POLSKIE KINO - dyskusja

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: POLSKIE KINO - dyskusja

#421 Post autor: Koper » pn sty 26, 2015 16:32 pm

A ja obejrzałem wczoraj "Miasto 44".
Nie wiem jak poprzednie 43 części ale ta jest kijowa. :P
Ale cycki spoko, tylko za mało ich było. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Marcin
Początkujący orkiestrator

#422 Post autor: Marcin » pt lut 06, 2015 14:38 pm

A podepnę tutaj, bo jest niecodzienna okazja :D Pani Danuta Szaflarska obchodzi dzisiaj wspaniały, okrągły jubileusz - właśnie skończyła 100 lat!!!

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 12473.html

Co prawda w oficjalnej biografii widnieje data urodzin 20 lutego 1915, ale aktorka obchodzi swoje święto właśnie dzisiaj, 6 lutego.
Z tej okazji życzymy naszej jubilatce wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia, pogody ducha i kolejnych znakomitych ról! 200 lat!!!
Dla mnie, osobiście, najlepszą jej dotychczasową rolą jest rola pani Anieli w znakomitym obrazie Doroty Kędzierzawskiej "Pora umierać", z którego pochodzi ten kultowy fragment:

https://www.youtube.com/watch?v=mkcc6uoS19U 8)
Będę szczery, Tylko Jerry 8)

Pikica
Parkingowy przed studiem nagrań

#423 Post autor: Pikica » śr mar 04, 2015 17:24 pm

Wstyd się przyznać , ale jeszcze Idy nie oglądałem :twisted: Tyle kontrowersji i różnych opinii nie miał dawno żaden Polski film :D
http://www.wkfilms.pl Zapraszam na specyficzne filmiki , liczy się każdy :!:

hp_gof

#424 Post autor: hp_gof » śr mar 04, 2015 18:06 pm

Pokłosie? :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#425 Post autor: Koper » śr mar 04, 2015 19:08 pm

To właściwie to samo co Ida tylko mniej nudne i w kolorze. :P

PS: Widziałem, że Niemen Orła dostał. Odebrał osobiście? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#426 Post autor: Kaonashi » śr mar 04, 2015 19:27 pm

Nie mógł, bo dalej opijał z Lutosławskim ich nomy i nie zdążył wytrzeźwieć.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

hp_gof

#427 Post autor: hp_gof » pt mar 06, 2015 18:52 pm

Widziałem Body Szumowskiej :mrgreen: Ale cudownie pojebany film! Z jednej strony porusza poważne tematy, ale jednak jest sporo humoru (wręcz groteska!). We wstawkach gdzieś tam upchnęła jeszcze światopoglądowe wątki - generalnie jakby coś takiego dostało Oscara, to tzw. "katoprawica" by po prostu szalała :mrgreen: Kurczę, w końcu można oglądać polskie filmy, które są uniwersalne i dość pozytywne! I niegłupie! :P No i kilka mocarnych scen, z tą z bikini na czele :mrgreen:

Templar

#428 Post autor: Templar » sob lis 21, 2015 21:22 pm

http://www.rmf24.pl/kultura/news-w-krak ... Id,1925826

Co prawda nie do końca to takie polskie kino, ale PISF jest współproducentem i są polscy aktorzy :P Ogólnie szkoda, że nie robi tego Polański tak jak to było początkowo planowane + w roli głównej miał być Christoph Waltz, wtedy to byłaby duża szansa na bardzo dobre kino, bo historia świetna, już dawno temu o tym czytałem i wyczekiwałem tej ekranizacji (i muzyki Desplata ;)). A tak to zobaczymy, ale raczej nastawiam się na jakąś średnią popierdółkę :P

hp_gof

#429 Post autor: hp_gof » sob lis 21, 2015 21:24 pm

Koproducentem jest też łódzki Opus Film, ten od Idy ;)

Templar

#430 Post autor: Templar » sob lis 21, 2015 21:26 pm

Ciekawe kto muzykę będzie do tego robił, może jakiś polski kompozytor?

hp_gof

#431 Post autor: hp_gof » sob lis 21, 2015 22:29 pm

Niech biorą Chajdeckiego! Zresztą rok temu na FMFie mówili coś o jego amerykańskim projekcie, więc kto wie?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#432 Post autor: Koper » ndz lut 28, 2016 10:48 am

