Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#1606 Post autor: Paweł Stroiński » czw maja 21, 2015 21:11 pm

No, Olejnik kilka razy przywołała obu do porządku, ale szczerze mówiąc, to ona straciła kilka lat temu rozum, więc nie bardzo jestem w stanie ją jakkolwiek pozytywnie ocenić. Może jej irracjonalna żółć wobec PiS-u faktycznie bierze się (mimo przeprosin) od czasu, kiedy tak na nią Lech naskoczył. Oj, meandry ludzkiej psychologii.

Znałem kiedyś gościa, który twierdził, że wszystkie media w Polsce są pro-PiS. Na szczęście po jakimś czasie wreszcie się debila pozbyłem z Twittera i FB.

hp_gof

#1607 Post autor: hp_gof » czw maja 21, 2015 21:23 pm

Dzisiaj z kolei Duda coś brał, bo taki aktywny ;) Ma u mnie kolejny minus za powtarzanie bzdur o przetargu na helikoptery, no ale dla niego Łódź to nie Polska, bo w Łodzi nie wygrywa, tylko walczy o Świdnik i Mielec, które są na ścianie wschodniej, czyli w bastionie PiSu :D Minusem takich debat jest to, że trudno zweryfikować kto mówi prawdę ;) Bo jeden i drugi pięknie czaruje. Szkoda że na początku zaczęli rozgrywać gierki między sobą, przez co Duda nie odpowiedział tradycyjnie na pytania o kwestie światopoglądowe. Poza tym widać, że Komorowski skręcił wyraźnie w lewo po niezagospodarowany elektorat. Dzisiejsza debata była nudna. Chociaż formę miała ciekawszą, bo przy pytaniach własnych była możliwość dalszych ripost.

Templar

#1608 Post autor: Templar » czw maja 21, 2015 21:28 pm

hp_gof pisze:Minusem takich debat jest to, że trudno zweryfikować kto mówi prawdę ;) Bo jeden i drugi pięknie czaruje.
Obaj pierdolą głupoty :mrgreen: Ale niestety jakby ktoś mówił samą prawdę podczas kampanii wybroczej i obiecywał tylko realne rzeczy to więcej niż 5% by nie dostał w wyborach, taka prawda, smutne to trochę, ale cóż :P W sumie przy tej pierwszej części to mogli dać maczety obu kandydatom i niech sami załatwią to ze sobą :P No dobra, dla Bronka może katana, bo Duda jako Krakus byłby zbyt bardzo uprzywilejowany w walce na meczety.

hp_gof

#1609 Post autor: hp_gof » czw maja 21, 2015 21:39 pm

Właśnie z tymi maczetami to chciałem powiedzieć to samo :D Patrzcie, Dorn przyznał mi rację!
Ludwik Dorn: Duda przy pytaniu o helikoptery walczy o głosy na Podkarpaciu. Ale w Łodzi też są wyborcy.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1610 Post autor: Wawrzyniec » czw maja 21, 2015 21:56 pm

Walczenie o głosy na Podkarpaciu to jakieś kuriozum dla mnie. Tu nie ma o co walczyć. To moje regiony, znam je. Gdyby PiS wystawiło tutaj na kandydata krzesło ogrodowe, to i tak otrzymałoby 80%. To krzesło ma się rozumieć.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#1611 Post autor: Templar » czw maja 21, 2015 22:05 pm

Jest jeszcze kwestia frekwencji, trzeba do tego jakoś zachęcić wyborców, najlepiej właśnie zachęcać tych co Cię zawsze popierają ;) Póki co wygląda na to, że w niedzielę może liczyć się naprawdę każdy głos.

hp_gof

#1612 Post autor: hp_gof » czw maja 21, 2015 22:18 pm

Z tego wszystkiego jestem ciekaw czy ludzie naprawdę emocjonują się tymi wyborami i frekwencja okaże się jedną z najwyższych od lat (choć tej z 1995 się co prawda nie spodziewam) czy wyjdzie jak zwykle :D Bronek co prawda jeździł po Polsce zachodniej, ale on tam miał rezerwy, które nie poszły na wybory, ale Duda? Przecież on wyczerpał 90% swojego elektoratu już w pierwszej turze. Lewica też raczej na niego nie zagłosuje, więc pozostaje mu już tylko Kukiz, a tego jest sporo.

