The Martian (2015) - Harry Gregson-Williams

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: The Martian (2015) - Harry Gregson-Williams

#31 Post autor: Koper » wt paź 06, 2015 19:35 pm

Paweł Stroiński pisze:Ponoć trochę tak, ale fani książki raczej pozytywnie wypowiadają się na temat filmu i wychodzi na to, że cięli głównie na wulgaryzmach i humorze, poza tym kilka wydarzeń uprościli.
Podobno Scott w ramach politycznej poprawności (a może chęci przypodobania sie widzom w USA) przerobił głównego bohatera z Hindusa na pół Hindusa-pół protestanta. :P Prawda to?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#32 Post autor: Paweł Stroiński » wt paź 06, 2015 21:56 pm

Nie.

Chcieli Hindusa do tej roli, ale on już był zabookowany i dlatego wzięli Ejiofora. Venkata w tej sytuacji zmieniono w Vincenta.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#33 Post autor: Paweł Stroiński » wt paź 06, 2015 22:02 pm

Poza tym, on jest ateistą. Tylko że to jest na zasadzie "tata hinduista, mama baptystka, ale..."

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#34 Post autor: Adam » pt paź 09, 2015 17:48 pm

ok, ten album 2CD, to CD-Audio, u nas od Sony od 6.11 za ok 59 zł 8)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#35 Post autor: Wawrzyniec » śr paź 14, 2015 00:25 am

Niestety przez te zmiany temperatur wielu moich znajomych się pochorowało i dalej muszę czekać na mój wypad do kina na Marsjanina. :( Tym samym nie mogę jeszcze przesłuchać muzyki, którą Paweł zrecenzował dając wysoką ocenę. Ale przebił go jeszcze Southall:

http://www.movie-wave.net/the-martian/

4,5/5 Plus tekst:
Gregson-Williams provided not only the best score to a Ridley Scott film since Black Hawk Down, but it’s probably the best thing he’s ever written.
Zaraz czyli Southall stawia "The Martian" wyżej od:
- Sinbad: Legend of the Seven Seas
- Veronica Guerin
- The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
- Kingdom of Heaven
- Spy Game

:shock: :shock: :shock:
I nie wiem, czy nie liczy on jeszcze wspólnych projektów z Powellem, czy Rabinem. :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#36 Post autor: Ghostek » śr paź 14, 2015 01:03 am

Ciekaw jestem jak za dwa lata wróci do tego tekstu to co sobie pomyśli :)
Bo choć Marsjanin fajny jest, to jednak ten hype troszkę mnie przeraża.
Obrazek

Mefisto

#37 Post autor: Mefisto » śr paź 14, 2015 01:06 am

Marsjanin jest ze wszechmiar przeciętny - ładna muzyka, ale ani w filmie, ani poza nim specjalnie nie zachwyca, a do tego jest mocno generic i oryginalności w niej za grosz. Southall musiał być ostro pijany, jak to pisał, bo już samo Counselor w przekroju Ridleya to soundtrack ciekawszy.

Awatar użytkownika
Cisek
Asystent orkiestratora

#38 Post autor: Cisek » pn paź 19, 2015 09:37 am

Dwupłytowe wydanie Marsjanina na stronie Empiku było i się "zbyło". Nie wiecie czy to był ich błąd, ta edycja będzie w ogóle w Polsce?
Obrazek

Awatar użytkownika
nadszyszkownik Kilkujadek
Nominowany do Emmy

#39 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » pn paź 19, 2015 10:33 am

Myślę, że będzie. Podobna sytuacja była z "Guardians Of The Galaxy". Wydanie deluxe pojawiło się w zapowiedziach, potem zniknęło, a po premierze znowu sie pojawiło. Musisz obserwować stronę Empiku i tyle. Jeżeli jesteś niecierpliwy, to możesz sobie zamówic już teraz, tutaj : http://www.swiatksiazki.pl/muzyka/the-m ... t-4900958/

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#40 Post autor: Adam » pn paź 19, 2015 16:22 pm

co Wy z tymi złodziejami z empiku? ktoś od nich jeszcze kupuje :shock:
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
nadszyszkownik Kilkujadek
Nominowany do Emmy

#41 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » pn paź 19, 2015 16:51 pm

Ja tam do nich nic nie mam. Jeżeli mają w dobrej cenie książki, czy płyty, które mnie interesują, to kupuję i tyle. Mają w swojej ofercie też gazetę, której chyba nie ma, w żadnym ze stacjonarnych sklepików z prasą, więc zamiast zamawiać pocztą i płacić za wysyłkę, to kupuję u nich, w salonie. Salon mam niedaleko, do tego, mogę u nich płacić punktami Payback, co dla mnie jest ważne.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#42 Post autor: Wawrzyniec » pn paź 19, 2015 16:59 pm

