Najważniejsze ścieżki fantasy 1980-2010

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Najlepsza ścieżka do filmu fantasy w historii to:

Conan the Barbarian
7
44%
Krull
0
Brak głosów
The NeverEnding Story
1
6%
Legend
1
6%
Willow
1
6%
Merlin
0
Brak głosów
LOTR - trylogia
3
19%
Hook
0
Brak głosów
The Mists of Avalon
0
Brak głosów
Robin of Sherwood
3
19%

Liczba głosów: 16

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#91 Post autor: Koper » śr mar 31, 2010 16:56 pm

Wawrzyniec pisze:Na tej zasadzie to i "Dragonheart" i "Dragonslayera" należy usunąć, gdyż w obu tych filmach tylko jeden smok się pojawia :wink:
Tylko, że weź pod uwagę jeszcze miejsce, czas akcji, bohaterów ludzkich... "Loch Ness" to żadne fantasy, ot familijna produkcja z wątkiem fantastycznym. A produkcje typu "Star Wars", "Avatar" czy "Diuna" mimo pewnych elementów fantasy czy baśniowych, może sobie darujmy i podepnijmy je pod sci-fi.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#92 Post autor: Marek Łach » śr mar 31, 2010 17:21 pm

Wiedźmina już wczoraj dopisałem do listy. Inkheart już dopisuję, chociaż dla mnie to nic ciekawego.

Co do wątpliwości:
Loch Ness - to jak to traktować? zostawić na liście, czy fantasy jest śladowe?
Przyczajony tygrys, Hero, Dom latających sztyletów - czy tu fantasy też nie jest czasem cząstkowe? To że trochę fruwają i mamy poetyckie kadry to chyba jednak mniej niż w Przysiędze, która po trailerze wygląda mi na baśniowe fantasy pełną gębą...

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#93 Post autor: lis23 » śr mar 31, 2010 17:44 pm

Hmm ... na Filmweb " Przyczajony tygrys,ukryty smok " widnieje jako; " fantasy,przygodowy " więc chyba należy go zaliczyć do tego grona? - " Hero " jest już jako ' dramat,kostiumowy ' ;)
a " Gwiezdne Wojny " to moim zdaniem hybryda sf i fantasy,coś pomiędzy,coś co trudno zaszufladkować i myślę że można je traktować zamiennie - i jako fantasy i jako sf - w końcu jest to kosmiczna baśń a nie space opera w stylu " Mass Effect " ;)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#94 Post autor: Bucholc Krok » śr mar 31, 2010 17:47 pm

Jak śladowe to nie ma sensu dodawać, bo zaraz ktoś rzuci Kevinem..
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#95 Post autor: lis23 » śr mar 31, 2010 17:50 pm

A co to za tytuł: " John Williams - HP and the Sorcerer's Stone ' - przecież tytuł filmu jak i książki brzmi: " Harry Potter and the Philosopher's Stone ".

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#96 Post autor: Mystery » śr mar 31, 2010 17:55 pm

lis23 pisze:A co to za tytuł: " John Williams - HP and the Sorcerer's Stone ' - przecież tytuł filmu jak i książki brzmi: " Harry Potter and the Philosopher's Stone ".
Czyżby :?: :)
http://www.imdb.com/title/tt0241527/

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#97 Post autor: lis23 » śr mar 31, 2010 18:15 pm

Mystery Man pisze:
lis23 pisze:A co to za tytuł: " John Williams - HP and the Sorcerer's Stone ' - przecież tytuł filmu jak i książki brzmi: " Harry Potter and the Philosopher's Stone ".
Czyżby :?: :)
http://www.imdb.com/title/tt0241527/
No nie wiem ... mam właśnie w ręku książkę i jak byk widnieje tam taki oto tytuł: " Harry Potter and the Philosopher's Stone " - szczerze powiedziawszy z tym drugim się jeszcze nie spotkałem ... choć teraz przeglądając neta widzę ten tytuł i już sam nie wiem ... widnieje on nawet na płycie ( ja mam płytę z moją wersją tytułu ) ... czyżby drugi tytuł był tytułem alternatywnym lub zarezerwowanym dla jakiejś części świata? ...

