The Theory of Everything - Jóhann Jóhannsson

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: The Theory of Everything - Jóhann Jóhannsson

#31 Post autor: hp_gof » pn sty 12, 2015 18:59 pm

Boże, ale Wawrzyniec ma wodę z mózgu :roll:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#32 Post autor: Wawrzyniec » pn sty 12, 2015 19:02 pm

Bo jakoś dalej nie rozumiem tej teorii spiskowej i kontrowersji, że Jóhannsson nie dostał nagrody za "Prisoners", a za "The Theory of Everything" dostał? :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#33 Post autor: Wawrzyniec » pn sty 12, 2015 19:32 pm

OK, chyba mam teorię, ale ona mnie w pewnym sensie przeraża. I jest też wytłumaczeniem, dlaczego tutaj tak niektórzy naśmiewają się z Interstellar.
Gdyż niby co może być złego w filmie o Stephenie Hawkingu? Niby nic, ale jeżeli ktoś jest przeciwny jego teoriom, lub w nie nie wierzy, to naturalnie, że taki film by mu się nie spodobał. Dokładnie jak w Interstellar zaprzeczanie lądowania na Księżycu i skoncentrowanie się na małej farmie, zamiast zostać pionierem i starać się zrobić coś więcej.
OK z takim tokiem rozumowania to nie dziwię się, że niektórzy mogą źle odbierać takie filmy jak "The Theory of Everything" i mają coś przeciwko takim osobom jak Stephen Hawking. Ale to dalej nie ma sensu... :?
Nie, "The Theory of Everything" nie da się podczepić pod film poprawny politycznie. Ckliwą biografię z myślą o nagrodach, możliwe. Ale nie ma tutaj nic co by mogło kategoryzować ten film jako coś "poprawnego politycznie".

Strasznie mi namieszaliście. :?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#34 Post autor: Koper » pn sty 12, 2015 19:49 pm

Wawrzyniec pisze:I dlatego SPOILER wylądował pod koniec w ciemnym rowie. :P Taką nagrodę otrzymał za swe postępowanie i za stosowanie tortur. O tortury są bardzo niepoprawne polityczne. A Labirynt jest przeciwko torturom, czyli mainstream, demokraci, liberałowie, geje, lesbijki, legalizacja marihuany i socjaliści. :P
Za dużo opium?
Wawrzyniec pisze:Nie, "The Theory of Everything" nie da się podczepić pod film poprawny politycznie.
A co, jest niepoprawny?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#35 Post autor: Wawrzyniec » pn sty 12, 2015 19:53 pm

Nie. Filmy nie dzielą się na poprawne polityczne i niepoprawne polityczne. "The Theory of Everything" to film biograficzny. Może nawet laurka dla Stephena Hawkinga. Ale jak ktoś uważa, że nie zasługuje na taką, to radzę mu wrócić na jego farmę i oglądać Super Bowl i NASCAR jednocześnie.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#36 Post autor: Koper » pn sty 12, 2015 19:56 pm

Jak laurka czyli poprawny, ugrzeczniony, bez pazura... czyli taka popierdółka która przy wsparciu Weinsteinów dostanie jakieś nagrody a za parę lat nikt tego pamiętać nie będzie, nawet Hawking.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#37 Post autor: Wawrzyniec » pn sty 12, 2015 19:59 pm

Ale w "The Theory of Everything" nie są akurat zaangażowani Weinsteinowie. Nie chcę tutaj wychodzić na jakiegoś obrońcę tego filmu, ale według mnie zbyt łatwo rzucacie populistyczne slogany.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#38 Post autor: Koper » pn sty 12, 2015 20:16 pm

Ale ja nie pisałem, że są, tylko że jest poprawny.
Sam tak pisałeś o muzyce.
Poza tym jak ustaliliśmy w innym wątku Johansson przespał się z Weinsteinem i stąd nagroda. :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#39 Post autor: Wawrzyniec » pn sty 12, 2015 20:22 pm

Koper pisze:Ale ja nie pisałem, że są, tylko że jest poprawny.
Sam tak pisałeś o muzyce.
I podtrzymuję to co napisałem, gdyż to jest poprawna muzyka, ale bez politykowania i ideologizowania w tle. Jak napisałem wcześniej, takie 3,5/5 typowe w tej kategorii plumkadełko.
Koper pisze:Poza tym jak ustaliliśmy w innym wątku Johansson przespał się z Weinsteinem i stąd nagroda. :mrgreen: :mrgreen:
OK, co prawda Weisntein nie był w ten film zaangażowany, ale już wolę przystać na taką wersję. Zresztą jak to się mówi: "Muzyczne plumkadełko to i w łóżku pukadełko" :wink:

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#40 Post autor: Paweł Stroiński » pn sty 12, 2015 20:22 pm

Prisoners, Wawrzyniec, to w żadnym razie nie jest film polityczny, tylko historia o tym, jak facet pakuje się w sytuację, której nie może ogarnąć, choć początkowo mu się wydaje. To film o sytuacji ekstremalnej i dylemacie moralnym, a NIE o tym, że tortury są złe.

hp_gof

#41 Post autor: hp_gof » czw sty 15, 2015 01:13 am

Film jak dla mnie dość przeciętny. Ot, taka opowiastka biograficzna. Scenariusz bez pomysłu. Bardzo ładne zdjęcia, choć momentami przekombinowane, przestylizowane, bez jakiejkolwiek treści. Rola Eddiego polega przede wszystkim na mimikowaniu Hawkinga, co mu akurat świetnie wyszło, co nie zmienia faktu, że w żaden sposób mnie to nie porwało. Muzyka Johannssona niestety się wyróżnia, ale jak dla mnie to jest zwykła ilustracja, która ładnie sobie gra i płynie przez cały film, a nie ma w niej głębszego sensu, zakorzenienia w filmie. Ładny kawałek w napisach końcowych, którego chyba nie ma na płycie. Trochę smutno, że taka miernota zdobywa nagrody, no ale co poradzisz...

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#42 Post autor: Wawrzyniec » czw sty 15, 2015 01:27 am

hp_gof pisze:Muzyka Johannssona niestety się wyróżnia
O to źle, że się wyróżnia? Dlaczego to "niestety"? :?

hp_gof

#43 Post autor: hp_gof » czw sty 15, 2015 09:34 am

Niestety, bo przez takie banalne wyróżnianie się w obrazie trafi do głosujących i dostanie Oscara. A szkoda, bo są przecież ciekawsze prace, np. Interstellar, które nie tylko wyróżnia się w filmie, ale jeszcze ma jakąś głębszą koncepcję :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#44 Post autor: Adam » czw sty 15, 2015 09:45 am

jak dostanie oskara to i tak to nic mu nie zmieni - dołączy do panteonu jednostrzałowców jak Marianelli, Kaczmarek, Santaola itd którym nie przełożyło się to na liczbę projektów, a wręcz przeciwnie..
#FUCKVINYL

hp_gof

#45 Post autor: hp_gof » czw sty 15, 2015 09:54 am

Marianelli to jeszcze jakoś przędzie. Ale nad pozostałymi faktycznie ciąży klątwa oscarowa :P W każdym razie wybory Akademii mogłyby być trochę ciekawsze :)

ODPOWIEDZ