Templar

#1613 Post autor: Templar » czw maja 21, 2015 22:31 pm

hp_gof pisze:Przecież on wyczerpał 90% swojego elektoratu już w pierwszej turze.
W I turze tylko trochę ponad 5 milionów głosów, Jarek 5 lat temu miał prawie 8 milionów i myślę, że nadal co najmniej tyle jest w stanie oddać głos na Dudę.

hp_gof

#1614 Post autor: hp_gof » czw maja 21, 2015 22:39 pm

No bo frekwencja była niższa. Na pewno jeszcze jakieś głosy dostanie w skali kraju, ale to głównie na zachodzie była niższa frekwencja, a tam zyskuje więcej Komorowski. Zobaczymy. Różnica powinna być niewielka.

hp_gof

#1615 Post autor: hp_gof » czw maja 21, 2015 23:15 pm

Sfałszowali debatę!!!

Obrazek

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#1616 Post autor: WhiteHussar » czw maja 21, 2015 23:38 pm

hp_gof pisze:Ma u mnie kolejny minus za powtarzanie bzdur o przetargu na helikoptery,

ehh...

hp_gof

#1617 Post autor: hp_gof » czw maja 21, 2015 23:40 pm

"Ehh", co? Duda ma rację z helikopterami czy uważasz, że czepiam się szczegółów? To jest zaledwie jeden z wielu minusów ;)

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#1618 Post autor: WhiteHussar » pt maja 22, 2015 00:00 am

Po części zgadzam się z Dudą, że śmigłowce źle zostały wybrane gdyż mimo iż wartość bojowa trzech początkowo proponowanych śmigłowców, które ze sobą konkurowały jest porównywalna. Oczywiście każdy z nich jest trochę inny. Jeden ma duże doświadczenie na polu walki - bo amerykańskie Black Hawki są symbolem stosowania śmigłowców na wojnie, więc można powiedzieć, że skoro najpotężniejsza armia je posiada to nie ma co się zastanawiać. Francuski śmigłowiec również ma doświadczenie, jest to nowsza konstrukcja niż Black Hawk. Z kolei włoski jest najnowszy, więc pod tym względem najbardziej perspektywiczny

Jeżeli zatem te śmigłowce są bojowo porównywalne ( ja faworyzuje BLACK HAWK ), to powinien natychmiast pojawić się drugi ważny element decydujący z punktu widzenia polskiej gospodarki i BEZPIECZEŃSTWA państwa.
Chodzi o produkcję w Polsce.
Mamy dwa zakłady produkujące bardzo dobre śmigłowce. Korzystają z nich współcześnie najsilniejsze armie: amerykańska, włoska, brytyjska i niemiecka. Wybieramy śmigłowiec, który nie będzie produkowany w Polsce, który nie ma tu zakładów produkcyjnych. Trzeba dodać istotną informację, że śmigłowiec będzie służył jakieś 30-40 lat w Siłach Zbrojnych RP a więc do jego ceny należy dodać koszt serwisu i napraw. Jest to z reguły koszt co najmniej dwa razy przewyższający pierwotną wartość maszyny. Te pieniądze będziemy płacić francuskiemu właścicielowi, zamiast polskim robotnikom

Można jeszcze dodać akcje z ich ilością. Początkowa 70 a teraz 50.
I jeszcze kwestia faworyzowaniu FR na przetargu pewni aby Tusk miał większe szanse na stanowisko jakie teraz posiada - to takie moje przemyślenie ( może błędne )

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#1619 Post autor: WhiteHussar » pt maja 22, 2015 00:11 am

O d*pę rozbić ich chwalenie się na temat fabryk montażowych w PL skoro stanowić one będą jedynie niewielką część przemysłowej wartości dodanej, rzędu 5 - 10% ...

Co z resztą produkcji śmigłowca? Cała kasa w FR przemysł. Brawo!

hp_gof

#1620 Post autor: hp_gof » pt maja 22, 2015 01:28 am

Ok, czyli widać, że jednak nie do końca siedzisz w temacie. Nie chce mi się pisać, więc zamieszczę link do przeczytania: http://www.wykop.pl/artykul/2512951/fak ... -wojskowe/ Dudę popierają związkowcy i Polska wschodnia, dlatego tak walczy o Świdnik i Mielec. Tylko że tam jest kapitał zagraniczny, a WZL w Łodzi należą wyłącznie do państwa polskiego.

ODPOWIEDZ