Najważniejsze ścieżki fantasy 1980-2010

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Najlepsza ścieżka do filmu fantasy w historii to:

Conan the Barbarian
7
44%
Krull
0
Brak głosów
The NeverEnding Story
1
6%
Legend
1
6%
Willow
1
6%
Merlin
0
Brak głosów
LOTR - trylogia
3
19%
Hook
0
Brak głosów
The Mists of Avalon
0
Brak głosów
Robin of Sherwood
3
19%

Liczba głosów: 16

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#106 Post autor: Paweł Stroiński » czw kwie 01, 2010 00:55 am

lis23 pisze:
Mystery Man pisze:
lis23 pisze:A co to za tytuł: " John Williams - HP and the Sorcerer's Stone ' - przecież tytuł filmu jak i książki brzmi: " Harry Potter and the Philosopher's Stone ".
Czyżby :?: :)
http://www.imdb.com/title/tt0241527/
No nie wiem ... mam właśnie w ręku książkę i jak byk widnieje tam taki oto tytuł: " Harry Potter and the Philosopher's Stone " - szczerze powiedziawszy z tym drugim się jeszcze nie spotkałem ... choć teraz przeglądając neta widzę ten tytuł i już sam nie wiem ... widnieje on nawet na płycie ( ja mam płytę z moją wersją tytułu ) ... czyżby drugi tytuł był tytułem alternatywnym lub zarezerwowanym dla jakiejś części świata? ...
W USA wydano jako Sorcerer's Stone, bo stwierdzono, że amerykańskie dzieci nie wiedzą, co to filozof. Powaga.

Mefisto

#107 Post autor: Mefisto » czw kwie 01, 2010 01:15 am

Wawrzyniec pisze:A droidy, te wszystkie komputery, lasery, hologramy, maszyny itd.
Wszystko, dosłownie wszystko działa tam na słowo honoru - Lucas po prostu ładnie wkomponował baśń w elementy kosmiczne, co zresztą przypieczętował już na samym początku z "dawno, dawno temu..."
Filmy Lucasa to jedna wielka hybryda.
owszem, że hybryda, ale należąca do fantasy
Spokojnie można jeszcze władować do tego western, filmy o samurajach, filmy wojenne itd.
nie, nie, nie - to już tylko inspiracje dla tego filmu, pewne detale, które większego wpływu na gatunkowość nie mają

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#108 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 01, 2010 15:13 pm

Dobrze Mefisto, gdyż widzę, że jednak każda ze stron pozostaje przy swoich argumentach. Proponuję więc, tak pokojowo i z wzajemnym szacunkiem się pięknie różnić :)

A czy w tym temacie to w ogóle planowana jest jakaś dyskusja na temat muzyki?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#109 Post autor: Paweł Stroiński » czw kwie 01, 2010 16:27 pm

Marek, wrzuć Clash of the Titans w 2010 jako śmierć gatunku :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#110 Post autor: Wojteł » czw kwie 01, 2010 20:54 pm

Jeśli wolno zasugerować, to Beowulfa z 2007 też można by dorzucić. Chyba, że uznajemy go za animację (mimo, ze jest to animacja dosyć nietypowa) i odrzucamy. Może nie był jakimś Conanem czy Władcą Pierścieni, ale temat główny był dobry.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#111 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 01, 2010 21:06 pm

Ja bym "Beowulfa" zaliczył, gdyż to nie jest klasyczna animacja. A po za tym temat Silvestriemu naprawdę wyszedł. Nie jest to może oryginalna ścieżka, ale nad wyraz przyjemnie się jej słucha. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#112 Post autor: Koper » czw kwie 01, 2010 22:43 pm

Jakby to Cameron powiedział - motion capture movie :) Film kręcono z żywymi aktorami na planie, jak najbardziej można zaliczyć wg mnie.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#113 Post autor: Marek Łach » pt kwie 02, 2010 18:49 pm

Nikt już nie ma żadnych pomysłów? Szału ta lista nie robi jak na razie. Jeśli wyczerpaliśmy temat to powoli będę ją zamykał i zrobi się jakieś podsumowanie.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#114 Post autor: Koper » pt kwie 02, 2010 19:03 pm

Od biedy możesz dopisać "Nieśmiertelny III: Mag" J. Petera Robinsona. Przeciętne, ale fragmentami nawet niawet. :)

A "Hocus Pocus" Debneya? Słyszał to ktoś? Albo "Wiedźmy" Myersa?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#115 Post autor: Marek Łach » pt kwie 02, 2010 19:20 pm

Jak przeciętne to chyba nie ma co dopisywać, tym bardziej że to taki film, o którym nikt nie pamięta albo szybko chce zapomnieć ;)

A czy Lemony Snicket Newmana to fantasy? Nie znam filmu.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#116 Post autor: Bucholc Krok » pt kwie 02, 2010 19:34 pm

Jest sporo luk czasowych. Niczego fantastycznego w tamtych latach się nie pisało? ;)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Mefisto

#117 Post autor: Mefisto » pt kwie 02, 2010 21:11 pm

The Pagemaster wg mnie można podciągnąć spokojnie pod ten gatunek, choć to taka przygodówka połączona z animacją
The Shadow nie widzę
Miracle on 34th Street
A Troll in Central Park

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#118 Post autor: Marek Łach » pt kwie 02, 2010 21:49 pm

Mefisto pisze:The Pagemaster wg mnie można podciągnąć spokojnie pod ten gatunek, choć to taka przygodówka połączona z animacją
The Shadow nie widzę
Miracle on 34th Street
A Troll in Central Park
The Shadow raczej zaliczyłbym do komiksowych/superbohaterskich, czy jak by to zwać. Miracle - niby element fantasy ważny, ale to trochę tak jak z odrzuconym przez nas Loch Ness, chyba go trochę za mało w porównaniu z resztą pozycji na liście. Troll - animacja, więc odpada; The Pagemaster - hmm chyba jednak animacja też jest tu dominująca, więc nie dopisuję... Sorry Mefi ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#119 Post autor: Koper » pt kwie 02, 2010 23:01 pm

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#120 Post autor: Mystery » sob kwie 03, 2010 09:35 am

"Lemony Snicket" czemu nie, choć to bardziej takie familijne kino przygodowe, a jak już to "Dużą Rybę" Elfman też można byłoby dać. Za to "Jumanji" Hornera w sumie też by się nadawało. Średnie to, ale muzyka ta ma swoich zwolenników, ale skoro na liście mamy Eragorna to .... :wink:

ODPOWIEDZ