FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Mefisto

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#2266 Post autor: Mefisto » sob lut 28, 2015 18:04 pm

Koper pisze:To my odkryliśmy Velazqueza 5 lat po wszystkich i u nas ciągle w czymś wygrywa FMF?
Velasquez nigdy nie wygrał, a że był nominowany to nie widzę w tym wielkiej żenady, bo kategoria to Odkrycie/Niespodzianka, a nie Nowy kompozytor w branży - nie każdy śledzi każdego 24/7, więc takie nazwiska bardzo długo mogą przemykać gdzieś w tle. Bource też kariery od Artysty nie zaczął, ale to nim wypłynął w melomańskiej świadomości na świecie - tu już rozumiem nie ma obiekcji, mimo iż został "odkryty" 5 lat po wszystkich. FMF nie wygrywa, bo nie macie takiej kategorii i generalnie walisz kulą w płot.
Utwory mieliśmy takie nominowane jak u was?
W zeszłym roku a i owszem :)
Po drugie jak porównać np. festiwal w Polsce z festiwalem w Hiszpanii. Wydarzeniem nr 1 dla Polaków będzie ten w Polsce, dla Hiszpanów - w Hiszpanii. Konkluzja - kategoria bez sensu.
Bez sensu to są takie wywody. Jeśli ktoś zna oba festiwale, to chyba jasnym, że zagłosuje na ten lepszy. Suma sumarum i tak zresztą nie rozumiem problemu, bo zamiast się cieszyć, że mamy na własnym podwórku imprezę o światowym kalibrze, która tyle lat już przetrwała i się rozwija, to narzekanie, bo FMF wygrywa w plebiscycie ciągle. Straszne po prostu. Jak pisałem - Desplat też wielokrotnie wygrywał kompozytora roku i jakoś nikogo to nie uwiera. Także problem i jego rozdmuchanie z dupy - i w dodatku bezsensownie podkopuje ideę całego Resume, które na dłuższą metę i tak jest jedynie wspólną zabawą, a Wy wykorzystujecie jego wyniki do idiotycznego wbijania szpilek "bo u konkurencji". EOT.
A kiedy mnie ostatnio widzieliście na FMFie, towarzyszu Mefisto?
A czy ja mówię tylko do Ciebie?

hp_gof

#2267 Post autor: hp_gof » sob lut 28, 2015 18:07 pm

Cisek - też myślę, że Titanic prędzej wybiorą niż Back to the Future. Ale już ściągnięcie Hornera będzie wyzwaniem :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2268 Post autor: Koper » sob lut 28, 2015 20:06 pm

Mefisto pisze:FMF nie wygrywa, bo nie macie takiej kategorii i generalnie walisz kulą w płot.
Duran kategoria to nie mamy. :mrgreen:
Mefisto pisze:Bez sensu to są takie wywody. Jeśli ktoś zna oba festiwale, to chyba jasnym, że zagłosuje na ten lepszy.
A kto zna oba festiwale? Pojedyncze osoby może w ogóle były na jakimkolwiek innym koncercie filmówki niż jakiś w ramach FMFu, więc bez sensu jest ta kategoria. :P
Mefisto pisze:Także problem i jego rozdmuchanie z dupy - i w dodatku bezsensownie podkopuje ideę całego Resume,
Nie, jedynie pewnej kategorii sensownej jak wybory w KRLD.
Mefisto pisze:A czy ja mówię tylko do Ciebie?
To do kogo? :) Bo podobno to głosami naszej redkacji wygrywa FMF, a ja na to nie głosowałem, Wawrzek też nie, zaraz się okaże, że głosowanie sfałszowane, bo wam wejściówki darmowe obiecali. ;) :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#2269 Post autor: hp_gof » sob lut 28, 2015 20:17 pm

