Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

Re: Alexandre Desplat

#1561 Post autor: Wojteł » pn kwie 20, 2015 19:37 pm

Ta, Olek weźmie ten czteronutowy temat Gwiazdy śmierci z Nowej Nadziei i "ukryje" go na harfie :wink:
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#1562 Post autor: bladerunner22 » pn kwie 20, 2015 20:03 pm

poczytałem trochę wasze wypowiedzi w tym ,,ciekawe'' posty hp_gofa i widzę, że feiluje ostro jak ja przed laty z geniuszem HGW. :P

Spokojnie to z wiekiem przechodzi :P .
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

hp_gof

#1563 Post autor: hp_gof » pn kwie 20, 2015 20:32 pm

Weź w ogóle nie porównuj Olka z HGW ;) Poza tym jak już oskarżasz mnie o fail, to dawaj cytaty i dopisz komentarz, w czym failuję ;) Tylko przygotuj się na solidną dyskusję, bo ja łatwo nie odpuszczam ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1564 Post autor: Wawrzyniec » pn kwie 20, 2015 21:58 pm

Wojtek pisze:Ta, Olek weźmie ten czteronutowy temat Gwiazdy śmierci z Nowej Nadziei i "ukryje" go na harfie :wink:
Albo zamiast "Imperial March" zrobi "Imperial Waltz". :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1565 Post autor: Mystery » czw kwie 23, 2015 13:07 pm

Olo powoli zapełnia sobie grafik na następny rok, dla reżysera Zulu i Largo Winch, skomponuje do filmu biograficznego o Philippe Cousteau "The Odyssey".

A ten 2015 jak na Desplata wygląda jak na razie jakoś mało ekscytująco, w sumie póki co najlepiej zapowiada się ten "Tale of Tales", który będzie walczył o Złotą Palmę w Cannes. Cóż, trzeba czekać na Oscarowy sezon i jakieś wieści o nagłych zastępstwach i scorach robionych w kilka tygodni :wink:

hp_gof

#1566 Post autor: hp_gof » czw kwie 23, 2015 13:25 pm

Mało ekscytująco? Po prostu ma więcej projektów europejskich w tym roku, których w zeszłym nie miał wcale. On ma ten grafik zapełniony do końca 2016, tylko my nie o wszystkich projektach wiemy ;) Projekty oscarowe są już co najmniej 3 w tym roku, więc jest git. Scoru do Wendersa nie wydali, więc trochę szkoda :( Za blockbusterami Olo nie przepada, więc poczekamy sobie chyba dopiero do Rogue One ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1567 Post autor: Mystery » czw kwie 23, 2015 15:07 pm

Po prostu już tak komfortowe projekty u Ola jak kostiumowe Suffragette czy Danish Girl, bądź skromne francuskie dramaciki, z których mało co kiedy wychodzi coś pamiętnego, już tak nie grzeją i raczej wiadomo czego się po nich spodziewać. Co innego Rogue One czy właśnie horror fantasy jakim jest Tale of Tales, tu z pewnością można być ciekawym co spłodzi Desplat :wink:

hp_gof

#1568 Post autor: hp_gof » czw kwie 23, 2015 15:35 pm

No ja rozumiem, ale on akurat lubi różnorodność i ma swoich stałych współpracowników, więc jest jak jest. Oczywiście, ja też z chęcią posłuchałbym jakichś większych projektów ;)

hp_gof

#1569 Post autor: hp_gof » czw kwie 30, 2015 12:06 pm

Nowy włoski zwiastun (tym razem już gadany) Tale of the Tales. https://www.youtube.com/watch?v=L8e8S-4E7lY
Olo jest w creditsach również na plakatach, więc w połowie maja mam nadzieję, że dostaniemy płytę :) We Włoszech wchodzi 14 maja do kin, potem będzie w Cannes. Reality wydali na CD w okolicy włoskiej premiery, więc mam nadzieję, że tu będzie tak samo :) Natomiast póki co o muzyce cisza, nic nie wiemy :(

A tutaj macie skład orkiestry, fotki z sesji nagraniowej i w ogóle trochę info na temat tego projektu :)
http://www.sudovestrecords.com/it/works/589/show

Orchestra:
12 Violins 1'
10 Violins 2'
08 Violas
08 Cellos
05 Basses
03 Flute
01 Piano
02 Harp
02 Percussion
01 Bass Drum
01 Glockenspiel
01 Xilophone
01 Vibraphone
01 Marimba
01 Celesta
01 Sample / Synth
01 Soloist voice

Compositore
Alexandre Desplat

Orchestratore
Alexandre Desplat

Orchestra
Roma Sinfonietta

Direttore d'orchestra
Alexandre Desplat

Assistente musicale
Domenique Lemonnier

Programmatore
Romain Allender

Coordinatore d'orchestra
Gino Lanzillotta

Studio di registrazione
Forum Music Village (Rome)

Tecnico del suono (registrazione)
Marco Streccioni

Assistente di studio (registrazione)
Gabriele Conti

Studio di mix
Abbey Road

Tecnico del suono (mix)
Jonathan Allen

Editore
Archimede Srl

Data
17 / 26 marzo 2015

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1570 Post autor: qnebra » czw kwie 30, 2015 13:31 pm

1. film jednak nie wygląda na tak zdrowo pogrzmocony i psychodeliczny jak po pierwszym zwiastunie. Tu mamy normalną baśń filmową. Czekam.

2. music composed, orchestrated and conducted by Olo Desplą 8) :D

hp_gof

#1571 Post autor: hp_gof » czw kwie 30, 2015 13:43 pm

I jeszcze zapewne produced ;) Skład orkiestry 60-osobowy. Ujdzie. Fajnie, że jest solist(k)a :) Oby było melodyjnie! Ciekawe czy będzie jakaś muzyka źródłowa na albumie...

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1572 Post autor: qnebra » czw kwie 30, 2015 14:59 pm

Spojrzałem sobie na ten skład orkiestry i zapowiada się coś z kategorii "plumkanio Desplattio classico". Melodyjnie raczej będzie, nikt nie spodziewa się chaosu i atonalności po pracy Ola.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1573 Post autor: qnebra » czw maja 07, 2015 19:34 pm

To teraz pytanie.

Co z Desplata polecilibyście osobie, która do tej pory miała do czynienia głównie z RCP i muzyką trailerową. Coś, co będzie miało dość niski próg wejścia, tak by nie wrzucać tej osoby w odmęty plumkania.

hp_gof

#1574 Post autor: hp_gof » czw maja 07, 2015 20:07 pm

Zapytaj Wawrzyńca. On jest osobą o podobnym profilu zainteresowań ;)
Z mojej strony mogę spróbować polecić na początek Rise of the Guardians, The Monuments Men oraz Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2. Natomiast wszystko zależy co rozumiesz przez pojęcie "plumkanie", bo styl Desplata jest jaki jest i w każdym scorze są jakieś elementy plumkania. Warto polecić też The Ghost Writer i The Ides of March - thrillery polityczne. Z prac lirycznych (takich najbardziej przystępnych) - The Girl with a Pearl Earring, Extremely Loud and Incredibly Close oraz The Imitation Game (ale powtarzam, to już jest typowe plumkanie, choć jak dla mnie - ekscytujące). No i ostatnia grupa to scory do filmów Andersona (odrobina dziwaczności), przede wszystkim Fantastic Mr. Fox i The Grand Budapest Hotel. Miłego słuchania!

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1575 Post autor: DanielosVK » czw maja 07, 2015 20:29 pm

Desplatowskie fragmenty "Moonrise Kingdom" też są przeyummy. :D
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

ODPOWIEDZ