Jurassic World - Michael Giacchino

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: Jurassic World - Michael Giacchino

#31 Post autor: Mystery » wt cze 09, 2015 17:28 pm

hp_gof pisze:No w tej sytuacji wychodzi na to, że jestem :( Nic mi się Majkela nie podoba ostatnio. Najlepsze było JA, choć długie, z Tomorrowland zachwycam się tylko Pin-Ultimate Experience, a JW miałem ochotę wyłączyć w połowie. Pozostaje jeszcze Inside Out, oby było mega ;)
Tyle, że Jurassic World najpewniej okaże się lepszą muzyką filmową od Jupitera, taki paradoks :wink:
Druga połowa JW jest lepsza :wink: Zresztą o czym my tu piszemy, znamy score parę godzin i już takie sądy, a co do Inside Out to myślę, że wszystkim poprawi humory, choć pewnie będzie najbardziej uzależniona od obrazu.
Tak to jest, jak się pisze z pamięci ;)
Ogólnie, nie jest tak źle i nie jest to kolejna Planeta Małp, ale tematyki mogłoby być ciut więcej - podobnie jak etniki i chórów ;) A najlepszy jest i tak " As the Jurassic World Turns ".
A co to znaczy "kolejna Planeta Małp"? :P "Dawn" był dobry i na chwilę obecną to mniej więcej podobny poziom.
Ja dopiero przesłucham po filmie, ale czy ta znowu u Giacchino 78-minutowa (lub bliska 80) długość nie wpływa niestety ujemnie na "seans" z płytą?
I to jest właściwe podejście 8) Też bym tak chciał :wink: A właściwy score w wersji elektronicznej (bez suity i bonusów) trwa 57 minut także całkiem optymalnie :)

Jest gdzieś tracklista wydania CD z czasami, a najlepiej z klipami?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#32 Post autor: Adam » wt cze 09, 2015 19:33 pm

Gjaczin już przegina trochę z tą ekipą - po 10 orkiestratorów to we wszystkich POTC dawali :roll:

a na muzę jak nie wpływało, tak dalej to nie wpływa :roll: ziew...
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#33 Post autor: Mystery » wt cze 09, 2015 19:42 pm

Grubo ponad 100 minut grubej muzy wymaga nakładu, pewnie i starczyło by standardowo trzech/czterech, ale Gia idzie raczej po znajomościach, czasie i wygodzie i kto mu zabroni, np Tilton zorkiestrował tylko mały fragment suity, przecież takie coś śmiało mogłoby zrobić iny główny orkiestrator.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#34 Post autor: Adam » wt cze 09, 2015 19:44 pm

przede wszystkim przykro stwierdzić, ale ten score to poziom Davisa z trójki, ALE tam Davis przynajmniej ładniej adaptował tematy Williamsa i bardziej tam czuć klimat Parku niż tutaj. Dla mnie to najsłabszy score z filmowej franczyzy.

oczywiście mówię o płycie, co tam gra w tym filmie z koszmarnym zwiastunem z kiepskim cgi, mnie nie interesuje :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#35 Post autor: Wawrzyniec » wt cze 09, 2015 20:38 pm

Niby Jurassic Park to jedno z moich pierwszych wielkich kinowych przeżyć z dzieciństwa. Ale jeżeli chodzi o kino to chyba wolę pójść po raz trzeci na Mad Maxa. Wybacz Michael, ale na "Inside Out" będę na 100% i to nawet jeżeli twoja siostra przyjdzie z widocznym z księżyca logo "Inside Out" na piersi. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#36 Post autor: Mystery » wt cze 09, 2015 20:53 pm

Jutro kończy się embargo i pojawią się pierwsze recki, także zobaczy się kiedy i czy pójdzie do kina :wink: Film miał już premierę w Paryżu i twitterowe opinie były bardzo pochlebne, ale to pewnie tylko propaganda :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#37 Post autor: Wawrzyniec » wt cze 09, 2015 20:56 pm

Dzisiaj wszystko jest propagandą. :P Nawet jak ja coś na forum napiszę, że mi się podoba, to albo nikt mi nie wierzy, albo sądzi, że jest dokładnie odwrotnie :wink:

Chociaż patrząc to jednak szkoda by było, gdyby wszystkie produkcje do których w tym roku komponował Michael Giacchino miałyby nie sprostać boxoffice'owi. Przy czym "Inside Out" to pewniak. 8)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#38 Post autor: Koper » wt cze 09, 2015 22:00 pm

Wawrzyniec pisze:Niby Jurassic Park to jedno z moich pierwszych wielkich kinowych przeżyć z dzieciństwa.
I chyba lepiej byłoby iść po raz kolejny na jedynkę niż na to "cudo". Nawet efekty w filmie sprzed ponad 20 lat dużo lepsze. O muzyce nie wspominam, rzecz oczywista. :P Odsłuchałem ten track zalinkowany przez Mystera i niby poprawne to, ale nic w tym nadzwyczajnego. Cóż, Williams miał iskrę bożą, Giacchino to ino sprawny rzemieślnik.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#39 Post autor: Tomek » śr cze 10, 2015 07:46 am