No ja też nie głosowałem na FMF :P A zdobył 27 pkt oddane przez 11 osób. Na drugim miejscu był Olek w Wenecji 17 pkt - 9 osób, a na trzecim Hans w PL 15 pkt - 9 osób. Brało udział łącznie 18 osób, z czego 9 (równo połowa) z filmmusic.pl, 6 osób z muzykafilmowa.pl, 2 osoby z s.pl i Miśka (ona na pewno głosowała na FMF :mrgreen: ). Z naszej redakcji już co najmniej 3 osoby się wyparły głosowania na FMF, więc pozostaje 6 do weryfikacji i ewentualnego rozstrzelania :mrgreen: No ale tak na serio, ja nikomu nie bronię głosowania na FMF, jak się komuś podobało to luz. Co nie zmienia faktu, że uwag co do formuły festiwalu z roku na rok jest coraz więcej.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#2270 Post autor: Wojteł » sob lut 28, 2015 20:35 pm

No ja głosowałem na Hansa i Olka, nie pamiętam, w jakiej kolejności :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#2271 Post autor: Kaonashi » sob lut 28, 2015 20:51 pm

Pewnie gdybym nie zapomniał i zgłosił koncert z okazji setnej rocznicy urodzin Ifukube, to na pewno to by wygrało i nie byłoby narzekania na FMF. :|
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2272 Post autor: Koper » ndz mar 01, 2015 20:56 pm

I tak by FMF miało 110% głosów. :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2273 Post autor: Wawrzyniec » pn mar 02, 2015 23:31 pm

Chwila, chwila, a gdzie ja niby pisałem, że w ogóle nie głosowałem FMF? :? :shock: Napisałem, że był to Festiwal na którym gościem był Hans Zimmer, a więc wydarzenie to było wielkie. Już nie pamiętam, na którym miejscu głosowałem, ale na pewno głosowałem. I naprawdę w tym roku akurat się nie dziwię, że inni głosowali.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#2274 Post autor: hp_gof » wt mar 03, 2015 13:25 pm

Z fejsa FMFu:
Orły 2015 rozdane! Nagroda za Najlepszy Filmowy Serial Fabularny dla „Czas Honoru – Powstanie”, do którego muzykę napisał Bartosz Chajdecki. Gratulujemy! Chcielibyście usłyszeć muzykę z tego serialu na FMF? Czytamy w Waszych myślach – podczas FMF Bartosz Chajdecki zaprezentuje połączoną suitę z tematami z seriali „Czas Honoru” oraz „Misja Afganistan”. Rezerwujcie swój czas!

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#2275 Post autor: Kaonashi » wt mar 03, 2015 13:44 pm

Misja Afganistan? To przecież suche było...

hp_gof

#2276 Post autor: hp_gof » wt mar 03, 2015 14:00 pm

No ale to serial, a to gala seriali, a muszą kogoś z Polaków zaprezentować, a tylko Chajdecki się do tego nadaje ;) Ewentualnie jeszcze Abel z Penny Dreadful.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#2277 Post autor: Kaonashi » wt mar 03, 2015 14:04 pm

A to mało polskich seriali miało dobrą muzykę?

Templar

#2278 Post autor: Templar » wt mar 03, 2015 15:52 pm

hp_gof pisze:a tylko Chajdecki się do tego nadaje ;)
Matuszkiewicz? Lorenc? Dębski też mógłby na głównych tematach przelecieć :P W ogóle to jak podczas Szekspira będzie grany np. Rota, to tutaj też mógłby być np. Kazanecki :P

hp_gof

#2279 Post autor: hp_gof » wt mar 03, 2015 16:37 pm

No ok, ale wiecie jaki jest target tego festiwalu? Gimbaza, która zna tylko seriale, które powstały w ciągu ostatnich kilku lat :mrgreen: Musi być nowocześnie i cool. Poza tym akurat Chajdeckiego bym się nie czepiał :P Wolę jego niż Djawadiego ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2280 Post autor: Koper » wt mar 03, 2015 17:43 pm

hp_gof pisze:wiecie jaki jest target tego festiwalu? Gimbaza
No i otóż to.
Dlatego FMF mogę chyba już sobie śmiało wyrzucić z kręgu zainteresowań.

Czy ktoś się wybiera do Pragi na kwietniowy koncert, tak swoją drogą?

ODPOWIEDZ