POLSKIE KINO - dyskusja

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: POLSKIE KINO - dyskusja

#406 Post autor: hp_gof » pt sty 09, 2015 17:42 pm

A propos Rewersu (i Lankosza) - pojawił się teledysk piosenki do Ziarna prawdy. A o płycie Abla wciąż ani mru mru...
http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,1144 ... skiej.html

Templar

#407 Post autor: Templar » pt sty 09, 2015 21:58 pm

Fotograf

Mam bardzo mieszane uczucia wobec tego filmu, ciekawa historia, dobrze zrealizowana, większość obsady też gra dobrze, no i ogólnie film wciąga, nieźle jest nam ukazywana postać Koli, jego portret psychologiczny (naprawdę bardzo mi się podobały wszystkie retrospekcje) i wszystko to popsuło mi zakończenie.
Spoiler:
No cóż, zakończenie zamiast dostarczyć odpowiedzi stworzyło tylko jeszcze więcej pytań. Ale film ogólnie zły nie był, na pewno 1000 razy lepszy od Pani z przedszkola :mrgreen: Fajnie, że ktoś u nas przynajmniej bawi się w inne gatunki filmowe, a nie ciągle to samo.

A teraz czekam niecierpliwie na Carte Blanche odkąd zobaczyłem zwiastun. Jeden z najlepszych polskich zwiastunów jakie widziałem:

https://www.youtube.com/watch?v=HZaJr-KGqeQ

do tego mój ulubiony polski aktor - Chyra, no i ostatnio dobrze w Polsce wychodzą im te filmy oparte na prawdziwych, pozytywnych historiach (Chce się żyć, Bogowie), mam nadzieję, że tak samo będzie w tym przypadku :) Już sobie kupiłem bilet na przedpremierowy pokaz w najbliższy wtorek połączony jeszcze ze spotkaniem z twórcami ;)

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#408 Post autor: swordfish » sob sty 10, 2015 17:28 pm

Jeszcze jest zagadkowa "Hiszpanka" Łukasza Barczyka z muzyką Hanny Kulenty.

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 4wsWUc78lM

Wszyscy chcą wiedzieć, czy to będzie efektowny shit, czy arcydzieło?

Templar

#409 Post autor: Templar » sob sty 10, 2015 22:30 pm

Wygląda to jak polska odpowiedź na Wesa Andersona :P Ale powiem szczerze, że ten zwiastun nawet mnie zaciekawił, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#410 Post autor: swordfish » ndz sty 11, 2015 16:56 pm

A dla mnie to kojarzy bardziej się ze "Złotym kompasem" z leciutką domieszką Terry Gilliama.

hp_gof

#411 Post autor: hp_gof » ndz sty 11, 2015 17:30 pm

Daj spokój, obraza Wesa Andersona! Zdecydowanie bardziej Terry Gilliam.

Templar

#412 Post autor: Templar » ndz sty 11, 2015 18:13 pm

Gilliama też tu trochę widzę, jak i Luhrmanna, ale zdecydowanie jednak Andersona tu najwięcej, w szczególności od 0:43 cała masa Andersonowskich scen :P

Templar

#413 Post autor: Templar » wt sty 13, 2015 21:41 pm

Carte Blanche

Dobry film, podobał mi się, może nie był dla mnie tak świetny jak Bogowie, ale i tak warto zobaczyć. W sumie jedyna rzecz do której bym się przyczepił to wątki dwójki uczniów, które nie są zbyt płynnie prowadzone i tak ich historie "migają", pojawiają się, zaraz znikają i powracają za jakiś czas, trochę lepiej mogło to zostać poprowadzone jak dla mnie. Chyra jak zawsze dobra rola, no i reszta aktorów też daje radę, Jakubik jak to często bywa ostatnio jest tu gościem od zabawnych tekstów (ten o zakładzie energetycznym najbardziej mi się podobał :mrgreen: ) ;) Bardzo mi się też podobała muzyka Pawła Lucewicza, taka w stylu Chajdeckiego :P Ciekawe czy płyta wyjdzie, pytałem się o to na spotkaniu po filmie reżysera Jacka Lusińskiego, ale on na to wpływu prawie żadnego niestety nie ma, ale nie byłem pierwsza osobą, która się o to pytała. Zresztą głosy zadowolenia z muzyki słyszałem już u innych osób podczas napisów końcowych ;)

Teraz w kolejce czeka Hiszpanka i Ziarno prawdy, tego drugiego dopiero teraz zwiastun obejrzałem, choć o tym filmie już było na forum z powodu Abla :P Ogólnie wygląda to OK, choć sam zwiastun dupy nie urywa, ogólnie tylko ten Jakubik mi jakoś wadził, jego rola wygląda tu jakoś strasznie groteskowo, karykaturalnie wręcz :? Ale może to tylko takie złe wrażenia wyniosłem z tych krótkich fragmentów i w filmie będzie już wszystko dobrze. Pierwsze opinie o filmie są bardzo dobre ;)

Templar

#414 Post autor: Templar » pn sty 19, 2015 20:17 pm

Wygląda na to, że jednak straszna kupa ta Hiszpanka:

http://naekranie.pl/recenzje/hiszpanka- ... j-recenzja

także olewam to i czekam na Ziarno prawdy :P

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#415 Post autor: kiedyśgrześ » wt sty 20, 2015 15:57 pm

a ja dopiero Ide-a-ę obejrzałem, nie miałem pojęcia, że żydzi przed wojną to się w Polsce głownie farmerką zajmowali (kolejny film), myślałem, że handlem :P
Obrazek

hp_gof

#416 Post autor: hp_gof » wt sty 20, 2015 16:17 pm

Ludzie są różni.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#417 Post autor: Koper » czw sty 22, 2015 17:35 pm

Templar pisze:Wygląda na to, że jednak straszna kupa ta Hiszpanka:
Polska "megaprodukcja" kupą... Ot, szok i zaskoczenie. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#418 Post autor: kiedyśgrześ » czw sty 22, 2015 19:09 pm

Koper pisze:
Templar pisze:Wygląda na to, że jednak straszna kupa ta Hiszpanka:
Polska "megaprodukcja" kupą... Ot, szok i zaskoczenie. :P
Peszek (ojciec swojej córki) stwierdził w wywiadzie, że jak się komuś film nie podoba to jest głupi (nieinteligentny w jego salonowej wersji)
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#419 Post autor: Koper » pt sty 23, 2015 19:10 pm

Zapewne film jest tak wybitny, że tylko artysta pokroju Tommy'ego Wiseau doceniłby jego geniusz. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#420 Post autor: Wawrzyniec » pt sty 23, 2015 19:14 pm

Jedna z teorii mówi, że podobno Tommy Wiseau jest Polakiem.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