DISASTERPEACE - IT FOLLOWS (2015)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Dexter
Kserujący nuty

DISASTERPEACE - IT FOLLOWS (2015)

#1 Post autor: Dexter » czw lut 26, 2015 05:59 am

Wkrótce do polskich kin wejdzie It Follows - drugi film Davida Roberta Mitchella, wschodzącej gwiazdy amerykańskiego kina indie. Premierę miał już dosyć dawno, bo na ubiegłorocznym Cannes i od tej pory robi sporą furorę (na Rotten Tomatoes wciąż ma perfekcyjne 100% przy 24 recenzjach, ze średnią ocen 8,8/10), ale do szerokiej dystrybucji na całym świecie wejdzie dopiero teraz. Miałem okazję obejrzeć ten film na ostatnim American Film Festival we Wrocławiu i dołączam się do zachwytów: It Follows to genialne połączenie horroru i teen movie, nakręcone i wyreżyserowane tak, że w trakcie niespełna 100-minutowego seansu siedziałem wbity w fotel, kompletnie zaskoczony i podekscytowany każdą kolejną sekundą tej niezwykle wystylizowanej perły.

O czym to jest: na nastoletnią Jay (znana z Gościa Maika Monroe) spada przekazywana drogą płciową klątwa i od tej pory próbuje dopaść ją przybierająca różne formy zjawa, przed którą jedynym ratunkiem jest.... przekazanie klątwy dalej. Jednak jeśli monstrum dopadnie ostatnią osobę w łańcuchu, znów ściga poprzednią. (tak, wiem, jak absurdalnie to brzmi, ale mniej więcej taki opis zachęcił mnie do wybrania się na ten film i zostałem kompletnie znokautowany)

Za elektroniczny score do It Follows odpowiada Disasterpeace (Rich Vreeland), chyba najbardziej znany do tej pory z ciekawej oprawy do FEZ, czyli hitu rynku gier niezależnych sprzed paru lat. W filmie Mitchella muzyka pełni rolę pierwszoplanową, bo razem ze zdjęciami buduje będący szkieletem dramaturgicznym całej opowieści niesamowity klimat i - oczywistą z powodu gatunkowości filmu - atmosferę grozy. Ale nigdy nie popada przy tym w banał, a wręcz przeciwnie. W dodatku rzadko kiedy score wwierca mi się z taką sugestywnością do głowy, jak w tym przypadku (już jestem pewien, że It Follows znajdzie się w moim top 10 2015). Od seansu w październiku minęło trochę czasu, więc nie chcę teraz przeprowadzać szerszej analizy, a jedynie zwrócić uwagę, że może to być (a przede wszystkim powinna) ważna pozycja nie tylko na tegorocznej mapie nie tylko filmu, ale i filmówki.

Jako przedsmak albumu pojawiły się 3 utwory, które można przesłuchać tutaj:
http://blogs.indiewire.com/theplaylist/ ... s-20150225

W wersji elektronicznej It Follows wychodzi 10 marca, na CD pojawi się 2 tygodnie później.

Podsumowując: IDŹCIE NA TO DO KINA! :P (polska premiera: 13 marca)

Okładka:
Obrazek

Edit: Ok, zapłon roku, ale przegapiłem to totalnie - cały album jest już na Spotify i YouTubie, np. tu: https://www.youtube.com/watch?v=R2fNCSYQZb0
Jak się spodziewałem, nie działa to aż tak wybitnie efektownie poza filmem (pewnie tym bardziej bez jego znajomości), choć motyw główny jest nie do przecenienia, kilka utworów to zdecydowane highlighty, a całość brzmi bardzo ciekawie i świeżo, pomimo ewidentnych naleciałości z FEZ momentami - Mitchell jest fanem oprawy gry i według Disasterpeace podłożył ją miejscami jako temp-track.
Ostatnio zmieniony pt lut 27, 2015 03:00 am przez Dexter, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: DISASTERPEACE - IT FOLLOWS (2015)

#2 Post autor: Koper » czw lut 26, 2015 16:51 pm

Film jest w sieci już? :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Dexter
Kserujący nuty

#3 Post autor: Dexter » czw lut 26, 2015 17:43 pm

Wątpię, bo do niedawna był tylko w obiegu festiwalowym ;) We Francji pojawił się na początku lutego, w USA premiera na równi z Polską, a jutro wchodzi do szerokiej dystrybucji w UK.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#4 Post autor: Koper » czw lut 26, 2015 19:08 pm