Mystery pisze:I to jest właściwe podejście 8) Też bym tak chciał :wink:
A co w tym trudnego? ;-)
Mystery pisze:A właściwy score w wersji elektronicznej (bez suity i bonusów) trwa 57 minut także całkiem optymalnie :)
A to mi gdzieś to umknęło. W takim razie trochę zmienia postać rzeczy.
Wawrzyniec pisze:Dzisiaj wszystko jest propagandą. :P Nawet jak ja coś na forum napiszę, że mi się podoba, to albo nikt mi nie wierzy, albo sądzi, że jest dokładnie odwrotnie :wink:

Dziwisz się? :P
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#40 Post autor: lis23 » śr cze 10, 2015 13:46 pm

Mystery pisze: A co to znaczy "kolejna Planeta Małp"? :P "Dawn" był dobry i na chwilę obecną to mniej więcej podobny poziom.

Dobry? Nuda, nuda, nuda, nuda i na szczęście, ostatnie utwory ratują trochę ten score, co nie zmienia faktu, że jako całość jest średni.

Ogólnie, Giacchino ma problem, aby zaabsorbować uwagę słuchacza podczas odsłuchu całości swoich partytur: pisze dobre, pojedyncze utwory, suity, ale niekiedy całość partytury jest nieciekawa i bezbarwna i warto się ograniczyć tylko do odsłuchu końcowej suity ( np. " Iniemamocni " ).

Ostatnio przesłuchałem sobie parę prac Giacchino, kilka z nich ponownie, kilka po raz pierwszy:

Ratatouille - Tutaj całość jakoś się broni, dzięki częstym wykorzystywaniu głównych tematów.

Up! - Po ponownym odsłuchu przekonałem się do tego score, jednak da się tego słuchać, choć te bonusowe tracki mogliby sobie darować.

John Carter - Trochę mnie rozczarował. Ogólnie jest nieźle, ale jednak Jupiter zrobił na mnie lepsze i większe wrażenie.

O małpach już się wypowiedziałem powyżej.

Ogólnie, zaliczam się do fanów Giacchino i życzę mu więcej prac typu Jupiter.

Wracając do Jurrasic World: łatwo przychodzi Wam krytyka filmu tylko po zwiastunie. Ja wybieram się do kina w ten piątek i liczę na film lepszy od trójki ( bo gorzej już być chyba nie może? ), nie liczę też na jakieś wielkie doznania, bo dinozaury już każdy z nas w kinie widział ( ostatni raz robiły wrażenie w King Kongu Jacksona ).
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#41 Post autor: Mystery » śr cze 10, 2015 15:47 pm

No mam nadzieję, że będzie lepszy od trójki i dwójki, a skoro już jesteśmy przy tym, świeżutki honest trailer :)
https://www.youtube.com/watch?v=uvr1xiEaICU

Krótki wywiad z dywanu:
https://www.youtube.com/watch?v=8VT51m-f5kg

Kompozytorzy JW na premierze :wink:
Obrazek

Pierwsza recka, coś w tym roku są tam bardziej wylewni :wink:
http://www.soundtrackgeek.com/v2/soundt ... sic-world/
Ostatnio zmieniony śr cze 10, 2015 15:55 pm przez Mystery, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#42 Post autor: lis23 » śr cze 10, 2015 15:54 pm

Akurat "The Lost World" jest dobrym filmem i, na szczęście, zupełnie innym od jedynki. Trójka to już odcinanie kuponów.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#43 Post autor: Mystery » śr cze 10, 2015 16:09 pm

Osoby które mają już CD potwierdzają, że tracklista jest taka sama jak w wersji elektronicznej. Cóż, na Does This Dino Make Jurassic Look Big?, Glorified Petting Zoo, Come Hell Or High Slaughter, The Teeth Degree czy The Jimmy Fallon Serenade poczekamy do sesji :wink:

Mefisto

#44 Post autor: Mefisto » śr cze 10, 2015 16:12 pm

lis23 pisze:Ogólnie, Giacchino ma problem, aby zaabsorbować uwagę słuchacza podczas odsłuchu całości swoich partytur
Ale to nie są koncertowe prace, tylko ilustracje filmowe. Twój argument jest inwalidą.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#45 Post autor: lis23 » śr cze 10, 2015 16:26 pm

Mefisto pisze:
Ale to nie są koncertowe prace, tylko ilustracje filmowe. Twój argument jest inwalidą.
Jeżeli coś się wydaje na CD, to ocenia się materiał na CD i jego funkcjonalność, a nie działanie muzyki w filmie. Skoro coś nie działa na CD to może nie powinno się tego wydawać?
Ale takie dyskusje już na forum były ;)

ODPOWIEDZ