś nie wiadomo co było, że kompozytor pisze muzykę pod ogólny zarys filmu czy scen.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
Nie wiem czy było, ale jest już kawałek scoru: L'Ultima Diligenza di Red Rock - strasznie mi przypomina mi jeden motyw z filmu Karol - człowiek, który został papieżem 
https://www.youtube.com/watch?v=zHpza9bQAkY

https://www.youtube.com/watch?v=zHpza9bQAkY
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
że który niby? mi to kilka rzeczy przypomina, ale żeby to były jakieś odrzuty z The Thing to sobie Folk uroił. 

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
Ten drugi motyw z "Habemus Papam"? Wiem, naciągane (to bardzo proste następstwo dźwięków), ale tylko to mi przychodzi do głowy. Co do kawałka, to mi się bardzo podoba. Ma klimacik, fajne "szortkie brzmienie" i te okrzyki, jakby trochę przemycone ze spaghetti westernów.
W tym kawałku może to słabo słychać, ale na youtubie nie ma całego scoru: https://www.youtube.com/watch?v=2U37bQIwhgA Motyw zaczyna się mniej więcej od 2:24, a mnie chodzi o kawałek od 2:34 i 2:56. W każdym razie tę melodię bardzo dobrze z tego filmu pamiętam i to było moje pierwsze skojarzenie z tym kawałkiem z H8ful 8
Może naciągane, ale tak to właśnie widzę.

No czyli dokładnie ten, o którym mówiłem, czyli może faktycznie coś jest na rzeczy. Niemniej podobieństwo jak najbardziej dopuszczalne - raz, że to proste następstwo dźwięków, dwa w Karolu to jest zaledwie 4-6 nut, natomiast w "Hateful" jest to znacznie bardziej rozbudowana melodia.
Nie no, wiem, że o tym pisałeś, ale chciałem dać cytat
Wiadomo, że delikatne nawiązanie, a nie jakiś wielki autoplagiat, ale tak mi się skojarzyło