Obejrzałem "Demona"... i niestety widzę, że w polskim kinie bez zmian. Takiej ilości wódy jak u nas to nawet w niezależnym kinie rosyjskim się nie przelewa. :P I przy tym u nich przynajmniej wiadomo o co chodzi.
Swoją drogą już nawet Ferdek Kiepski skrywa mroczną przeszłość (czytaj: żydowskie pogromy). :mrgreen:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#433 Post autor: Marek Łach » ndz lut 28, 2016 11:08 am

O, Demon, super film. Jak wolisz kino mniej brudne i bardziej neutralne realizacyjnie to z ostatnich polskich filmów obejrzyj sobie np. Excentryków. Ciekawym eksperymentem są też Córki dancingu (koncepcyjnie i technicznie to klasa światowa), choć to tak dziwna produkcja, że można się zachwycić, ale równie dobrze można ją znienawidzić. :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#434 Post autor: Koper » ndz lut 28, 2016 12:09 pm

Nie wiem co w nim takiego super, poza zdjęciami i może niektórymi aktorami (przy czym bełkoczący po pijaku Grabowski to 100% Ferdka Kiepskiego, niestety:P). Nauczyliby się nasi robić kino gatunkowe a potem bawili w ambitne gatunkowe mieszanki, bo na razie to taki superambitny film, który sobie każdy może interpretować wedle uznania, na dodatek sceny i monologi/dialogi rodem z teatru przeplatają się tu z tekstami śmiesznymi chyba tylko dla scenarzystów sucharami i nieodzowną wódą. Naprawdę w tej waszej Małopolsce to jak sobie człowiek dziennie 3 kieliszków nie pierdolnie to nie jest w stanie funkcjonować? :P Poza tym ten film totalnie nic nowego tematycznie nie wnosi, miałem wrażenie jakby ktoś zmiksował "Wesele" (z drobnym dodatkiem "Domu Złego") z "Pokłosiem" (z dodatkiem "Idy"). I oczywiście znów musi być kontrowersyjnie, ci okropni Polacy i ci biedni Żydzi... :P W tej naszej szkole filmowej to im tam wszystkim jakieś pranie mózgu urządzają, że wszystkich tylko takie tematy interesują, czy to PISF tak nachalnie promuje scenariusze, w których znajdzie Żydów i żytnią/wyborową? :P

hp_gof

#435 Post autor: hp_gof » ndz mar 06, 2016 21:33 pm

Obejrzałem pierwszy odcinek Bodo i jestem pozytywnie zaskoczony :) Tzn. chciałem, żeby mi się podobało, miałem obawy, że na fali hype'u moje oczekiwania nie zostaną spełnione, a jednak się udało :) Świetne zdjęcia, dobra muzyka (od pierwszych scen zastanawiałem się, kto stworzył score - Atanas Valkov), dobra kreacja Królikowskiego (momentami sztucznie, ale ogólnie bije z niego energia, dzięki której kocha się jego postać i można się z nim utożsamiać). Serial jest taki dość amerykański, tzn. w tym sensie, że jego tematem jest podążanie za "american dream". Z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki! :) A płytę kupię, jak tylko się pojawi!

PS.
Atanas Valkov to polsko-bułgarski kompozytor, producent muzyczny, pianista i perkusista. Zdobywca nagród i wyróżnień, m.in. pierwszego miejsca podczas 7th Berlinale Score Competition oraz sponsorowanego przez Dolby Laboratories wyjazdu do Los Angeles. Nonominowany był również do nagrody ''European Talent Award'' podczas Soundtrack Cologne 7.0. W 2015 roku przy współpracy z Europejską Agencją Kosmiczną skomponował i wyprodukował ścieżkę do filmu „Ambition”. W 2013 roku wyprodukował platynowy album Kayah & Transoriental Orchestra. Skomponował muzykę m.in. do takich filmów jak: „W Spirali”, „City of Gold”, „Deep Love", „Strażnicy”, „Offline”, „Ambition”.
Ścieżka dźwiękowa z serialu „Bodo” znajdzie się w sprzedaży dzięki wytwórni Warner. Możemy przypuszczać, że premiera albumu zbiegnie się z premierą serialu, a ten trafi na antenę TVP1 wiosną 2016 roku.
http://www.telemagazyn.pl/artykuly/bodo ... 44055.html

ODPOWIEDZ