Howard Shore - Hobbit
Re: Howard Shore - Hobbit
mylisz się - oficjalnie podawany budżet filmu w usa NIGDY nie zawiera kosztów marketingu i jest to oficjalnie powiedziane. a koszty promocji tego typu tytułu to ok 100 baniek, które musisz dodatkowo dorzucić do oficjalnie podanej kwoty. tak więc ze wszystkim na oko 1 film kosztował 300 - stąd tak napisałem. to co podałeś Ty to oficjalny budżet, własnie bez kosztów marketingu.
#FUCKVINYL
Dokładnie, cały budżet podaje tylko boxoffice.com i to jest on szacowany i w przypadku ostatniego Hobbita wynosi 325 mln.
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
Utopili kupę kasy w gównie innymi słowy.
Ale i tak im to na plus wyjdzie, bo każda cześć zarabia koło miliarda.
Ale i tak im to na plus wyjdzie, bo każda cześć zarabia koło miliarda.

Hobbity kosztowały ogółem 915 mln$ i winny zarobić nieco ponad 3 mld $, także się zwrócą.
Dość przewrotnie trylogia Hobbita powinna zarobić więcej od trylogii Władcy, która granicy 3 mld $ nie osiągnęła, choć i tak zarobkowo wygląda ona zdecydowanie lepiej, bo kosztowała niecałe 500 mln $, a swój okazały wynik wygenerowała przy tańszych cenach biletów i braku 3D, no i jak uwzględnimy inflację jej zarobki będą zgoła inne
Dość przewrotnie trylogia Hobbita powinna zarobić więcej od trylogii Władcy, która granicy 3 mld $ nie osiągnęła, choć i tak zarobkowo wygląda ona zdecydowanie lepiej, bo kosztowała niecałe 500 mln $, a swój okazały wynik wygenerowała przy tańszych cenach biletów i braku 3D, no i jak uwzględnimy inflację jej zarobki będą zgoła inne

Ostatnio zmieniony wt gru 30, 2014 18:17 pm przez Mystery, łącznie zmieniany 3 razy.
Jeszcze przez wiele lat będą lody kręcić na pięćdziesięciu różnych wydaniach filmów, scorów, książek, figurek i Bóg wie czym jeszcze 

- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
No a zacznie się za rok od... The Hobbit: The Complete Recordings. Mówię wam 

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
wątpię żeby takie coś wydali bo nie bardzo jest co.. a po drugie i najwazniejsze - gdzie by była logika skoro tej samej wytwórni nie chce się inwestować w DODRUKI gotowego już specjalnego projektu - czyli komplity z LOTRów - o które ludzie ich męczą i płacą krocie.. Adams napisał że wytwórnia stwierdziła że za drogi jest koszt dodruku takiego wydania... a tu musieli by nie dośc że rozpocząć produkcje czegoś nowego, to jeszcze wybulić kasę by ktoś to zaprojektował, zrobił, stworzył itd... także jakbym się miał zakładać to że nie wydadzą tego..
#FUCKVINYL
Lepiej niech Doug Adams napisze drugą książkę. Zawsze będzie mógł dorzucić do niej CD z bonusowym materiałem, tak jak zrobił w pierwszej książce.
to będzie na bank, napisał że będzie taka sama biblia jak o władcach. zresztą w bookletach do obecnychydań deluxe są własnie rzeczy które będą w książce.
#FUCKVINYL
Kolejne tomisko? Toż przecież o tej muzie da się napisać tyle samo ile w tej książce:
https://www.youtube.com/watch?v=5J3hCkbMhkQ
https://www.youtube.com/watch?v=5J3hCkbMhkQ
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
Tylko zastanawiam się jak będzie wyglądał układ tej książki. Bo ta o LOTRze składa się z dwóch głównych części: pierwsza z nich to wszystkie tematy i ich analiza, a druga to dokładny opis każdego utworu z complete recordings. No i w przypadku gdyby nie było complete recordings Hobbita to on będzie analizował deluxe'a w takim razie? Ale co wówczas z utworami, które są w filmie, a nie ma ich na płycie? No bo też głupio by było analizować czegoś w książce, czego nie możesz usłyszeć poza filmem. Chyba że zrezygnuje z tej analizy track-by-track i zrobi jakieś ogólniejsze opracowanie tym razem. Jestem ciekaw. Generalnie w tym dodatku o muzyce Shore tam miał księgę ze wszystkimi tematami i wystarczy zrobić kopiuj-wklej, coś tam dopisać i trzepać kasę 

Taką ciekawostkę znalazłem:
https://www.youtube.com/watch?v=IDZUeW-z8Vc
Puśćcie sobie od 1:34 ten krótki kawałek jak Gandalf patrzy na mapę. Czy coś Wam to przypomina?
Jeśli Shore już wtedy napisał ten temat, to normalnie pełen szacun 
https://www.youtube.com/watch?v=IDZUeW-z8Vc
Puśćcie sobie od 1:34 ten krótki kawałek jak Gandalf patrzy na mapę. Czy coś Wam to przypomina?