Tak pytałem, bo zazwyczaj jak u nas do kin wchodzi niemainstreamowy film, to na świecie jest już w fazie dostępu na sieci albo i po premierze na BR/DVD...
A Ty gdzie oglądałeś?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Dexter
Kserujący nuty

#5 Post autor: Dexter » czw lut 26, 2015 19:48 pm

To nie ten przypadek - przypuszczam, że sami producenci nie spodziewali się, że dostaną od Mitchella coś tak dobrego (choć jego debiut też bardzo mi się podobał) - film zbiera uniwersalny aplauz i myślę, że ma równocześnie całkiem spory komercyjny potencjał, a szum internetowy wokół niego na pewno wzmaga hajp (na indiewire znalazł się już na liście 25 najlepszych horrorów XXI wieku, a info o tym polski dystrybutor zdążył nawet walnąć na plakat). Także dzięki temu It Follows wdarło się chyba do mainstreamu i stąd premiery na różnych rynkach w małym odstępie czasu.

Jak pisałem u góry, film widziałem na ubiegłorocznym American Film Festival we Wrocławiu, gdzie brał udział w sekcji Spectrum / konkursie głównym.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#6 Post autor: swordfish » czw lut 26, 2015 20:05 pm

Ten film to hołd dla młodzieżowego kina lat 80. ze straszydłami. Dużo nawiązań stylistycznych do Johna Carpentera i Wesa Cravena. Muzycznie to 100% elektronika carpenterowska. Ogólnie nie lubię horrorów, ale również podczas oglądania w kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu podczas AFF siedziałem jak zaklęty. Twórcy mogą spokojnie kręcić kolejne części, mamy godnego następcę "Koszmarów z ulicy Wiązów" XXI wieku.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#7 Post autor: Adam » czw lut 26, 2015 21:51 pm

czy to jest może muzycznie podobne to White Bird In A Blizzard?
#FUCKVINYL

Mefisto

#8 Post autor: Mefisto » pt lut 27, 2015 01:02 am

muzycznie to jest podobne raczej do ściany dźwięku :) filmu jeszcze nie znam, ale płyta nie jest specjalnie słuchalna

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#9 Post autor: Mystery » pt lut 27, 2015 10:54 am

No nie da się tego słuchać i nie nastawiajcie się na drugie "Cold In July", mało przyjemne elektroniczne eksperymenty, gdzie maszyna borowania Reznora i Rossa, to przy tym miód dla uszu (okropne Company czy Doppel).

Awatar użytkownika
Dexter
Kserujący nuty

#10 Post autor: Dexter » pt lut 27, 2015 15:46 pm

Oczywiście macie rację - płyta jest ciężka i przyznaję się, że mam klapki na oczach/uszach przez wybitne działanie materiału w filmie :P Ale mimo wszystko uważam album za jak najbardziej słuchalny.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#11 Post autor: Adam » pt lut 27, 2015 20:23 pm

eee Panie, to po co zakładać tematy o jakichś reznoro-podobnych :P posłuchaj sobie White Bird... piękna muza :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#12 Post autor: qnebra » pt lut 27, 2015 20:43 pm

Brrrwwwwrrrrwwwwrrrrrwrwwwwrrrrwrwbrrrwrwr

Do czego by to porównać. Borowanie w "Doppel" brzmi jakoś tak znajomo, jak borowanie w "Hibakusja" mniej więcej. Niemniej zdecydowanie to nie jest łatwa przeprawa jeżeli chodzi o słuchanie.

Awatar użytkownika
Dexter
Kserujący nuty

#13 Post autor: Dexter » pt lut 27, 2015 22:53 pm

Adam pisze:eee Panie, to po co zakładać tematy o jakichś reznoro-podobnych :P posłuchaj sobie White Bird... piękna muza :)
Zaręczam, że w kwestii działania w obrazie daleko temu do ostatnich ilustracji u Finchera :P
A White Bird szczerze mówiąc nigdy się nie zainteresowałem - film był katastrofą, wyrzuciłem go niemalże z pamięci, a też nie przypominam sobie, by w trakcie seansu muzyka mnie zaciekawiła. Nadrobię ;)

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#14 Post autor: Ghostek » sob sie 22, 2015 05:29 am

Obrazek

ODPOWIEDZ