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#98 Post autor: Koper » śr mar 31, 2010 18:25 pm

Marek Łach pisze:Loch Ness - to jak to traktować? zostawić na liście, czy fantasy jest śladowe?
Naukowiec przyjeżdża szukać potwora z Loch Ness. Ale pierwsza znajduje go jego córka. Wielkie mi "fantasy"... :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#99 Post autor: Bucholc Krok » śr mar 31, 2010 20:07 pm

W "Kevin sam w domu" było lepsze fantasy.. :D
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Mefisto

#100 Post autor: Mefisto » śr mar 31, 2010 20:36 pm

Wawrzyniec pisze:mimo wszystko ze względu chociażby na istniejący w tym filmie postęp technologiczny itd. zaliczajmy jednak "Star Wars" do fantastyki.
Ale jaki, proszę ja Ciebie, postęp technologiczny Ty tam widzisz? :)
Wszystko w SW działa na słowo honoru, mamy Moc, smoki i inne stwory, a że miecze są świetlne, a akcja dzieje się w kosmosie, to nie znaczy, że jest to fantastyka. W Krullu też mamy kosmiczne sekwencje, lasery, ale jest to rasowe fantasy i takimż też są SW.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#101 Post autor: Wawrzyniec » śr mar 31, 2010 22:17 pm

Mefisto pisze:Ale jaki, proszę ja Ciebie, postęp technologiczny Ty tam widzisz? :)Wszystko w SW działa na słowo honoru, mamy Moc, smoki i inne stwory, a że miecze są świetlne, a akcja dzieje się w kosmosie, to nie znaczy, że jest to fantastyka. W Krullu też mamy kosmiczne sekwencje, lasery, ale jest to rasowe fantasy i takimż też są SW.
A droidy, te wszystkie komputery, lasery, hologramy, maszyny itd. Ja nie twierdzę, że Twoje argumenty są złe, ale ja dalej się nie dam przekonać, ze "Star Wars" to rasowe fantasy. Filmy Lucasa to jedna wielka hybryda. Spokojnie można jeszcze władować do tego western, filmy o samurajach, filmy wojenne itd. To jest oczywiście bardzo fajna dyskusja, ale może nie na ten temat i nie na tym forum. Nie żeby mi się nie chciało z Tobą rozmawiać, wręcz przeciwnie :wink:

A co do "Loch Ness" to jak uważacie, że to nie jest fantasy to możecie spokojnie usunąć. Jakby co to inna praca Trevora Jonesa, której tu nie ma to jest już na pewno "fantasy", a mianowicie "Labirynth". Tylko o ile ja Jonesa bardzo lubię i "Merlina" i "The Mighty" uwielbiam, tak "Labirynth" nie cierpię, ale w sumie można dać.
Tylko też nie widzę sensu, aby ładować wszystko, gdyż to mają być chyba najlepsze ścieżki fantasy. A tak to już wiele z tych, które na liście się znajdują nie zaliczają się do moich ulubionych i nie cenię ich wysoko.
Ale to oczywiście tylko i wyłącznie moje skromne zdanie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#102 Post autor: lis23 » śr mar 31, 2010 22:37 pm

A " Labirynt Fauna "? - fantasy czy bardziej horror? ... :?:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#103 Post autor: Wawrzyniec » śr mar 31, 2010 22:49 pm

lis23 pisze:A " Labirynt Fauna "? - fantasy czy bardziej horror? ... :?:
Możesz jeszcze do tego dodać, dramat i film historyczny. Ale dla mnie to jak najbardziej fantasy, tyle że mroczne.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#104 Post autor: Koper » śr mar 31, 2010 22:58 pm

Wawrzyniec pisze:
lis23 pisze:A " Labirynt Fauna "? - fantasy czy bardziej horror? ... :?:
Możesz jeszcze do tego dodać, dramat i film historyczny. Ale dla mnie to jak najbardziej fantasy, tyle że mroczne.
Jeszcze mniej "rasowe" jak Star Wars :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#105 Post autor: Wawrzyniec » śr mar 31, 2010 23:05 pm

Powinienem się domyślić, że zamiast dyskutować nad poziomem muzyki do tych produkcji to utkniemy w dywagacjach nad przynależnością poszczególnych filmów do gatunku :P

ODPOWIEDZ