- Wojteł
- John Williams
Nie chce mi się pisać, więc przekopiuję z fejsa wnioski, jakie mi się nasuwają po obejrzeniu filmu (uwaga, spojlery)
-Jackson cały hajs zarobiony na LOTR władował w playstation i zestaw gier do niego
-Kiedy zmienia się nazwę filmu z "Tam i z powrotem" na "Bitwa pięciu armii", dobrze by było pokazać 5 armii a nie 4
-Charyzmatyczni przywódcy chwilę po objęciu władzy stają się idiotami
-Szyki bojowe są bardzo nieskuteczne. Dwóch krasnoludów jest w stanie pokonać 100 goblinów, ale już cała armia krasnali wspierana przez elfy ma poważny problem z walką z orkami, dopóki nie przyjdzie kolejnych 10 pobratymców i doda premię do morale +1000000
-Legolas ma do wyboru albo nieograniczoną amunicję, albo wyłączoną grawitację
-jeśli wbiegają w siebie grupa dwumetrowych, stukilowych orków i grupach zwykłych ludzi bez zbroi, oczywistym jest, że ci drudzy nie poniosą prawie żadnych strat i jeszcze zabiją całkiem sporą liczbę przeciwników
-najlepsze bronie przeciw orkom to kostur, kamień, albo czoło sięgającego im do pasa krasnoluda
-najlepszą bronią przeciwko gadatliwym smokom jest strzał z bajtla
- jeśli masz 120 cm wzrostu i dostaniesz w głowę buzdyganem od dwa razy większego od siebie gościa, to zapadniesz w miłą drzemkę
- Biała Rada < Aragorn
- 14 Krasnoludów > Armia Elfów
- Pilnowanie własnych dzieci powierzysz zdradliwemu typowi, który nie potrafi upilnować własnych brwi przed zetknięciem się
-Shore w swojej lejtmotywicznej łopatologii przekracza wszelkie granice
-Jackson powinien odstawić platformówki
Biorąc pod uwagę logikę i inteligencję postaci, film powinien się nazywać Hobbit: Wszyscy mają downa, albo jak sugerował mój znajomy: Bitwa pięciu Downów.
-Jackson cały hajs zarobiony na LOTR władował w playstation i zestaw gier do niego
-Kiedy zmienia się nazwę filmu z "Tam i z powrotem" na "Bitwa pięciu armii", dobrze by było pokazać 5 armii a nie 4
-Charyzmatyczni przywódcy chwilę po objęciu władzy stają się idiotami
-Szyki bojowe są bardzo nieskuteczne. Dwóch krasnoludów jest w stanie pokonać 100 goblinów, ale już cała armia krasnali wspierana przez elfy ma poważny problem z walką z orkami, dopóki nie przyjdzie kolejnych 10 pobratymców i doda premię do morale +1000000
-Legolas ma do wyboru albo nieograniczoną amunicję, albo wyłączoną grawitację
-jeśli wbiegają w siebie grupa dwumetrowych, stukilowych orków i grupach zwykłych ludzi bez zbroi, oczywistym jest, że ci drudzy nie poniosą prawie żadnych strat i jeszcze zabiją całkiem sporą liczbę przeciwników
-najlepsze bronie przeciw orkom to kostur, kamień, albo czoło sięgającego im do pasa krasnoluda
-najlepszą bronią przeciwko gadatliwym smokom jest strzał z bajtla
- jeśli masz 120 cm wzrostu i dostaniesz w głowę buzdyganem od dwa razy większego od siebie gościa, to zapadniesz w miłą drzemkę
- Biała Rada < Aragorn
- 14 Krasnoludów > Armia Elfów
- Pilnowanie własnych dzieci powierzysz zdradliwemu typowi, który nie potrafi upilnować własnych brwi przed zetknięciem się
-Shore w swojej lejtmotywicznej łopatologii przekracza wszelkie granice
-Jackson powinien odstawić platformówki
Biorąc pod uwagę logikę i inteligencję postaci, film powinien się nazywać Hobbit: Wszyscy mają downa, albo jak sugerował mój znajomy: Bitwa pięciu Downów.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:

Generalnie idzie się zgodzić z tą wyliczaną, gdyby nie jedno. Tam faktycznie tłukło się 5 armii: orkowie, elfy, krasnoludy, ludzie, orły.

Co zaś się tyczy moich wrażeń odnośnie filmu, to nie są one wielce rozbieżne w stosunku do tych wcześniej nadmienionych. Łopatologia sięga granic przyzwoitości. Po rozgromieniu smoka następuje godzina zupełnej nudy, by później dać chwilę ciekawych fragmentów z szarżą i bitwą pod Ereborem. Natomiast to, co działo się później w Ravenhill, to już istna padaka.
Film rozczarowuje, tak samo zresztą jak i muzyka, która prawie że w nim nie funkcjonuje. Snuje się w tle nie mając większych ambicji, by dać chwilę zachwytu. Ewidentnie widać, że Shore był znudzony tą trylogią i Bitwę pięciu armii potraktował jak kolejną rzemieślniczą pracę.
W ogóle zastanawiam się czy ten konflikt z Jacksonem nie przełożył się na ogólną niechęć Shorea do tej trylogii. Po pierwszej odsłonie wyraźnie odpuścił. Zrobił kilka tematów na potrzebę Smauga, ale w trójce zlał temat pierwszorzędnie i gdyby nie Ironfoot i kilka innych smaczków można by się pokusić o soczystą pałę za oryginalność.
Kolejna sprawa, to kwestia soundtracku do TBOFA. Wersji Deluxe daleko do miana complete score. Już nawet w scenie ataku Smauga jest co najmniej ze 3-4 minuty więcej rzępolenia aniżeli tego, co znalazło się na płycie. I biorąc pod uwagę, że film zapchany jest muzą prawie w całości, to śmiało można powiedzieć, że ok 15 minut brakuje. Nie są to braki znaczące. Jak już zresztą wspomniałem, to generalnie rzępolenie underscoreowe, co pokazują sceny z Dol Guldur.
Więcej w recce.