Jak jestem w Polsce to do Empika lubię się wybrać, ale bardziej, aby zobaczyć co jest, przewertować parę komiksów upewnić się w cenach, a potem albo kupić w necie, albo pójść do Media Marktu, Saturna, jeżeli chodzi o gry czy muzykę, albo do Matrasa jeżeli chodzi o książki. Gdyż jednak tam wychodzi taniej, nie jakoś wielce, ale zawsze.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#43 Post autor: Wawrzyniec » pt paź 23, 2015 13:00 pm

Wreszcie udało mi się obejrzeć film i co z tym związane, przesłuchać soundtrack. I podobało mi się to co widziałem, podoba mi się to co słyszę, ale powiem tak: Zważywszy kiedy ostatni raz Ridley Scott nakręcił dobry film, a Harry Gregson-Williams skomponował dobrą muzykę, to mogę zrozumieć trochę zbyt przesadzone, pozytywne recenzje. Są one na zasadzie "NARESZCIE!!!!" i przez to może co niektórzy trochę przeceniają ten przyjemny film i przyjemny score. To "feelgoodmovie" i "feelgoodscore", gdzie czas miło mija. Ta lekko reznorowska elektronika a la "The Social Network" ładnie gra, fajny jest miks elektroniki z orkiestrą, ale momentów kiedy powiedziałbym WOW! wiele nie ma. Właściwie to zarówno w filmie jak i na soundtracku "Crossing Mars" zasługuje na największą uwagę i szacunek. W tym momencie aż chciałem rozprzestrzenić moje ręce uderzając przy tym siedzące obok mnie osoby i poczuć ogrom tej planety, jakże pięknie ukazanej tą muzyką.

Ale "Gravity" czy "Interstellar" zarówno filmowo jak i muzycznie i pod względem emocjonalnym to nie jest. Tak też poczucia zagrożenia i emocji także za sprawą muzyki niestety nie odczuwałem. Nie było takich momentów jak finalne lądowanie na Ziemii w Gravity przy akompaniamencie pięknych anthemków. Czy o scenie dokowania nie wspominając.

Ale na szare jesienne dni, to jak najbardziej dobra muzyka. I przynajmniej może na jakiś czas niektórzy nie będą jeździć po HGWu.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#44 Post autor: Adam » wt lis 17, 2015 08:55 am

Panowie czy udało się to komuś z Was kupić w naszych sklepach? Były wystawione a potem nagle wszystkie wycofały pozycję ze sklepów zostawiając tylko songalbum. Nie chcę kupować na allegro ze sklepu Drake2, bo on masę rzeczy wystawia wirtualnie by po przelaniu mu kasy dostać po miesiącu czy dwóch info że przepraszają ale dystrybutor w kraju nie ma już tego tytułu. Miałem tak z nim parę razy więc mam go w dupie, szybciej mi przyjdzie z USA jednak cena u nas była ciekawa, więc może jednak jakieś sklepy to mają?
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Pawel P.
Metallica
Kontakt:

#45 Post autor: Pawel P. » czw lis 19, 2015 12:55 pm

Adam pisze:Panowie czy udało się to komuś z Was kupić w naszych sklepach? Były wystawione a potem nagle wszystkie wycofały pozycję ze sklepów zostawiając tylko songalbum. Nie chcę kupować na allegro ze sklepu Drake2, bo on masę rzeczy wystawia wirtualnie by po przelaniu mu kasy dostać po miesiącu czy dwóch info że przepraszają ale dystrybutor w kraju nie ma już tego tytułu. Miałem tak z nim parę razy więc mam go w dupie, szybciej mi przyjdzie z USA jednak cena u nas była ciekawa, więc może jednak jakieś sklepy to mają?
Również widziałem to tylko u niego i się zastanawiam... Ewentualnie wciągnę z Amazona, razem z Bliskimi SACD i najnowszymi Igrzyskami śmierci. Bardzo fajny jest ten Marsjanin, muszę przyznać - dla mnie najlepszy Harry od Księcia Persji. Film też bardzo ok.

UPDATE:
Napisałem do sklepu na Allegro, taką dostałem odpowiedź:

Aukcja wystawiła się w wyniku błędu naszego systemu, została już zakończona.
Dziękujemy za zwrócenie uwagi
.

Czyli pozostaje Amazon.

ODPOWIEDZ